Dışişleri Bakanlığı'ndan son dakika AB'ye Hollanda tepkisi
Abone olDIşişleri Bakanlığı, AB'nin Hollanda'nın arkasında durmasını vahim olarak nitelendirdi ve açıklamaların değer taşımadığını bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı AB'nin Hollanda açıklamasına tepki gösterdi.
Yapılan son dakika açıklamada, "AB'nin korumacı bir
tavırla üye ülke dayanışması arkasına saklanması ve insan hakları
ile Avrupa değerlerini açıkça ihlal eden Hollanda'nın arkasında
durması son derece vahimdir. AB'nin basiretsiz açıklamaları değer
taşımıyor." denildi.
Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Avrupa Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn tarafından bazı AB üye ülkeleriyle yaşanan gerilime ilişkin olarak yapılan basın açıklaması hakkında yazılı bir açıklama yaptı.
Basiretsiz olarak değerlendirilen AB açıklamasının, Türkiye için bir değer taşımadığı vurgulandı. Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:
"Son günlerde ülkemiz ve bazı AB üyesi ülkeler arasında yaşanan gelişmelere ilişkin olarak AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu Komiser Johannes Hahn tarafından dün (13 Mart) yapılan açıklamanın yanlış değerlendirmeler içerdiği ve farklı gündemleri birleştirip algı çarpıtması yapmaya çalıştığı görülmektedir.
AB'nin, yaşanan gerilimin daha fazla tırmandırılmaması için,
diplomatik sözleşmeleri ve hukuku ihlal ederek bu duruma sebep olan
ülkeler yerine, ülkemize aşırı söylemlerden ve adımlardan
kaçınılması çağrısında bulunan açıklamasının, esasen yabancı
düşmanlığı ve Türk karşıtlığı gibi aşırı uçlara prim verdiğinin
farkına varması gerekmektedir. AB, gerek Anayasal düzenimizi ve
demokrasimizi hedef alan 15 Temmuz hain darbe girişiminden gerek AB
terör örgütleri listesinde yer alan PKK saldırılarından sonra
yaptığı açıklamalarda olduğu gibi yine objektiflikten uzak ve
gelişmeleri tam manasıyla değerlendirmeden hareket etmiştir.
1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi ile 1963 tarihli Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi'ni, temel insan haklarını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden kaynaklanan yükümlüklerini ve uluslararası sorumluluklarını ihlal eden ülkelere kuvvetli bir mesaj vermesi gereken AB'nin korumacı bir tavırla üye ülke dayanışması arkasına saklanması ve insan hakları ile Avrupa değerlerini açıkça ihlal eden Hollanda'nın arkasında durması son derece vahimdir.
AB'li muhataplarımız demokratik değerleri, temel hak ve özgürlükleri ancak seçici olarak uygulamakta ve sorunların çözümü için diyalog kanallarını tavsiye ederken, ülkemizin ciddi bir yaklaşımla Hollanda'nın aksine diplomasiden ve hukuktan sapmadan izlediği siyaseti görmezden gelmeyi tercih etmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı, AB'nin bu basiretsiz açıklaması ülkemiz için bir değer taşımamaktadır."
AB NE AÇIKLAMA YAPMIŞTI?
AB Türkiye'nin 'aşırı' söylemlerde bulunduğu belirtmiş ve Hollanda'nın 'izin vermeme' hakkı olduğu vurgulamıştı. AB'nin Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denilmişti;
"Türkiye ve bazı AB üyesi ülkeler arasında son günlerde yaşanan tansiyonun ardından, konunun daha fazla tırmandırılmasından kaçınmak ve durumun sakinleşmesi için yollar bulmak gerekmektedir. AB üyesi ülkelerde miting ve toplantı yapılması kararları uluslararası ve ulusal kanunlarla uyumlu olarak üye ülkenin sorumluluğundadır."