Dink için değil McDonalds için yakalayın
Abone olMahkemenin Erhan Tuncel için çıkardığı yakalama kararı Dink cinayetinden değil, McDonald’s’a bomba atmaktan ötürüymüş.
Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hant Dink’in öldürülmesiyle ilgili yeniden görülen davada Erhan Tuncel hakkında verilen yakalama kararının ayrıntıları netleşti.
Alınan bilgilere göre, yakalama kararı Tuncel beş yıllık tutukluluk süresini doldurduğu için Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili suçlamadan değil, 2004 yılındaki faaliyetlerinden dolayı verildi.
Hrant Dink davası iddianamesinde Trabzon’daki McDonald’s’ın bombalaması olayı dahil bazı eylemler yer alıyordu. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce karara bağlanan davada Erhan Tuncel, “cinayete yardım etmek” ve “silahlı örgüt yöneticisi olmak” suçlarından beraat etmişti. Yargıtay bu kararı, “mahkûmiyet gerektirir” diyerek bozdu. Ayrıca Tuncel’in 24 Ekim 2004’te Trabzon’da McDonald’s’ın bombalanması davasında “genel güvenliği kasten tehlikeye sokmak, mala zarar vermek ve altı kez kasten yaralama” suçlarından aldığı ceza da “altı kez kasten öldürmeye teşebbüs” olarak bozuldu.
ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS YAKALAMAYI GETİRDİ
Yargıtay’ın Tuncel hakkındaki aleyhe yorumu yerel mahkeme aşamasında kendisini yakalama kararı olarak gösterdi. Salı günü görülen duruşmada tutuklanması istemiyle hakkında yakalama kararı çıkarılan Tuncel’in altı yaralama hükmünün, kasten öldürmeye teşebbüs olarak bozulması, cezasında aleyhte bir durum ortaya çıkardı. Mustafa Başer başkanlığındaki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti de bu değişikliği dikkate alarak Tuncel hakkında yakalama kararı çıkardı. Erhan Tuncel’in önümüzdeki günlerde adliyeye gelerek mahkeme huzuruna çıkması ve yakalama kararı yüzüne okunduktan sonra tutuklanması bekleniyor. Bu arada Tuncel’in karara tepki gösterdiği ve beş yıllık tutukluluk süresi dolduğu için hakkında yakalama kararı çıkmasını beklemediği öğrenildi.
ALİ ÖZ YENİDEN HAKİM KARŞISINA ÇIKIYOR
Hrant Dink cinayetinde hangi silahın kullanılacağını dahi bildiği halde saldırganlar hakkında herhangi bir işlem yapmadığı ve sahte evrak düzenlediği iddiasıyla yargılanan Trabzon eski Jandarma Alay Komutanı Ali Öz’le ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Yargıtay, Öz hakkında görevi ihmal suçundan açılan iki davanın birleştirilerek görülmesi yönünde karar verdi. Öz, 3 Ekim’de hâkim karşısına çıkıyor.
Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili Ali Öz ve İstihbarat Şube’de görevli yedi personel hakkında Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde Hrant Dink cinayetini önlemedikleri için görevi ihmal suçlamasıyla dava açılmıştı. Bu dava sürdüğü sırada, Ali Öz hakkında Hrant Dink cinayeti nedeni ile Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikinci bir dava açılmıştı. Dink Ailesi’in avukatları, Ali Öz’ün plan dahilinde suikast eylemi hazırlığından 2006 yılı Temmuz ayında haberdar olmasına rağmen gerekli yasal işlemleri başlatmadığını ve bu bilgiyi Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirmediğini söylemişti. Avukatlar ayrıca, Öz’ün Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından iki ayrı belgeyi, suikast planını daha sonra öğrendiği şeklinde belge düzenlettiği için cezalandırılmasını istemişlerdi.
AĞIR CEZA DAVAYI REDDETTİ
Bununla birlikte avukatlar, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava ile Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülmekte olan davanın birleştirilmesini talep etmişlerdi. Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise davaların birleştirilmesine yönelik karar vermediği gibi, 2011 yılı Mayıs ayında Ali Öz hakkında açılan davayı reddetmişti. Mahkeme ret gerekçesinde bir kişinin aynı fiil nedeniyle iki kez yargılanamayacağı görüşünü savunmuştu.
3 EKİM’DE HÂKİM KARŞISINDA
Bu karar üzerine avukatlar 78 sayfalık bir itiraz dilekçesi yazarak Yargıtay’a gönderdi. İtirazı dikkate alan Yargıtay savcılığı, iki davanın birleştirilerek görülmesi yönünde görüş bildirdi. Dosyayı inceleyen Yargıtay, avukatların itirazını yerinde buldu ve mahkemenin iki davayı birlikte görmesine hükmetti. Bunun üzerine dava dosyası yeniden Trabzon 1. Ağır Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme, Yargıtay’ın bu kararı üzerine 3 Ekim’e duruşma günü verdi. Buna göre, Ali Öz ve taraf avukatları belirlenen tarihte hâkim karşısına çıkacak. Duruşmada tarafların Yargıtay’ın kararıyla ilgili bozma veya uyma yönündeki beyanları alınacak ve mahkeme bu yönde bir karar bildirecek.