Diş fırçasını ıslatmayın !

Abone ol

Trabzon Ağız ve Diş Merkezi Başhekimi Mustafa Başkan, Türkiye’de sabah akşam günde 2 kere, 2’şer dakika dişlerini fırçalayan kişi sayısının ...

Trabzon Ağız ve Diş Merkezi Başhekimi Mustafa Başkan, Türkiye’de sabah akşam günde 2 kere, 2’şer dakika dişlerini fırçalayan kişi sayısının toplumun yüzde 10’unu geçmeyeceğini söyledi. Başkan, diş fırçası ıslatıldığında temizleyici özelliğinin azaldığını da belirtti.
Diş sağlığı için dişleri fırçalamanın şart olduğu kadar doğru şekilde fırçalamanın önemli olduğuna vurgu yapan Dr. Mustafa Başkan, dişlerin ancak sabah akşam günde 2 kere, en az 2’şer dakika fırçalanması gerektiğini belirtti. Başkan “Dişleri fırçalamanın bir kuralı var, hatta fırçalama teknikleri bile var. Eğer o teknikleri amacına uygun fırçalarsak fırçalama fayda sağlar. Ama tersine amacına uygun bir fırçalama yaparsanız fırçalama dişe zarar verebilir. Kimisi fırçayı ıslatıp ağzına götürüyor. Islatmaya gerek yok, ıslatıldığında temizleyici özelliği azalıyor" dedi.

NASIL FIRÇALAMALI ?
Abur cubur yemeklerin, şekerli ve hamurlu gıdaların diş çürümesine sebebiyet verdiğini ifade eden Başkan "Onun dışında diğer gıdalarda çürüme potansiyeli o kadar yüksek değil ama özellikle hamurlu ve şekerli gıdalar bizim için çok önemli. Bu noktaların bilinmesi lazım: Bu gibi gıdaları tükettikten sonra diş temizliği mutlaka yapılmalı. Şimdi fırçanın yüzeyi ile diş eti ve dişe bakış açısıyla beraber dikkat ettiğimizde normalde fırça üst çenede diş etine doğru durmalı. Fırçanın kıllarının üst çeneye bakışı. Alt çeneye de tam tersi, düz değil. Fırçalama bu şekilde olmalı” diye konuştu.
"Türkiye’de gördüğümüz kadarıyla büyük bir çoğunluğu düzenli diş fırçalamıyor" diyen Dr. Mustafa Başkan "Özellikle sabah akşam günde 2 kere, en az 2’şer dakika fırçalamaları test ediyoruz. Bunu yapan toplumun yüzde 10’u civarında belki vardır. Ondan sonra günde 1 kere fırçalama, 2 günde 1 kere fırçalama, haftada 1 kere fırçalama gibi böyle, diş fırçalama oranları değişiklik gösterir” ifadelerini kullandı.
Diş tedavisinde teknolojik olarak kullanılan maddelerde farklılaşmaların olduğunu kaydeden Başkan, “Kullandığımız o çürüğün yerine konulan yapay maddelerde gelişmeler var. Onun yanında bir de kaybedilen dişlerin yerine çeneye dişin yapay şeklinde kökünü andıran üzerine yine bir yapıya diş yapılan yapılar var. Bu yapılarla teknolojik gelişmeler yaşanıyor. Eskiden bunlar yapılırdı ağızda uzun süre kalamayabiliyordu yada doku reddetmesi yada dokuyla entegrasyonu çok iyi olamıyordu ama zamanımızda fevkelade başarılı ürünler yapılıyor" şeklinde konuştu.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri