Discoveryde hasar var mı?

Abone ol

Discovery uzay mekiğinin 7 kişilik mürettebatı, termal kalkanında hasar oluşup oluşmadığını incelediler.

Discovery uzay mekiğinin 7 kişilik mürettebatı, önceki geceki başarılı fırlatmadan sonra uzaydaki ilk günlerini, kalkış sırasında mekiğin termal kalkanında hasar oluşup oluşmadığını incelemekle geçirdiler.

NASA uçuş ekibinin sorumlusu John Shannon düzenlediği basın toplantısında, her şeyin yolunda gittiğini, yörüngeye çok normal bir şekilde çıktıklarını ve sürpriz bir durum olmadığını belirterek, şu anda mekik mürettebatının dün yaptığı ayrıntılı ısı kalkanı incelemelerinin sonuçlarını beklediklerini söyledi.

NASA mühendislerinin kalkış sırasında dış yakıt tankı ve yere yerleştirilen sayısız kameranın çektiği ve fırlatma işleminin en kritik ilk 8 dakikasına ait görüntüleri incelediklerini belirten Shannon, kalkışın kritik döneminden sonra bazı küçük izolasyon köpükleri veya buz parçalarının koptuğunun görüldüğünü, ancak yüksekte havanın yeterince yoğun olmamasından ötürü bunların çarpmasının etkisi olmayacağını kaydetti.

Kalkıştan 110 saniye sonra gözlenen bu parçaların mekiğe çarpmadığını ve önceki iki fırlatma işleminde de benzer şeyin meydana geldiğini belirten NASA yetkilisi, ayrıca kanatlardaki sensörlerin 120 saniye sonra 4 zayıf çarpma kaydettiklerini, ancak bunun da endişe verici bir durum yaratmadığını söyledi. Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) üç astronotu da bugün, mekiğin karnındaki karo şeklindeki ısı kalkanının ayrıntılı fotoğrafını çekecek.

Bunun için mekiğin komutanı Mark Polansky, bugün TSİ 23.47'de öngörülen UUİ ile kenetlenme işleminden önce Discovery'yi hafifçe döndürecek. NASA uçuş ekibi yetkilileri, yarın sabah toplanarak ısı kalkanıyla ilgili tüm verileri değerlendirecek ve ilave inceleme yapılıp yapılmamasına karar verecek. Şubat 2003'teki kazadan sonra rutin hale gelen ve 6 saatten fazla süren ayrıntılı ısı kalkanı incelemesinde astronotlar, mekiğin dışına bir robot kolla uzatılan yüksek çözünürlüklü bir kamera ile bir lazer cihazı kullanıyorlar. Isı kalkanının denetiminden sonra çektikleri görüntüleri ve elde ettikleri verileri incelenmek üzere Houston'daki kontrol merkezine gönderen Discovery ekibi, kontrol merkezinden gelecek haberi beklemeye koyuluyor.

Günün Önemli Haberleri