Diş hekimi korkusu yaş sınırı tanımıyor

Abone ol

Diş uzmanlarına göre çocukların yüzde 94'ü, büyüklerin de yüzde 74'ü diş hekiminden korkuyor'

Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nurselen Toygar, diş hekimliği korkusunun yaş sınırı tanımadığını belirterek, ''Çocukların yüzde 94'ü, büyüklerin de yüzde 74'ü diş hekiminden korkuyor'' dedi.

Prof. Dr. Toygar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fakülte olarak özellikle çocuklarda sağlıklı diş bilincini oluşturmak için eğitim faaliyetleri gerçekleştirdiklerini anlattı.

Bu eğitimleri büyüklere de uygulayacaklarını kaydeden Prof. Dr. Toygar, diş sağlığının küçük yaşlarda kazanılması gereken bir şey olduğunu, bu nedenle özellikle küçük yaştakilere sağlıklı dişlerin önemini anlattıklarını kaydetti.

Yenilen besinlerin ardından diş fırçalama alışkanlığının olmaması nedeniyle birçok dişin kaybedildiğini, çocuklara günde en az 2 kez dişlerini fırçalamaları gerektiğini öğretmeye çalıştıklarını dile getiren Prof. Dr. Toygar, ''Diş hekiminden korkmayan çocuk, büyük yoktur. Yaptığımız çalışmalarda çocukların yüzde 94'ü, büyüklerin de yüzde 74'ünün diş hekiminden korktuğunu belirledik. Amacımız çocukların ve yetişkinlerin diş hekimi korkusunu yenmek ve diş sağlığı için hekime başvurmak'' diye konuştu.

''ÇÜRÜKLE SAĞLAM ARASINDA FARK VAR''

Yaptıkları interaktif uygulamada diş sağlığının çocuklara daha iyi anlatılabilmesi için çizgi film karakterlerinden yararlandıklarını ifade eden Prof. Dr. Toygar, şöyle konuştu:

''Özellikle çocukların diş hekimi korkusunu yenmek için Ceza'nın 'Fark Var' parçasından esinlenerek hazırladığımız 'Çürükle Sağlam Arasında Fark Var' parçasını çocuklara dinletiyoruz. Çocuklara dişlerini nasıl temizleyeceklerini anlatıyoruz. Diş fırçası olmayan çocuklar var, onlara diş fırçası, diş macunu veriyoruz. Şekersiz sakız çiğnemelerini öneriyoruz. Bunun hem çenemizin gelişmesine, hem de dişlerimizin temizlenmesine etkisinin olduğunu anlatıyoruz. Kesici dişlerin besinleri kesmeye, köpek dişlerinin koparmaya, azı dişlerinin ise yiyecekleri çiğneyip ufalamaya yaradığını, bunların çürüyüp yok olması halinde ne kadar zorluk çekileceğini anlatıyoruz.''

ÇÜRÜK DİŞ BÜTÜN VÜCUDA ZARAR VERİYOR

Dişlerin fırçalanmaması halinde diş aralarında biriken bakterilerin zamanla çürüğe neden olduğunu, bunun da vücudun birçok organına çeşitli zararlar verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Toygar, ''Çürük diş, kalbi, mideyi, böbrekleri ve daha birçok organı olumsuz yönde etkiliyor. Sabah kahvaltısından sonra ve akşam uyumadan önce mutlaka günde iki kez dişlerimizi fırçalamalıyız'' dedi.

Prof. Dr. Toygar, diş sağlığı bilincinin ve diş hekimliği korkusunun yenilmesi için büyüklere de çeşitli eğitimler vermeye hazırlandıklarını sözlerine ekledi.

Günün Önemli Haberleri