Din dersi şimdilik mecburi
Abone olZorunlu din dersine girmek istemeyen Alevi ailenin hukuk savaşında AİHM'in vereceği karar bekleniyor.
Alevi bir ailenin, inancı gereği çocuğunun zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulmasını isteyerek açtığı davada verilen yürütmeyi durdurma kararı, bir üst mahkeme tarafından kaldırıldı. Dava sonuçlanıncaya kadar din derslerine girmeyen Mustafa Berkay Kenanoğlu, bu kararla yeniden derslere girmek zorunda kaldı.
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nin zorunlu dersler arasında sayılması kararının iptali ve oğlunun bu dersten muaf tutulması için dava açtı.
İstanbul 5. İdare Mahkemesi talebi haklı bularak, öğrencinin mağdur olmaması için 30 Aralık 2005'te yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu arada ana dava da sürüyor. Bu karara İstanbul Valiliği itiraz etti. Bölge İdare Mahkemesi'ne verilen itiraz dilekçesinde din dersinin önemi 26 maddede sıralandı.
Ortak payda vurgusu
Dilekçede, "Programların temel amacı, bütün grupların ortak paydasını oluşturan kök değerleri kültürel boyutuyla öğrenciye kazandırmaktır. Namazla ilgili bilgiler de herhangi bir mezhebe özgü olarak programımızda yer almamıştır" denildi.
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkânsız zararların doğmayacağı kanaatiyle itirazı kabul etti.
AİHM kararı bekleniyor
2 Nisan 2001'de, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, "Zorunlu derstir" diyerek, Alevi bir ailenin kızı olan E.Z'nin din dersine girmeme isteğini geri çevirmişti. Aile, İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne yaptığı başvurudan da sonuç alamamıştı. Danıştay 8. Dairesi, 14 Nisan 2003'te yapılan temyiz başvurusunu yerinde görmedi. Şubat 2004'te AİHM'ye taşınan dava "Kabul edilebilir" bulundu. AB İlerleme Raporu'nda da davaya atıf yapıldı. AİHM'nin haziranda karar vermesi bekleniyor. Davayı aile kazanırsa, zorunlu din dersini öngören Anayasa maddesinin kaldırılması gündeme gelebilecek.
Haber: Nezih Gürol
Kaynak: www.milliyet.com.tr