Dinkin duruşmasında olay
Abone olHrant Dink'in davası olaylı geçti. İlk duruşma, salonda yaşanan olaylar nedeniyle ertelendi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink ve diğer 3 sanığın ''adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs''suçundan yargılandıkları davanın ilk duruşması, salonda yaşanan olaylar nedeniyle ertelendi.
Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi hakiminin rahatsızlığı nedeniyle 3. Asliye Ceza Mahkemesi hakiminin baktığı davanın ilk duruşmasında, salonda bulunan kişilerce Hrant Dink'e yönelik tepkiler devam etti. Hakim, uyarılarına rağmen salondaki gerginliğin sürmesi üzerine duruşmayı ertelediğini bildirdi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e, ''adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs'' suçundan diğer 3 sanıkla birlikte yargılandığı davanın ilk duruşması öncesi salonda bulunan bazı kişilerce tepki gösterildi.
Şişli Adliyesi'ne polis kordonu altında giren Dink, davanın görüleceği Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi hakiminin rahatsızlığı nedeniyle 3. Asliye Ceza Mahkemesi hakiminin bakacağı dava için salona alındı.
Bu sırada salonda bulunan ve davaya müdahil olabilmek için talepte bulunacakları öğrenilen bazı kişiler, ''Hain'' diye bağırarak Dink'e tepki gösterdi.
Salon dışında toplanan çok sayıda kişi de, ''Davacıyız. Neden içeri giremiyoruz?'' diye bağırarak ellerindeki müdahillik dilekçelerini havaya kaldırıp, salona girmek istedi. Bu kişiler, adliyede geniş güvenlik önlemleri alan polislerle tartıştı.
DAVA KONUSU
Avukat Kemal Kerinçsiz'in de aralarında bulunduğu 10 kişinin şikayeti üzerine Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Arat Dink'in Sorumlu Yazıişleri Müdürü, Serkis Seropyan'ın da sorumlu müdürün bağlı bulunduğu yetkili olduğu Agos Gazetesi'nde 14 Ekim 2005 tarihinde yazarı belli olmayan ''Bu ceza maddesiyle mi demokrasi sağlanacak?'' başlıklı bir yazı yayınlandığı, bu yazıda Hrant Dink'in Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nce cezalandırılması nedeniyle yaptığı basın açıklamasındaki bazı sözleri ile ''Dink'e hemen her kesimden geniş destek yağıyor'' ifadesine yer verildiği kaydedildi.
Gazetenin 1. sayfasında yayınlanan bu yazının 13. sayfadaki devamında da Avrupa Parlamentosu üyeleri ile değişik kişiler ve kuruluşların yetkililerinin beyanlarının yayınlandığı belirtilen iddianamede, 9. sayfada da Aydın Engin tarafından ''Haftalık'' isimli köşede yazılan ''Yargıya dokunmak gerek'' başlıklı yazıdaki bazı ifadelere yer verildi.
İddianamede, böylece 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen ve henüz kesinleşmemiş bir kararın, Yargıtay safhasında da olsa adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs derecesinde yayın yaparak suç işlendiği ileri sürüldü.
İddianamede, Fırat (Hrant) Dink'in 5237 sayılı TCK'nın 288. maddesi, Aydın Engin'in 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 11/2. maddesi delaletiyle 5237 sayılı TCK'nın 288. maddesi, Arat Dink ve Serkis Seropyan'ın da 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 11/3. maddesi delaletiyle 5237 sayılı TCK'nın 288. maddesi gereği 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi.