Dinler arası diyalog olamaz!
Abone olDiyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, herksin tarştıştığı o konuya son noktayı koydu...
Son yılların en çok konuşulan konularından olan ve hakkında
birçok toplantı yapılıp yazı yazılan "dinlerarası
diyalog" tartışmalarına Diyanet İşleri Başkanı Mehmet
Görmez nokta koydu... Görmez, "Dinler arası diyalog olmaz,
din adamları arasında diyalog olur." dedi.
4'üncü Semavi ve Evrensel Dinler Kongresi'ne katılmak üzere Kazakistan'ın başkenti Astana'ya gelen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, burada Türk gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.
Kazakistan'ın farklı dini gruplar arasındaki diyalog çalışmasını da önemsediğini ancak bunun yanlış ifade edildiğini anlatan Görmez, ''Dinler arası diyalog olmaz, din adamları arasında diyalog olur. Yani iki farklı dinden din adamı oturup örneğin çevre ile ilgili, savaşlarla ilgili bir konuyu görüşebilir, bu diyalogdur. Ancak dinler arası diyalog olmaz. Dinler birbirine dönüştürülmez, din adamları dünya ile ilgili yaşanan sorunlarla ilgili sorunlarını tartışır'' dedi.
Astana'da oluşturulan Dini Liderler Konseyi'nin de bazı küresel sorunların çözümünde faydası olabileceğini dile getiren Görmez, ''Mühim olan düşmanlıkları, yanlış anlaşılmaları, ötekileştirmeyi bırakarak bir masa etrafında konuşabilmektir'' diye konuştu.
Görmez, günümüz dünyasında dinin yeniden insanların manevi
sorunlarının çözümünde etkin rol almaya başladığını bunun da
sevindirici olduğunu kaydetti.
DİNLER ARASI DİYALOG TEK ŞART
Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen 4'ncü Semavi ve Geleneksel Dinler Kongresi, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in kapanış konuşması ile sona erdi. Nazarbayev, dünyada barış ve hoşgörüye ulaşmanın tek yolunun dinler arası diyalogdan geçtiğinin altını çizdi.
Astana, Barış ve Uyum Sarayı'nda (Piramit) 30 farklı dini grubun temsilcisi ile gerçekleştirilen 4'ncü Semavi ve Geleneksel Dinler Kongresi'nin kapanışında konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, iki gün süren toplantının çok verimli geçtiğini ve hedeflenen amaca ulaşıldığını söyledi.
Forumun temel amacının, işbirliği, uyum, barış, adalet ve aydınlık bir gelecek olduğunu anlatan, bunun da foruma katılan dini liderler tarafından ortak bir şekilde dile getirildiğini söyleyen Nazarbeyv, "Ben buraya gelerek bu foruma destek veren tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki, burada dile getirilen bu düşünceler dünyada da yankı bulacaktır" diye konuştu.
Dini liderlerin öncelikle manevi bozulmanın durdurulması ve ahlaki çöküşün engellenmesi gibi bir görevle sorumlu olduklarını belirten Nazarbayev, ikinci olarak da toplumsal dinamiklerin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Nazarbayev, dini liderlerin hoşgörüsüzlük ve radikalizmin önlenmesi için de aktif rol oynamaları gerektiğini vurguladı.
"Dinler arası diyalog, dünyada hoşgörü ve barışa ulaşmak için tek şarttır" diyen Nazarbayev, bu diyalogun modern iletişim araçlarının da kullanılarak geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Nazarbayev, bu yıl kurulan Dini Liderler Konseyi'nden de Uluslararası çocuklar, gençler, gençlik ve aile değerleri ile ahlaki eğitim konulu bir konferans düzenlemeleri tavsiyesinde bulundu.
Nazarbayev, kongre katılımcılarını 2015'te gerçekleştirilecek 5'nci Semavi ve Geleneksel Dinler Kongresi için şimdiden Astana'ya davet etti.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kongrenin tamamlanmasının ardından Astana'dan ayrıldı.