Dindardan sonra sıra Mecellede
Abone olArınç bu kez dindar terimini kullanmadı ama Mecelle'yi övdü de övdü.
Meclis Başkanı Bülent Arınç, Manisa milletvekilleri Mehmet Çerçi ve Hakan Taşcı’yla Manisa’nın Demirci ilçesi Bardakçı köyünün geleneksel hayır yemeğine katıldı. Arınç, burada yaptığı konuşmada seçilecek yeni cumhurbaşkanını tarif ederken bu kez, “Dindar” kelimesini kullanmadı, Osmanlı Dönemi’nde geçerli olan Mecelle’yi (İslami Medeni Kanun) övdü.
Arınç memleketi Manisa’da şöyle konuştu: “Seçimlerin şimdiden halka huzur getirmesini diliyoruz. Allah cumhurbaşkanlığını kime nasip ettiyse şimdiden hayırlısı olsun. İnşallah memleketini, milletini seven, halkın ortak değerlerine inanan birini cumhurbaşkanı seçeceğiz. Seçimlerden sonraki süreci çok iyi takip edeceğiz. Kimseyi suçlamayalım, daha fazla demokrasi ile milletimizi kucaklamakla sorunlarımızı çözeriz. Allah önümüze seçim fırsatı getirdi. Kapalı kapıları seçimle sandıkla açacağız. Millet, memleket en hayırlısını görecek.”
Mecelle’ye övgü
Bardakçı köyü insanlarının aralarındaki barışla tanındığını kaydeden Arınç, “Mecelle, yıllar önce Türkiye’de kabul edilmiş bir hukuk şaheseri. Mecelle diyor ki hükümlerin en güzeli sulhtur” dedi.
Mecelle nedir?
1869-1876 yılları arasında Ahmet Cevdet Paşa başkanlığındaki bir heyet tarafından hazırlanan, İslam dünyasının ilk medeni kanunu. 16 bölümde 1851 maddeden oluşuyordu. Mecelle, Medeni hukukun önemli bölümlerinden olan Aile Hukuku, Miras Hukukuna yer vermemiştir Bu meseleler “Fıkıh Esaslar” içinde yer almıştı. 22 Nisan 1926’da İsviçre’den alınan Medeni Kanun kabul edilerek, Mecelle yürürlükten kaldırıldı.