Dikkat! Kapitalizm Sağlığa Zararlıdır!

Abone ol

Kapitalizm Sağlığa Zararlıdır isimli bu kitabın Türkiye’de bugüne kadar yayımlanmış benzeri kitaplardan temel farkı, modern kapitalist sağlık sistemini, tıbbın yanı sıra iktisat, felsefe, sosyoloji ve iletişim gibi pek çok disiplinin ışığında irdelemesi

Charles Bukowski “evet, evet” başlıklı şiirinde biz insanlara “yalnız kalmaktan daha kötü / şeyler de vardır hayatta / ama genellikle / bir ömür alır bunun / farkına varmak / o zaman da / çok geçtir / ve çok geçten / daha kötü / bir şey yoktur / hayatta” dizeleriyle sesleniyor.

Neoliberal ideolojinin dünya genelindeki hegemonyasını düşündüğümüzde, kapitalist sağlık sistemine temelden ve esastan eleştiri getirmek, Bukowski’nin işaret ettiği gibi bu dünyada insanı yalnız ve kimsesiz bırakabilir.

Ama yine Bukowski’nin altını  çizdiği gibi; yalnız kalmaktan daha kötüsü “çok geç” olmasıdır. O nedenle “çok geç” olmadan, daha insani bir dünyayı  yaratmak için, bütün yalnız kalanlar olarak tüm farklılıklarımızla yan yana gelip yalnızlığımızdan kurtulmak, hepimizin bir başkasına devredemeyeceği sorumluluğudur.

 DİKKAT SAĞLIĞINIZ TEHLİKEDE

Ama çok fazla acılı,  şekerli ya da tuzlu yediğiniz için değil.  Ya da “şifa kaynağı” olan başka bir gıdayı yemediğiniz için de değil!

Sağlık günümüzde hastalık  “satan” bir sektör haline geldiği için, ölüm korkusu yaratarak yaşamak üzerinden tahakküm üretmeye kalkıştığı için sağlığınız tehlikede!

Artık zamanın sonsuzluğunda yeni bir ufuktayız...

Etik, bilim, kanıt, dayanışma, toplumsal sorumluluk ÖLDÜ!

Yeni hayatın egemen sözcükleri korku, kuşku, güvencesizlik, kâr, ciro ve bilânço…

Ama kavga bitmedi: Hekimi, iktisatçısı, felsefecisi, sosyoloğu, iletişimcisi bir araya geldi.

Tek bir gerçek için: Kapitalizm sağlığa zararlıdır!

Tek bir gelecek için: Başka bir dünya ve başka bir sağlık mümkündür!

Kapitalizm Sağlığa Zararlıdır isimli bu kitabın Türkiye’de bugüne kadar yayımlanmış benzeri kitaplardan temel farkı, modern kapitalist sağlık sistemini, tıbbın yanı sıra iktisat, felsefe, sosyoloji ve iletişim gibi pek çok disiplinin ışığında irdelemesidir. Ancak bu kitabı bir o kadar önemli ve farklı kılan başka bir nokta da kitap bünyesinde hasta perspektifinin de kendisine yer bulmuş olmasıdır. Kitabın içindeki “Hastalar ve Sağlıksız İşaretler” başlıklı makale, Antep’te gerçekleştirilen saha çalışması verileri ışığında; dönüşen sağlık hizmetinden hastaların beklentilerini, bulabildiklerini ve özlemlerini kitaba taşıyabilmiş olması açısından çok değerli.

KİTABIN İÇİNDE NELER VAR?

