Dipsiz Göl skandalı! 2 işadamı kazdırmış ama isimleri saklanıyor
Abone olGÜMÜŞHANE'deki dipsiz gölün yok edilmesine ilişkin yeni gelişmeler var. Göl eski haline çevrilmeye çalışılıyor. Gölü kazdıran 2 işadamının kimliklerinin açıklanmaması ise kamuoyunda rahatsızlık yaratıyor.
Yasal izinle yapılan kazı çalışması sırasında toprak doldurulup,
yok edilen Dipsiz Göl'ün eski haline dönüştürülmesi için çalışma
başlatıldı. Gümüşhane Valiliği İl Özel İdaresi ekipleri, göl
alanına doldurulan dayanıksız toprağı çıkarıp, yerine suya
dayanıklı kireçli ve killi toprak döktü.
Önceki gün başlatılan çalışmalar kapsamında; göl tabanının hazır hale getirilme çalışmaları tamamlandı. Suya dayanıklı kireçli, killi toprak dökülüp, iş makinesi ve silindir eşliğinde tabanı hazırlanan gölün; su takviyesi yapılmadan, bölgede beklenen yağışların ardından eriyecek karla doğal haline dönmesi beklenecek.
Gölün doğal haline gelmemesi halinde ise yapılacak incelemeler
sonucu yaklaşık 2 metrelik derinliğe sahip alana, tankerlerle su
takviye edilip, edilmeyeceğine karar verilecek.
Prof açıkladı : Göl yeniden oluşur mu?
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi, jeoloji
mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Dipsiz Göl'ün eski haline
dönüştürülmesi için başlatılan çalışmaları değerlendirdi. Gölün su
tutup, tutmayacağının tamamen şansa bağlı olduğunu kaydeden Bektaş,
şunları söyledi:
-"Bu göl doğal bir yapıydı. Bu gölün içinde bir canlı yapısı yani
florası vardı, bitkisel bir jeolojik yapısı vardı. Gölün
özellikleri artık kayboldu. Bundan sonra orada yapılacak olan göl,
doğal değil yapay göl olacaktır. 'Dipsiz Göl, su tutar mı, tutmaz
mı' sorusu ise tamamen şans. Çünkü bu tür göller, hem üstten yağmur
suları ile hem de alttan kırıklardan sızan yeraltı suları ile
beslenir"
Killi kireçli dolgu işe yarar mı?
"Orada killi, kireçli bir malzeme kullanılarak dolgu yapıldı. Dolgunun kalınlığı, özelliği nedir bilmiyorum. Orası su tutar mı, tutmaz mı zaman gösterecek. Suyun kaçmasını sağlayacak olan yeraltı kırıkları ve buharlaşmadır. Gelen su ile giden suyun bir dengesi olması gerekiyor. Dört mevsim varlığını sürdürebilmesi için gelen suyun giden sudan daha fazla olması gerekiyor. Bu tür buzul gölleri bu bölgelerde çok var. Bunlar son buzul çağlarının bizlere bıraktığı miraslardır. "
İKİ İŞADAMI KAZDIRMI
Dipsiz Göl'de, kazı çalışmalarıyla define arayanların 2 işadamı olduğu öğrenildi. 4 gün süren aramada hazine bulamayınca gölü toprakla doldurtup yok ettiler. Buzul çağından kalma 12 bin yıllık gölü yok eden işadamlarının isimlerinin açıklanmaması kamuoyunda rahatsızlık yaratıyor.
Ne olmuştu?
Gümüşhane merkeze 50 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2140 metre yükseklikte olan, manzarasıyla ilgi çeken Taşköprü Yaylası'ndaki kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl'de 'define' söylentisi üzerine ismi açıklanmayan 2 kişi, kazı için başvuruda bulundu.
Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün olumlu görüşleri üzerine Gümüşhane Müze Müdürlüğünce ilgili kişilere define arama ruhsatı verildi.
Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün onayı ile 6 Kasım'da jandarma yetkililerinin eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleri ile kazıldı. Jandarmalar, kazı alanına kimsenin yaklaşmasına izin vermedi.
Hazine arandı göl yok edildi
Dipsiz Göl'de, yasal izinle yapılan kazıda sonuca ulaşılamazken, iddiaya göre, bölgede bir dönem kalan Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'daki 4 büyük lejyonu arasında gösterilen, 15'inci Apollinaris lejyonunun var olduğuna inanılan hazinesinin arandığı öğrenildi.
Gölü toprakla doldurdular
Kaynağı ve akarı olmayan, Buzul Çağı'ndan kalma, 12 bin yıllık krater Dipsiz Göl'de tamamlanan kazı çalışmalarının ardından ekipler, alandan ayrıldı. Gümüşhane Valiliği, göl alanının eski haline getirildiğini açıkladı; ancak Dipsiz Göl alanının toprakla doldurularak, kapatıldığı görüldü. Su kalmayan göl, taş ve toprak yığını haline döndü.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dipsiz Göl'de gerçekleştirilen kazı çalışmalarının, gölün kurumasına neden olduğunu ve ilgililerin haklarında başlatılan soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. Gümüşhane Valiliği de kazı için uygunluk raporu veren ilgililer hakkında ayrıca soruşturma başlatıldığını açıkladı.