Dış basının 'Türkiye IŞİD'e yardım ediyor' iddiaları doğru mu?
Abone olSon günlerde dış basın IŞİD'e Türkiyeden insan sevkiyatı olduğu iddialarının altını çiziyor. Peki hangi gazete, Türkiye'yle IŞİD bağlantısı konusunda ne tür iddialar ileri sürüyor.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terörü gün geçtikçe daha büyük bir vahşetle ilerlerken, dış basın da IŞİD'e Türkiye'den destek gittiği, hatta hükümet bazında bir yardımın gönderildiği iddialarıyla gündemi çalkalamaya devam ediyor.
Yabancı basının ortak vurgusu Türkiye'den IŞİD'e çok sayıda ve hatta düzenli katılım olduğu yönünde. IŞİD konusunda adeta 'cadı kazanı'na dönen gündemi ve kamuoyundaki "IŞİD" algısını daha da bulanıklaştıran bu haberler ve iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York Times'ın IŞİD petrolünden Türkiye hükümeti de faydalanıyor" haberine ateş püskürmüş, atılan iddiaların tamamen asılsız ve adice olduğunu belirtmişti.
Peki hangi yabancı gazete, hangi iddia ve savlarla Türkiye'nin IŞİD'e destek gönderdiği iddialarını ileri sürüyor? İşte cevabı...
NYT: ANKARA'DAN IŞİD'E YÜKSEK KATILIM
Amerikan New York Times gazetesinin birinci sayfasında, Türkiye’den IŞİD’e katılan gençlerle ilgili bir haber yayımlandı. “IŞİD, Türkiye’den düzenli olarak yeni üye akışı sağlıyor” başlıklı haberde, Ankara’nın Hacıbayram mahallesinden IŞİD’e birçok kişinin katıldığı öne sürüldü.
"CANLI CANLI GÖMDÜKTEN SONRA TAM BİR IŞİD SAVAŞÇISI OLDUM..."
IŞİD’in içindeki Türk vatandaşlarının sayısının bini bulduğunu ifade eden New York Times, IŞİD içinde Suriye’de bir süre savaşmış gençlerden birinin sözlerini de okuyucularına aktardı. 27 yaşındaki Can isimli bir kişi, 10 arkadaşıyla beraber Suriye’ye gittiğini ve Rakka’da 15 günlük eğitimin ardından çatışmalara katıldığını anlattı. İki adamı vurduğunu ve halk önünde gerçekleştirilen bir idama katıldığını dile getiren Can, bir kişiyi canlı canlı gömmesinin ardından kendisine ‘tam bir IŞİD savaşçısı’ olduğunun söylendiğini dile getirdi.
ROYAL UNITED SERVICES INSTITUTE: IŞİD'E ÜYE KAZANDIRMA MERKEZLERİ VAR
Londra merkezli Royal United Services Institute adlı düşünce kuruluşundan Aaron Stein, “Ankara’da ve Türkiye’nin başka yerlerinde üye kazandırma merkezleri var ancak hükümet umursuyor gözükmüyor. Görünüşe göre Beşar Esad’a karşı duydukları nefret ve radikal İslam'la ilgili aşırı toleranslı görüşleri ciddi sonuçları olan çok dar bakışlı bir politika doğuruyor” ifadelerini kullandı.
GUARDIAN: TÜRKİYE, IŞİD'LE MÜCADELEYE HAZIR DEĞİL...
Guardian'ın yine IŞİD koalisyonuyla bağlantılı bir diğer haberinde ise hangi ülenin nasıl bir pozisyon aldığına bakılıyor. Türkiye bölümünde şu ifadeler kullanılmış:
"NATO'nun tek Müslüman üyesi Türkiye IŞİD'e karşı mücadeleye katılmaya hazır değil. IŞİD'in elindeki rehineler Ankara'nın koalisyona desteği en düşük seviyede tutmasına neden oluyor. Ayrıca ABD Tğürkiye'nin IŞİD'in petrol satışına engel olmasını da ümit ediyor. Türkiye koalisyonun en zayıf halkası konumunda."
TIMES: IŞİD'İN ASIL HEDEFİ TÜRKİYE
Times gazetesi, son olarak İngiliz yardım görevlisi David Haines'i tıklayın başını keserek öldüren Irak Şam İslam Devleti örgütünün asıl hedefinin Türkiye olduğunu yazdı. Gazeteye göre IŞİD, Ankara'nın yaklaşan savaşta belirleyici bir faktör olmasını önlemek istiyor.
Times'ın diplomasi editörü Roger Boyes analizine, Haines'i öldürülmesinin vahşice bir meydan okuma olduğunu belirterek başlamış. Boyes bununla birlikte cihatçıların ustaca bir hesap yaptıklarını belirtmiş.
Boyes'un yazısı şöyle sürüyor:
"Türkiye, cihata karşı oluşturulduğu varsayılan ittifakın kararsız üyeleri arasında saldırıya en fazla açık olanı ve en önemlisi. Yabancı cihatçıların çoğu Suriye'ye Türkiye üzerinden giriyor. IŞİD'in Suriye üzerinden transit ticareti çok tehlikeli bir hale getirmesinin ardından, Türkiye'nin Irak'la ticareti yüzde 30'dan fazla azaldı. Aynı zamanda IŞİD'in gelir kaynaklarından biri de, Türkiye sınırında el konan petrolün satışı."