Dışişleri Bakanlığı'ndan Fransa'ya kınama

Abone ol

Türkiye, Fransa Milli Meclisi'nin soykırımın reddini suç sayan tasarıyı kabul etmesini kınadı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Fransa Ulusal Meclisi'nin Türk halkını derinden yaralayan, tarihimizi tek taraflı yorumlara dayanarak karalayan ve bu haksızlığa karşı savunma hakkını elimizden almayı amaçlayan bir kanun tasarısını kabul etmesini şiddetle kınıyoruz. Söz konusu girişim haksızdır, isabetsizdir ve ilgili uluslararası hukuk kurallarına aykırıdır" denildi.

Fransız Hükümeti nezdinde yapılan tüm girişimler, dostane ve yapıcı uyarılar ile daha önce verilen sözlere rağmen, bu kadar ciddi bir konunun seçim hesaplarına alet edilmesinin son derece talihsiz olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Fransa'da 2001 yılında yine hatalı bir yaklaşımla kabul edilmiş olan tek yanlı bir yasanın bu kez yaptırım gücü kazandırılmak suretiyle daha da olumsuz sonuçlar doğurmasının yolu açılmıştır. Parlamentoların bu tür tasarrufları, siyasi olduğu kadar hukuki ve ahlaki bakımdan da sorunludur.

Bu kanun tasarısı, dar siyasi hesaplarla tarihin siyasileştirilmesi ve ifade özgürlüğünün bizzat demokratik bir kurum tarafından engellenmesinin vahim bir örneğini teşkil etmektedir. Fransa böylelikle, gelişmesinde pay sahibi olduğu evrensel değerleri göz ardı etmeyi tercih etmiş olmaktadır."

TEK TARAFLI HAFIZA DAYATMASI

Bakanlık açıklamasında, Fransa Parlamentosu'nun, tarihi olaylara farklı perspektiften bakan tüm bilim adamları ve araştırmacıların ifade özgürlüğünü kısıtlayan bu girişiminin bilimsel temelde oluşan görüşlerin ortaya konmasını engelleyemeyeceği belirtildi ve "Tek taraflı hafıza dayatmaları tarafımızdan kabul edilemez." denildi.

Tasarının uluslararası hukuk, Avrupa normları, Fransa Parlamentosu'nun kendi raporları ve bizzat Fransa Hükümeti'nin doğrudan konuyla ilgili resmi beyanlarıyla da çeliştiğine dikkat çekilen açıklamada, "Fransa Parlamentosundaki bu adım, Türk Hükümeti ve TBMM, Türk halkı ve Fransa dahil dünyanın çeşitli ülkelerindeki Türk toplumu tarafından son derece haksız bulunmaktadır. Yüzyıllardır dostluk temelinde gelişen Türk-Fransız ilişkilerine peşin hükümlü bir yaklaşımla ve özensiz adımlarla darbe vurulması tarihi bir hatadır." ifadelerine yer verildi.

ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇ, FRANSA İÇİN SINAV

Türkiye'nin Paris Büyükelçisinin istişareler için Ankara'ya çağırıldığı, Başbakan Recep Tayyiğ Erdoğan'ın da ilk aşamada uygulanacak bazı tedbirleri bugün açıkladığı hatırlatılan açıklamada şöyle denildi: "Gelişmelerin seyrine göre ilave tedbirler almayı da tabiatıyla öngörmekteyiz. Fransa için bir sınav teşkil eden önümüzdeki süreçte, bu girişimin ikili ilişkilerimizde yol açmakta olduğu tahribat daha da vahim boyutlara varmadan harekete geçilmesini ve sonuçta aklıselim ile sağduyunun hakim olmasını temenni ediyoruz."

Günün Önemli Haberleri