Dış basında PKK savunması

Abone ol

Kuzey Irak'ta teröristlerle röportaj yapan Washington Post, "taraflı" bir dille yazılan haber nedeniyle yoğun tepki aldı.

Türkiye’nin sınırötesi kara harekatı sırasında Kuzey Irak’a gidip teröristlerle röportajlar yapan Washington Post, "taraflı" bir dille yazılan habere gelen yoğun tepkiler üzerine açıklama yaptı.

ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post’un (WP), 8 Mart tarihinde manşetten yayınladığı "Kürt Askerler Cemiyeti" başlıklı haber, tartışma yarattı.

ABD’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, dün gazetenin okur mektupları köşesinde yayınlanan "Teröristleri Meşrulaştırmak" başlıklı yazısında, "Dünyanın en kötü şöhretli ve en ölümcül terör gruplarından biri olan PKK’ya böylesine sempatiyle yaklaşan bir makale okumak son derece rahatsızlık vericiydi.

Bu makale, sadece ABD değil, Avrupa Birliği ve diğerleri tarafından da terör örgütü olarak kabul edilen PKK’nın propaganda aracı olmaya hizmet etmiştir" dedi. "Tarafsız gazetecilik" ilkesini hatırlatan Şensoy, "Bir terör örgütünün romantize edilmesinin düşünülmez hale gelmesi için daha kaç sivil ölmeli" diye sordu.

Okurlardan bir haftadır gelen tepkiler üzerine, gazetenin ombudsmanı (okur temsilcisi) Deborah Howell açıklama yaptı. "Gazetecilik darbesi ve eleştirileri" başlıklı yazısında makalenin büyük yankı yarattığını bildiren Howell, Washington Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Burak Akçapar’ın, "zalimce bir terörizme" girişmiş olmalarına karşın, PKK’lıların haberde, "epik bir mücadele içindeki insancıl savaşçılar" olarak gösterilmesinden şikayet ettiğini de belirtti.

TERÖR TARİHÇESİ YOK

WP’nin Bağdat bürosunda görevli muhabir Joshua Partlow ile fotomuhabir Andrea Bruce tarafından hazırlanan haberin, PKK’nın işleyine dair bilgi verdiğini, ancak tarihçe ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi unsurların da hatırlatılarak bir "bağlama" oturtulması gerektiğini kabul eden Howell, "Birçok okur, PKK’nın sivilleri öldürdüğünü ve uyuşturucu ticaretinden para kazandığını bilmiyor" diye yazdı.

Gazetenin Dış Haberler Editörü Scott Wilson ise, "Hikayenin yeterli derecede tarihi perspektif verdiğine inanıyorum. Ayrıca bunun, PKK, Türkiye ve Iraklı Kürtler hakkında birkaç haftadır süren yazı dizimizin bir bölümü olduğunu ve gelecek aylarda yeni haberler de yayınlayacağımızı hatırlamak önemli" sözleriyle eleştirileri reddetti.

GERİLLA ROMANTİZMİ

WP’nin Okur Temsilcisi tarafından yapılan açıklamaya göre haber sadece Türklerin tepkisini çekmedi. 1997-2000 yılları arasında ABD’nin Ankara Büyükelçisi olan Mark Parris, "Hikayeniz doğrusu beni şaşırttı. Hiçbir şekilde bir bağlama oturtulmamıştı. Devrim sırasında Küba dağlarında olan Fidel Castro hakkında yazılan şeylere feci halde benziyordu. Epey korkunç şeyler yapan insanları romantikleştiriyordu" diyerek gazeteye sitem etti.

Biberon mizansen mi

WP haberinde, bir PKK militanını, sözde Türk uçaklarının bombardımanında annesi ölmüş bir yavru ayıyı beslerken görüntüleyen fotoğrafın, "teröristleri sempatik göstermek için hazırlanan bir mizansen" olduğu iddia edilmişti. Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Burak Akçapar, gazeteye, "Bir teröristin dağlarda neden biberon taşıdığını anlayamadım" diye sordu. Muhabirlerin cevabı, "Olay yerine vardığımızda yavru ayıyı besliyorlardı. Biberonun nereden geldiğini sormadık" oldu.

Günün Önemli Haberleri