Dışişleri Bakanı kim olacak 'Kalın' iddia?
Abone olHakan Fidan’ın AK Parti milletvekili adaylığını geri çekmesi ve MİT Müsteşarlığı'na geri gelmesinin ardından en çok konuşulan konu Dışişleri Bakanı'nın kim olacağı...
İNTERNETHABER.COM- Hakan Fidan’ın Ak Parti milletvekili adaylığını geri çekmesi ve eski görevi olan MİT Müsteşarlığı'na geri dönmesinin ardından en çok konuşulan konu bu durumda Dışişleri Bakanı kim olacağı... Fidan'ın parlamentoya girmesi durumunda Dışişleri Bakanı olacağı iddia ediliyordu Bu durumda Dışişleri Bakanı kim olacak İşte cevabı...
Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş bugünkü yazısında Dışişleri Bakanı olabilme ihtimali gördüğü isimleri analiz etti. 'Hakan Fidan'ın parlamentoya girmesi durumunda muhtemelen Dışişleri Bakanı olacağını ve 2003-2007 dönemindeki Abdullah Gül gibi, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak, hem çözüm süreci, hem de dışişlerine göz kulak olabilecek, adeta kabinedeki ikinci isim olacağını' ileri süren Aydıntaşbaş, "Haziran seçimlerinde AK Parti’nin yine iktidara gelmesi durumunda, dış politika kime emanet edilecek?" sorusunu yöneltti ve 'Dışişleri Bakanı olması muhtemel' olarak nitelendirdiği isimleri analiz etti.
"HAKAN FİDAN'DAN DAHA KUVVETLİ BİR ADAY..."
Aydıntaşbaş, Hakan Fidan'dan daha kuvvetli bir Dışişleri Bakanı adayı bulamadığını şu sözlerle ifade etti: "Gel gör ki, sağdan sola, soldan sağa baktığımda, Hakan Fidan’ın içinde olmadığı bir denklemde AK Parti’de dışişleri için kuvvetli bir aday bulamıyorum. Hem de en fazla ihtiyaç duyduğumuz dönemde..."
İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:
(...)
Bu, sıradan bir makam değil. Türkiye açısından, dış politikada ciddi sıkışma yaşandığı tarihi bir süreçten geçiyoruz. ABD ve AB’yle ilişkiler sorunlu; Ankara’nın desteklediği Müslüman Kardeşler projesi Mısır darbesiyle çökmüş durumda; Suriye’de Esad da iç savaş da kalıcı; Irak ve Lübnan’da mezhep kavgası bizi denklemin dışına itmiş durumda.
Herkesin kabul ettiği gibi; ciddi bir “restorasyon” ihtiyacı var. Peki, Ak Parti yeniden iktidara gelirse, bu işin patronu kim olacak?
Malum, mevcut Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 3. dönem kuralı yüzünden yeniden aday değil. AB Bakanı Volkan Bozkır ise, muhtemelen bu görevini yeni kabinede de sürdürmek durumunda kalacak çünkü yerine konacak ikinci bir AB uzmanı yok. Ali Babacan’ın kısa ancak başarılı bir dışişleri bakanlığı dönemi oldu ancak o da 3 dönem kuralına takılanlardan.
Devam...
FERİDUN SİNİRLİOĞLU
Uzun süredir Türk dış politikasına hakim bir konumda olan Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Ak Partili değil. Haliyle kulislerden böyle bir görev yerine önümüzdeki dönemde Washington büyükelçisi olması ihtimali konuşuluyor. Davutoğlu’na yakınlığıyla bilinen ve yıllarca asistanlığını yapan Ali Sarıkaya, milletvekili adayı olsa da henüz parti içinde güçlü ve bağımsız bir kimliğe sahip değil; bu yüzden de Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan vize alması zor olabilir.
YASİN AKTAY
Adı geçen diğer isimlerden eski Yeni Şafak yazarı Yasin Aktay, kuvvetli bir akademik background’a sahip ancak, nasıl desem... Dışişleri camiası ve genel anlamda Türk dış politikasının öncelikleri açısından fazla “İslamcı” kaçabilir.
İBRAHİN KALIN
Akla gelebilecek diğer isimlerden İbrahim Kalın, Hakan Fidan’la birlikte yıllardır Erdoğan’ın dış politika danışmanlığını yaptı. Hâlihazırda da Cumhurbaşkanlığı sözcüsü. Ancak Kalın milletvekili aday adayı değil; zaten bugün olmaya kalksa muhtemelen Hakan Fidan’ınkine benzer bir tecrübe yaşayacaktır.
Bir de şu var: Önümüzdeki dönemde, Ak Parti’nin 400 milletvekili alması ya da Başkanlık Sistemine geçmesi ihtimal dahilinde gözükmüyor. Haliyle, ciddi ciddi mevcut parlamenter sistem içinde nasıl bir kabine kurulacağına, özellikle de ekonomi ve dış politikanın rotasının kime devredileceğine kafa yormak lazım. Kısaca “restorasyon” kabinesi şimdiden tasarlamak lazım...