Dikkat, kör olabilirsiniz !

Abone ol

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Lokman Balyen, bilinçsiz kontakt lens kullanımının gözde körlüğe bile neden olabileceğini belirtt...

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Lokman Balyen, bilinçsiz kontakt lens kullanımının gözde körlüğe bile neden olabileceğini belirtti.
Diyarbakır Özel Bağlar Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Lokman Balyen, kontakt lens kullanıcılarına uyarılarda bulundu. Özellikle görsellik açısından satılan renkli lenslerin doktor kontrolü olmadan kullanılmasının sıkıntılı durumlara yol açabileceğini dile getiren Dr. Balyen, "Kontakt lens tedavi ve kozmetik amaçlı kullanılır. Kontakt lensler bazen göz sağlığı açısından istenilmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden kontakt lens kullanımının bakımı, korunması ve komplikasyonları konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi çok önem taşıyor. Kontakt lens kullanımında yaşanan sorunların temelinde bilinçsiz, yanlış ve kontrolsüz kullanım gelmektedir. Doktor kontrolü ve muayene olmadan kullanılan kontakt lensler tehlikelidir ve sakıncalıdır. Lensler bilinçsiz, yanlış, kontrolsüz ve muayenesiz kullanıldığı takdirde geri dönüşümü olmayan olaylara neden olabilir. Bu yüzden doktor kontrolü ve muayenesi olmadan ayrıca lens uygunluğu denenmeden kontakt lens kullanmamak gerekir. Bilinçsiz kullanımı göz enfeksiyonuna, hatta ileriki düzeyde körlüğe bile neden olabilir” dedi.

"BU DURUMLARDA HEMEN ÇIKARIN"
Op. Dr. Lokman Balyen, kontakt lens kullanırken ağrı, kaşıntı, kuruluk, kızarıklık, batma, yanma, yabancı cisim hissi, aşırı sulanma ve göz akıntısı olması durumunda lenslerin hemen çıkartılması gerektiğini belirtti. Balyen, “Göz kuruluğu lens kullanan hastaların yaşam konforunu olumsuz yönde etkiler. Silikon hidrojelden üretilen kontakt lenslerin maksimum oksijen geçirgenliği ile yüksek konfor özelliği olan yeni nesil kontakt lenslerin kullanımı ile kuruluk, batma, kızarıklık ve yanma kısmen ortadan kalkar, ayrıca daha çok kontakt lense uyum da mümkün olabilir. Fakat enfeksiyon, inflamasyon ve konforsuzluk tablosu kontakt lens kullanıcılarının en büyük sorunu olarak canlılığını korumaktadır” şeklinde konuştu.

"MAKYAJ YAPMADAN ÖNCE LENSLER TAKILMALIDIR"
Op. Dr. Lokman Balyen, kontakt lens kullanıcılarının özellikle lens takmadan önce ellerini sabunla yıkaması gerektiğini, hatta bayanların makyaj yapmadan önce takması gerektiğini de belirtti. Dr. Balyen, "Lenslere dokunmadan önce eller sabunla yıkanmalı. Lensler her çıkarışta temizlenmeli, durulanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Kontakt lensler ile makyaj yapılabilinir fakat rahatsızlık hissini en aza indirmek için sağlıksız kozmetik ve makyaj malzemelerini kullanmamak gerekir. Sağlıksız kozmetik ve makyaj malzemelerini kullanan kontakt lensli kadınlarda göz alerjisi belirtilerini ortaya çıkartabilir veya mevcut olan alerjik göz hastalığını alevlendirebilir. Makyajı yapmadan önce lensin takılması gerekir, ayrıca lensi çıkardıktan sonra makyajın silinmesi gerekir. Lensler, kozmetik amaçlı kullanılabilinir. Bu lensler için de göz muayenesi şarttır. Özellikle kadınların tercihi olan numarasız kozmetik lensler genelde kontrolsüz ve muayene olmadan kullanılmaktadır, ayrıca oldukça sık karşılaşılan sorunlardan biri renkli lenslerin arkadaşlar arasında değiş tokuş yapılarak, başkasına ait lenslerin takılması ve buna bağlı olarak bazı göz enfeksiyonlarının ortaya çıkmasıdır. Doktor kontrolü ve muayene olmadan kullanılan kontakt lensler tehlikelidir ve sakıncalıdır” diye konuştu.
Op. Dr. Lokman Balyen, kontakt lens kullanıcılarının şu özeliklerde lens kullanmaları gerektiğini belirterek açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Uzun süreli konfor için lens dehidrasyonu hızı az olmalı, nemi korumalı ve nem kaybına karşı koymalı. Hipoksiye karşı yüksek oksijen geçirgenliği olmalı ve göz kuruluğuna sebep olmamalı ve üstün genel memnuniyet ile gün boyunca rahatlık ile genel görüş kalitesi ve kullanım rahatlığı olmalı. Mikrobial keratit ve diğer enfeksiyonlara karşı kontakt lenslerde antibakteriyel yüzeylerin geliştirilmeli. Yuvarlak kenarlı tasarımla konjonktiva ile etkileşimi az olmalı, dolayısıyla kullanımı kolay olup hasta uyumu yüksek olmalı. Yumuşak, esnek ve kullanımı rahat ve konforlu olmalı, ayrıca net ve keskin görüş olmalı. Protein birikintilerine karşı direnci yüksek olmalı ve irritasyon oluşma riskini azaltmalı. UVA ve UVB blokajı ile UV ışınlarından korunmaya yardımcı olmalı. Sferik, torik, multifokal ve multifokal torik kontakt lenslerde net ve stabil bir keskin görüş için optik tasarım ile dizayn edilmeli.”
Op. Dr. Balyen, sonuç olarak doktor kontrolü ve muayene olmadan gözlükçülerden kontakt lens almamak ve kullanmamak gerektiğini, kontakt lens kullanıcılarını bilinçlendirmek ve bilgilendirmenin kontakt lens komplikasyonlarını önlemede en önemli basamak olduğunu söyledi.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri