Diş çürüğü çocuğunuza bulaşabilir!
Abone olGünümüzde birçok hastalık gibi diş çürükleri de çocuklara bulaşabiliyor. Uzmanlar anne babaları uyarıyor!
Yaş ile 2,5 yaş arasındaki çocukların ağız ve diş
sağlığından ebeveynlerin sorumlu olduğunu söyleyen Dr. Çağdaş
Kışlaoğlu, diş çürüğünün, anne ve babadan çocuğa bulaşabilen bir
hastalık olduğuna dikkat çekti.
Bebek doğduğunda ağız ortamı çürük yapıcı bakteri içermez. Bu bakteriler büyük olasılıkla dişler sürmeye başladığında, sıklıkla da anneden bebeğine bulaşır.
ANNE DİKKAT ETMELİ
Diş Hekimi Protez uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, çok bileşenli bir iltihap hastalığı olan diş çürüğünün bulaşıcı özellik taşıdığını söyledi. Bu bulaşmada anne-babanın (özellikle annenin), dikkat etmesi gereken belli özellikler olduğunu ifade eden Dr. Kışlaoğlu, “Bulaşmanın olmaması için anne, bebeğini beslerken kaşık, emzik, biberon gibi araçları kendi ağzıyla temasta bulundurmadan kullanmalıdır. Aksi halde anne, çürüğe yol açacak organizmaları kendi ağzından bebeğine aktarır” dedi. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, anne bulaşmayı üç yaşına kadar kontrol ederse bu süreden sonra olabilecek aktarımın çocukta çok şiddetli çürük enfeksiyonu yaratma olasılığının düşeceğini vurguladı.
ŞEKERLİ SÜTLE UYKU
TEHLİKELİ
Ebeveynlere, çocuklarının ağız ve diş sağlığı konusunda uyarılarda Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, şu bilgileri verdi: “İlk süt dişlerinin sürmesini takiben anne ve baba, bebeklerinin dişlerini ya bu iş için üretilen özel fırçalar ya da temiz bir tülbent, gazlı bez parçası yardımı ile düzenli olarak fırçalamalıdırlar. Bebeklerin beslenmesi sırasında ballı emzik, şeker içerikli sıvı gıdaları içeren biberonun kullanımları biberon çürüğü olarak adlandırılan üst ön kesici dişlerde çürüklerin oluşmasına neden olmaktadır. Bebeklerin uykuya şekerli süt vs. içeren biberonlarla yatırılmaları ağızlarında kalıcı sorunların oluşmasına neden olur”
6 AYDA BİR KONTROL
Diş Hekimi Protez uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, anne-babaların, bebeklerini bir sorun olsun ya da olmasın 6 ayda bir diş hekimine kontrole götürmelerinin önemini vurguladı. “Anne ve baba, çocuklarını diş sağlığına önem veren bireyler olarak görmek istiyorsa, onun önünde düzenli olarak ağız bakımına dikkat eden doğru bir model oluşturmalıdırlar” diyen Dr. Kışlaoğlu, bu konuda doğru ödüllendirmede alışkanlığın yerleşmesinde yardımcı olabileceğini vurguladı.
Dr. Kışlaoğlu, ağızlarında yılda 2’den fazla yeni çürük oluşan çocukların, çürük gelişimi açısından oldukça yüksek bir risk altında olduklarına dikkat çekti.