Dilovasında akçeli işler

Abone ol

Sanayicilerin Kocaeli Valisi'ne 350 bin YTL değerinde makam aracı hediye etmeleri kafaları karıştırdı.

'Paramız yok' diyerek arıtma tesisi kurmayan Dilovası Organize Sanayi Bölgesi'ndeki sanayicilerin, Kocaeli Valisi Erdal Ata'ya 350 bin YTL değerinde makam aracı hediye ettiği ortaya çıktı. TBMM'nin çevreyi kirlettiği gerekçesi ile hakkında araştırma komisyonu kurduğu bölgeyi Erdal Ata sanayicilerin hediyesiyle denetliyor.

Çevreye yatırım yapmama gerekçelerini parasızlık olarak gösteren Gebze Dilovası'ndaki sanayicilerin Kocaeli Valisi Erdal Ata'ya 350 bin YTL'lik Mercedes marka makam aracı hediye ettiği ortaya çıktı. Kocaeli Valisi Ata son iki aydır Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) soruşturma komisyonu kurduğu Dilovası'ndaki sanayicileri denetlemeye hediye Mercedese 350 S makam aracı ile gidiyor.

Erdal Ata aynı zamanda Kocaeli'inde bulunan 16 organize sanayi bölgesinin de başkanlığını yürütüyor. Her bir OSB'den milyarlarca lira maaş alan Erdal Ata, Kocaeli bölgesinde faaliyet gösteren binlerce firmanın başındaki en büyük denetçi.

OSB'ler valilerin geçim kaynağı

Kocaeli'nde yaşanan bu durum aslında Türkiye'nin genel sorunlarından biri. İlin en büyük mülki amiri konumunda olmasına rağmen düşük maaşlarla çalışan valiler için Organize Sanayi Bölgeleri önemli geçim kaynağı olarak görülüyor. Türkiye'nin 80 ilinde yer alan 236 OSB'nin 165'inin başında illerin valileri bulunuyor. Yaklaşık 3 milyon YTL maaş alan valiler bu bölgelerden 6-10 milyon YTL arasında ek gelir elde ediyor.

Konu ile ilgili görüşlerine başvurmak istediğimiz Kocaeli Valisi Erdal Ata ve Dilovası OSB yetkilileri telefonlarımıza çıkmadı.

Dilovası araştırması valiye takıldı

Öte yandan Dilovası'nda kanser ile ilgili yapılan bir araştırmanı da valiye takıldığı idda ediliyor. İddialara göre vali ticari sır gerekçesi ile araştırmayı durdurdu. Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre Türkiye’deki ölümlerin yüzde 12.5’i kanser nedeniyle meydana geliyor. Bölgedeki kanserden ölüm oranı Türkiye ortalamasının yaklaşık üç katı. Araştırmayı Dilovası Belediyesi'yle beraber Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi yapmış. Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu bu rakamları doğrulamak için nüfus ve hastane gibi sekiz ayrı kaydı kontrol ettiklerini belirtiyor. Hamzaoğlu, Kocaeli'nde kullanılan hammaddelerin nereden geldiğini ve hangi süreçlerden geçtiğini araştıramadıklarını söylüyor. Hamzaoğlu, "İtfaiye Müdürlüğü'ne bile verilmeyen bilgiler var. Bir yangında, itfaiye bile bazı işletmelerde hangi maddeyle karşılaşacağını bilmiyor. Bunları bilsek hangi önlemler alınacağını da tahmin edebiliriz" diyor.



Valiler OSB’lerden çekilmeli

METİN CAN / ANALİZ
Kocaeli, 16 organize sanayi bölgesi ile Türkiye'nin en büyük sanayi şehirlerinden biri. Şehirde 4 bine yakın büyük firma faaliyet gösteriyor. Peki özel sektörün böylesine güçlü olduğu bir şehirde nasıl oluyor da devletin valisi tüm özel sermayeyi yönetiyor. Cevabı aslında çok basit. OSB'ler gelir kapısı olmuş durumda. Bazı uyanık sanayicileri için de valilik ve yerel yönetimin diğer organları sürdürülebilir kalkınmanın yeni modeli. Vali Erdal Ata'nın bugün makam arabası olarak kullandığı aracın sahibi sanayiciler. Birden fazla organize sanayi bölgesindeki sanayiciler bir araya gelerek Ata'ya 350 bin YTL değerinde makam arabası alıyorlar.

Devletle böylesine ilişkilerin olumlu sonuçları olmasa kılı kırk yaran sanayicilerin bu tarz yatırımlar yapmayacağı hepimizin malumu. Bu yapı Türkiye'de çevreyi katletmenin, çevreyi kirletmenin bedeli çok kolay ödenir hale getiriyor. Bugün vali istedi diye okul yaptıran sanayicilerin nasıl bir koruma zırhına kavuştuğunu da herkes biliyor. Bugün Kocaeli’nde yaşanan kaosta bir nebzede olsa bu ilişkilerin yani denetçinin maaşını ve aracını denetlenenin vermesi yatıyor. Bu yüzden Türkiye özel sermayesi ile devlet arasındaki ilişkileri tekrar gözden geçirmeli ve Organize sanayi bölgelerinden valiler elini eteğini bir an önce çekmeli.

Referans

Günün Önemli Haberleri