Dışişleri Bakanlığı'ndan tüm ülkelere çağrı
Abone olDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Madrid'de gerçekleştirilen Filistin konulu toplantıya katılarak Gazze'deki ateşkes ve insani yardım konularını ele aldı. Toplantıda, Filistin'in tanınması ve iki devletli çözüm için uluslararası topluma çağrı yapılırken, Gazze'ye yönelik insani yardımların artırılması gerektiği vurgulandı. Türkiye, Filistin'in tanınması ve Gazze'de kalıcı ateşkes için çalışmalarını sürdürecek.
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, İspanya'nın Madrid’de
gerçekleştirilen Filistin konulu toplantı hakkında açıklamalarda
bulundu.
Bakan Fidan kritik önem arz eden Gazze toplantısına katılım sağladı
Bakanlıktan yapılan açıklama şu şekilde:
Sayın Bakanımız, 13 Eylül 2024 tarihinde, IIT ve Arap Ligi Temas Grubu'nun diğer Üyeleriyle beraber, İspanya, Slovenya, Norveç, İrlanda ve Avrupa Birliği'nin de katıldığı Filistin konulu toplantıya iştirak etmiştir.
Toplantıda, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirmekte olduğu soykırımın ve Batı Şeria'da işlediği suçların durdurulması için atılabilecek adımlar ele alınmış; Gazze'de devam eden ateşkes görüşmeleri ve Gazze'ye yönelik insani yardım çabaları değerlendirilmiş; Filistin'in tanınması ve iki devletli çözüme ulaşılabilmesi için yapılması gerekenler görüşülmüştür.
Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes ilan edilmesi çağrısı
Toplantı sonunda kabul edilen bildiride, Filistin'in bir an önce
tanınması ve iki devletli Çözüme destek verilmesi için uluslararası
topluma çağrıda bulunulmuş; artan uluslararası hukuk ihlallerine
değinilerek, Gazze'de bir an önce ateşkes ilan edilmesi ve Batı
Şeria'da Filistinlileri hedef alan saldırılara son verilmesi
gerektiği vurgulanmıştır.
Bildiride ayrıca, Gazze'ye acil ve kesintisiz insani yardım ulaşması gerektiği belirtilmiş ve BM Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) çalışmalarına destek beyan edilmiştir. Eylül ayı sonunda yapılacak olan BM Genel Kurulu Yüksek Düzeyli Haftası vesilesiyle New York'ta yeni bir toplantı yapılması kararı alınmıştır.
Filistin Devleti'nin daha fazla ülke tarafından tanınması gerektiği vurgulandı
Sayın Bakanımız katıldığı toplantılarda, Filistin Devleti'nin BM'ye tam üye olması ve daha fazla ülke tarafından tanınmasına yönelik ortak girişimlerin artırılması gerektiğini kaydetmiş, bu adımların karşısında duran ülkeler üzerinde baskı kurulmasının önemine değinmiştir.
'Türkiye Filistin konusunda gerekli adımların atılması için çalışmaya devam edecektir'
Sayın Bakanımız ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasına daha fazla ülkenin müdahil olması yönünde çağrıda bulunmuştur.
Türkiye, Filistin'de acil ve kalıcı ateşkesin sağlanması, insani yardımların kesintisiz bir şekilde Gazze'ye ulaşması, Filistin'in tanınması ve iki devletli çözüm yolunda gerekli adımların atılması yönünde çalışmaya devam edecektir.