Dink davasında yüksek gerilim

Abone ol

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 8'i tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın 3. duruşması sona erdi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 8'i tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın 3. duruşması sona erdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanıklardan Ersin Yolcu, Ahmet İskender, Mustafa Öztürk ile tutuksuz sanıklardan Yaşar Cihan, Salih Hacısalihoğlu, Halis Egemen ve Alper Esirgemez'in çapraz sorguları tamamlandı.

Duruşma sırasında tutuklu sanıklardan Yasin Hayal'in, müdahil avukatlarının sorularına karşı gösterdiği tavır nedeniyle mahkeme başkanı tarafından, duruşma salonundan çıkarıldığı öğrenildi.

Bu arada, Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut'un, duruşma sırasında, ''Hrant Dink'in Türk düşmanı olduğunu'' iddia eden bazı sözler söylediği belirtildi. Bunun üzerine söz alan müdahil avukatlarının da yapılan savunmanın hakaret içermemesi gerektiğini belirterek, CMK'nın 252/F maddesi gereği avukat Turgut'un duruşma salonundan çıkartılmasını istedikleri, mahkeme başkanının da duruşma sırasında uyardığı avukat Fuat Turgut'u, duruşma salonundan çıkardığı öğrenildi.

Duruşmada söz isteyen Delal Dink'in de mahkeme başkanından, sesini yükselttiği için özür diledikten sonra, ''babasının yaşarken 'Türk düşmanı' denilerek öldürüldüğünü'' söylediği kaydedildi. Duruşmada, müdahil avukatlarının, tutuksuz sanıklardan Halis Egemen ve Yaşar Cihan'ın serbest kalmasının adli hata olduğunu belirterek, bu iki kişinin tutuklanmasını istedikleri belirtildi.

ARA KARAR

Verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, çapraz sorguları tamamlanan tutuksuz sanıkların duruşmalardan vareste tutulması yönündeki talebi kabul ederek, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Hastanede doğduğu için doğum kaydı bulunan O.S'nin yaşının tespitine ilişkin yeniden bir rapor hazırlanması yönündeki talebi reddeden Mahkeme heyeti, duruşmaların kapalı yapılmasına devam edilmesini kararlaştırdı. Müdahil avukatlarının, tutuksuz sanıklardan Yaşar Cihan ve Halis Egemen'in tutuklanması yönündeki talebi de reddedildi.

Mahkemeden red

Mahkeme heyeti, Erhan Tuncel'in üniversiteye devam ettiğine dair devam kaydını gösteren belgenin istenmesine karar vererek, sanıklardan Mustafa Öztürk'ün telefon görüşmelerinin yer aldığı belgeler ile Yasin Hayal'in fiziki takibine ilişkin belgelerin ilgili kurumlardan istenmesini hükme bağladı. Mahkeme, avukatların, duruşmada yapılan ses ve görüntü kayıtlarının CD'lerinin kendilerine verilmesi yönündeki talebini de reddetti.

Bazı müdahil avukatları da bu CD'lerin kendilerine verilmemesi durumunda bu görüntülü ses kayıt sisteminden vazgeçilerek, eski yönteme geri dönülüp duruşmanın görüldüğü anda tutanağa geçirilmesini istedi. Mahkeme heyeti, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından imha edildiği belirtilen bazı tutanaklara ait yedeklenen CD ve doküman varsa, bunların naip hakim tarafından incelenerek, bu davayla ilgili bölümlerinin tespit edilmesine karar verdi.

Mahkeme, Bilgi Üniversitesi, Agos Gazetesi ve Şişli Adliyesi önünde kaydedilen bazı görüntülü CD'lerin de naip hakim tarafından incelenerek tutanağa geçirilmesini kararlaştırdı. Soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiği iddiaları nedeniyle, Hrant Dink cinayetinden bugüne kadar gelen süreci anlattığı belirtilen ''Sapan'' adlı kitabı yazanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

DİNK AİLESİNİN AVUKATI ÇETİN

Duruşmayı izleyen Dink Ailesi, adliyenin ön bahçesine getirilen minibüse binerek adliyeden ayrıldı. Duruşma çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dink Ailesinin avukatı Fethiye Çetin, duruşmanın sesli ve görüntülü olarak kayda alındığını hatırlatarak, bu kayıtların çözülmüş hallerinin tutanak şeklinde kendilerine verildiğini kaydetti.

Duruşmada, tutanak niteliğindeki bu sesli ve görüntülü kayıtların kendilerine verilmesini talep ettiklerini dile getiren Çetin, mahkemenin bu talebi reddettiğini bildirdi. Tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddedildiğini anlatan Çetin, bazı tutuksuz sanıkların duruşmadan vareste tutulmasına ilişkin taleplerin ise kabul edildiğini söyledi.

Çetin, geçen celse başka illerdeki bazı davaların bu dava ile birleştirilmesi konusundaki taleplerinin reddedildiğini hatırlatarak, bu karardan vazgeçilmesini istediklerini, ancak bunun yine reddedildiğini kaydetti. Dava dosyasından Yasin Hayal'in fiziki takibe alındığının anlaşıldığını ve bu kayıtların dosyaya getirilmesini istediklerini belirten Çetin, bu taleplerinin kabul edildiğini söyledi.

Fethiye Çetin, Mustafa Öztürk'ün telefon kayıtlarının dosyaya getirilmesi konusundaki talepleri ile Erhan Tuncel'in okuluna devam durumu ve kaydını dondurmasıyla ilgili araştırma yapılması yönündeki taleplerinin de kabul edildiğini bildirdi.

''HENÜZ BAZI TANIKLAR, HATTA SANIKLAR DİNLENMEDİ''

Avukat Çetin, bir basın mensubunun, ''tutuksuz sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasının davanın seyrine bir etkisi olup olmayacağı'' yönündeki sorusuna da şu yanıtı verdi: ''Eğer o sanıklarla ilgili yapılacak bir şey varsa, örneğin tanık ifadeleri ya da okunacak belgelerle ilgili, elbette... Çünkü henüz tanıklar dinlenmedi. Hatta bazı sanıklar dinlenmedi. Örneğin İrfan Özkan, Coşkun İğici, Erbil Susaman dinlenmedi. Bunlar son derece önemli sanıklar. Henüz bazı belgeler okunmadı. O nedenle de tüm sanıkların bir arada bulunması, en azından yargılama faaliyeti açısından son derece gerekli olduğu halde bu yerine getirilmedi.''

Basın mensuplarının ''duruşmanın gergin geçip geçmediği'' konusundaki soruları üzerine de Çetin, ''Özellikle bir meslektaşımız duruşmaların ilk başladığı andan itibaren hep bir gerginlik yaratma tavrı içinde oldu. Bugün bu tavrı doruk noktasına ulaştı. O nedenle mahkeme bu meslektaşımızı dışarıya çıkardı'' diye cevap verdi.

Fethiye Çetin, Yasin Hayal'in de duruşma salonundan çıkarıldığını kaydetti. ''O.S'nin müdahil avukatlara yönelik küfür edip etmediğinin'' sorulması üzerine de Çetin, bu durumu doğrulatmanın mümkün olmadığını kaydetti. Basın mensuplarının ''bu olayın kayıt altına alınıp alınmadığını'' sormaları üzerine Fethiye Çetin, duruşmadaki görüntülü kayıt sisteminin konuşulduğunda bir düğmeye basılması haline kayıt aldığını, ancak kişinin yerinde otururken kendi kendine söylenmesi halinde bunun kayıtlara geçmediğini anlattı.

Çetin, bir basın mensubunun, ''Kararların toplamından memnun musunuz?'' sorusu üzerine de şu yanıtı verdi:

''Hayır. Onu çok açıklıkla söyleyebilirim ki taleplerimizi karşılamıyor bu kararlar. Biz, bireysel iddia makamı olarak, katılanlar olarak, müdahiller olarak maddi gerçeklerin ortaya çıkarılması açısından bazı belgelerin mutlaka getirilmesi, bazı dosyaların da birleştirilmesi gerektiği kanısındayız. Bu taleplerimizin reddi en azından bu konudaki örgütlenmenin, suç örgütünün tümünü görmemizi engelliyor.''

Günün Önemli Haberleri