Dinleme skandalını yorumladı

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in cep telefonunun Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) tarafından dinlendiğinin ortaya çıkması, Brüksel’de...

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in cep telefonunun Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) tarafından dinlendiğinin ortaya çıkması, Brüksel’de düzenlenen AB liderler zirvesinde de ele alındı.
Merkel, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında, telekulak skandalanın, müttefiklerin, Washington’a olan güvenlerini sarstığını belirterek, bunun transatlantik ilişkilere zarar verdiğini söyledi. İngiliz ‘Guardian’ gazetesine göre, NSA sadece Merkel’in değil, 35 dünya liderinin telefon konuşmalarını dinledi. Gazete, eski CIA çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelere dayanarak yer verdiği haberde, NSA’in devlete bağlı bir kurumdan Amerikalı bir yetkilinin sağladığı numaralarla bu dinlemeleri gerçekleştirdiğini belirtti. Ancak Merkel dışında bu liderlerin kim olduğu henüz bilinmiyor. Belgede adı belirtilmeyen Amerikalı yetkilinin, NSA’ya aralarında 35 dünya liderinin telefonunun da bulunduğu, 43’ü daha önce bilinmeyen, 200’ün üzerinde irtibat numarasını temin ettiği öne sürüldü.

"GERÇEK BİR DEĞİŞİM ŞART"
"Müttefiklerimiz ve ortaklarımıza güvenmemiz gerekiyor" diyen Merkel, "böyle bir güvenin artık yeniden inşa edilmesi" gerektiğini söyledi.
Avrupa ve Amerika’nın ortak problemlerle karşı karşıya olduğunu belirten Merkel, "Bizler müttefikiz. Böle bir ittifak ancak güven üzerine kurulabilir. Tekrar ediyorum, dostlar arasında casusluk olamaz" ifadelerini kullandı.
Gelecek için bir temel oluşturulmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Merkel, "Söylediğim gibi, ciddi şekilde sarsılan bu güvenin yeniden tesis edilmesi gerekiyor" dedi. Merkel, "Avrupa Birliği üyeleri, bugün bu endişeleri paylaştı. Ancak hepimiz biliyoruz ki, dünyada ancak birlikte yönetebileceğimiz önemli görevlerimiz, geleceğe bakmak zorunda olduğumuz karşılıklı güvenlik sorumluluklarımız var. Bu konuda kelimeler yetersiz kalıyor, gerçek bir değişim şart" diye konuştu.
Bu arada, Fransa Cumhurbaşkanı Fraçois Hollande da ABD ile ilişkilerin tehlike altında olduğunu belirterek, "Yaşananlar nedeniyle bu ilişkiler değişmemeli fakat güvenin restorasyonu ve güçlendirilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.
AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ise, Almanya ve Fransa’nın ABD ile görüşmeler yoluyla dinleme skandalına yıl sonuna kadar çözüm bulma arzusunda olduğunu bildirdi.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri