Dink raporuna MİT rötarı
Abone olDDK'nın Dink raporunun, 18 gün önce hazırlanmasına rağmen 20 Şubat'a kadar bekletildiği iddia edildi.
Akşam Gazetesi'nden Çiğdem Tekor, 'Dink raporuna MİT
rötarı' başlıklı yazısında ilginç saptamalar yaptı.
18 GÜN ÖNCE TAMAMLANDI
Kamuoyunun Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun Hrant Dink raporundan, siteye konulduğu 20 Şubat'ta haberdar olduğunu belirten Toker, kapağına bakıldığında raporun 2 Şubat 2012'de tamamlandığının görüldüğünü ifade etti.
"SEBEBİ MİT KRİZİ"
Aradan geçen 18 günün uzun bir süre olduğunun belirtildiği
yazıda, bu gecikmenin nedeni olarak 'MİT krizi'
gösterildi.
Köşk'ü de içine alan kriz sürecinin içeriğinin de önemine vurgu yapan Toker, Dink raporundaki rapordaki can alıcı tespit ve önerilerin MİT krizine kaynaklık eden sebeplerle çakıştığını, bu nedenle Gül'ün raporun yayımını biraz bekletmeyi uygun gördüğünü kaydetti.
İşte Çiğdem Toker'in yazısındaki saptamalar;
MİT krizinin gelişimi ile Dink raporunun tamamlanma-onay takvimi öyle örtüştü, üstüne de rapordaki can alıcı tespit ve öneriler; MİT krizine kaynaklık eden sebeplerle öyle bir çakıştı ki, Gül, MİT krizinin en sıcak günlerinde onayladığı raporun yayımının biraz bekletilmesini uygun gördü...
"İZİN ALINMASI" VURGULANIYORDU
Çünkü DDK raporunda, memurların soruşturma ve yargılama usul sistemi, cesur dille eleştiriliyor, yargılamadan önce izin alınması gereği vurgulanıyordu.
Çünkü DDK raporunda Hrant Dink'in yaşama hakkının korunamamasındaki temel sebebin, 'güvenlik sektöründeki yapısal sorunlar' olduğu belirtiliyor ve 'güvenlik sektöründe reform şart' deniliyordu.
"DDK'nın Dink cinayeti raporunda, memurların soruşturma ve yargılama usul sistemi, cesur dille eleştiriliyor, yargılamadan önce izin alınması gereği vurgulanıyordu.
ELEŞTİRİYE MARUZ KALABİLİRDİ
İfadeye beklendiği MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, aynı günlerde önüne gelen ve izin mekanizmasını eleştiren raporun hemen yayımlanması halinde 'taraf oldu' eleştirisine maruz kalabilirdi.
O sebeple; 2 Şubat'ta tamamlanan ve bir örneği savcılığa 9 Şubat'ta giden raporun kamuoyuna duyurulması için 10 günü aşkın bir süre beklendi."