META NELERİ  İÇERİR? Sağlık Hizmetlerinin Metalaşması

FUAT ERCAN

SAĞLIK HİZMETLERİ VE KAPİTALİZM

CAVİT IŞIK YAVUZ

TOPLUMSAL EŞİTSİZLİKLER VE SAĞLIK

TEMMUZ GÖNÇ ŞAVRAN

BİLİM, TIP VE KANIT

CEM TERZİ 

TOPLUMSAL SÖZLEŞMENİN ÇÖZÜLÜŞÜ: SAĞLIK PİYASASINDA ETİK

MURAT CİVANER

SAĞLIĞA  İLİŞKİN KORKULAR Güven Erozyonu Bağlamında Sağlık Korkularını  Anlamlandırmak

KAYHAN DELİBAŞ 

SAĞLIK HABERLERİNDE DÖNÜŞÜM 1970-2010 Yılları Arasında Hürriyet Gazetesinde Sağlık Haberleri

GÜLSEREN ATABEK, ÜMİT ATABEK, DENİZ BİLGE

İKTİDARIN PSİKİYATRİSİ - PSİKİYATRİNİN İKTİDARI

UMUT KARASU, HALİS ULAŞ 

TIP ASLA SADECE TIP DEĞİLDİR “Normun Ötesine Geçebilmek”

ONUR KARTAL & OSMAN ELBEK

AŞIRI TANI ve TEDAVİ

ALAZ KILIÇASLAN & ZEKİ KILIÇASLAN

BEDENİN  ÖLÜMÜ VE TIP

AYLİN NAZLI

PİYASA VE TOPLUM KISKACINDA HEKİMLİK

EMİN BAKİ ADAŞ 

HE-KİMLİĞİN DÖNÜŞÜMÜ

OSMAN ELBEK

HASTALAR VE SAĞLIKSIZ İŞARETLER

EMİN BAKİ ADAŞ, OSMAN ELBEK

DOKTOR OSMAN ELBEK KİMDİR?

Türkiye’nin güney illerinin birisinde doğdu ama kendisini hep yersiz yurtsuz gördü. Dahası doğacağı aileyi tercih etme şansı olmadığı için bir türlü aile kök ağacını benimseyemedi, köksüzlüğe öykündü. Toplumun gazına geldi, Yeşilçam’ın büyüsüne takıldı, egosuna yenik düştü ve tıp fakültesine girdi. “12 Eylül çocuğu” olarak Marksist ve anarşist külliyatla mecburen üniversitede tanıştı. Tıp tahsili yanı sıra üniversitenin açık mekânlarında sol tahsil yaptı. Beyaz önlüğü giyip kliniğe çıktığında havalara uçtu, dünyayı kurtardığını düşündü.

“Uzman” olmanın cazibesine kapılmadı. Dahası toplum hekimliğinden çok mutlu oldu. Ama “alerjisi” nedeniyle uzun dönem asker olmamak ve fırsatını bulup yırtmak için uzmanlığa adımını attı. Uzmanlık eğitiminde bilginin ve otoritenin “uzman”lığına ulaşmak yerine haddini hududunu öğrenmeye çalıştı. Egosunu Illich ve Foucault’nun ateşine attı. Aşka ve devrime gönül verdi. Meslektaşlarının bakmadığı hastalar, onların yapmadığı işler onun ilgisini çekti. Brecht’i okuduğu günden bu yana hekimliğin anarkokomünist bir faaliyet olması gerektiğine inandı. Ama hayat onu hep yalanladı. Yazar olmadan yazı-çizi işine bulaştı; “uzman” olmadığı alanlarda düşünmeye, yazmaya ve eylemeye gayret etti. “Uzman” olduğu alanda ölmeyecek kadar yazdı-çizdi. “Memleket”te bulunan örgütlerin bilumumuna yolunu düşürdü. Ne örgütlere dahil oldu, ne örgütlerden gidebildi, hep arafta kaldı. Hiç kimseye “abi” diyemedi. Ama Tülay’a “sevgili”, Deniz’e “oğul” dedi. “Hakikat”ini gördüğünde “gitmek” istedi: Ne gidebildi, ne kalabildi; hâlâ arafta sallanıyor.

Yayına hazırlayan: Osman Elbek
Yayınevi: Hayykitap
Birinci baskı: Ekim 2013
Sayfa sayısı: 254
Fiyatı: 18 TL

Günün Önemli Haberleri