Discoveryye yeşil ışık

Abone ol

NASA Discovery uzay mekiğinin yarın Yer'e inişine yeşil ışık yaktı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ısı kalkanlarında herhangi bir hasar tespit edilmeyen Discovery uzay mekiğinin yarın Yer'e inişine yeşil ışık yaktı.

Mikrometeorların mekiğin sağ kanat ve burnunda yarattığı olası hasarları tespit etmek için alınan görüntüleri inceleyen mühendisler, termal kalkanda herhangi sorun tespit etmeyince, Houston'daki Kontrol Merkezi, dönüş kararını Discovery'nin astronotlarına ilettiler.

Astronotlarca cuma akşamı ve dün yürütülen kontroller sonucu sol kanadın da mükemmel durumda olduğu kararına varılmıştı. Hava koşulları izin verirse, 1 Şubat 2003'teki Columbia kazasından bu yana ikinci uzay seferini yapan Discovery'nin yarın TSİ 16.14'de Kennedy Uzay Merkezi'ne inmesi öngörülüyor.

Discovery'nin dönüşü büyük önem taşıyor, çünkü 1 Şubat 2003'te uzay mekiği Columbia, Yer'e Florida Cape Canaveral'a dönüşte Teksas semalarında 63 kilometre irtifada parçalanarak yanmıştı. Kazanın nedeni, mekiğin Florida-Cape Canaveral'dan fırlatılışında dış yakıt tankı tecrit köpük maddesinden 756 gramlık parçanın kopmasıydı.

Dünya'ya dönüşte bu parça kanat altı seramik karosunu deldi ve bu yara, atmosfere giriş sürtünmesinin 2 bin derecelik sıcaklığında mekiği yaktı ve parçaladı. Kazada 7 astronot ölmüştü. Discovery'nin Temmuz 2005'te, Columbia faciasından sonra ilk mekik seferine çıkışında da fırlatma rampasından yükselirken aynen Columbia'da olduğu gibi bu sefer 450 gram ağırlığında köpük tecrit maddesi koptu. Uzmanlar, 1,5 milyar dolarlık araştırma ve yenileme tasarısıyla bu büyük noksanı hala temelden gidermeye çalışıyor.

Discovery'nin 5 Temmuzda fırlatılışında, tecrit maddesinde hasar olmaması 7 kişilik mürettebatı sevindirdi. Uzay istasyonunun 2006'da tamamlanması öngörüldü. Ancak 3,5 yıl önceki kaza bunu yavaşlattı. İstasyonun, mekiklerin temelli seferden kaldırılacağı 2010'a kadar yetiştirilmesi bekleniyor. Rusya, Kazakistan'da kurulu tarihi Baykonur Uzay Üssü ile bu boşluğu önemli ölçüde giderdi. ABD, Rusya, Avrupa Uzay Kurumu, Brezilya ve Japonya'nın katıldığı, tahmini 135 milyar dolara mal olacak istasyon, bittiğinde, gece gökte çıplak gözle görülebilecek Ay'dan sonra en parlak nesne olacak. İstasyonun 2016'ya kadar hizmet vermesi planlanmıştı.

Günün Önemli Haberleri