Dikkat! Çocuğunuzun boyu uzamıyorsa...
Abone olÇocuklarda boy uzunluğu genetik etkenlere bağlı olsa da, beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı da büyük ölçüde söz sahibi oluyor.
Çocukların gelişiminin sağlıklı ve normal düzeyde
olup olmadığını anlamanın en iyi yolunun, boy uzamasına
dikkat etmekten geçtiğini belirten Emsey Hospital'dan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Yadigar
Genç, ebeveynin bu anlamda çocuklarının boylarını belli
aralıklarla ölçmesi gerektiğini, çocuklarda en hızlı
boy uzamasının, okul öncesi dönem ile ergenlikte
oluştuğunu söyledi.
NASIL ÖLÇÜLÜYOR
Çocuktaki boy uzamasının sağlıklı ve yeterli olup olmadığını anlamak için, kız çocukta anne ve babanın boyu toplanır. Bu sonuçtan 13 çıkartılıp, rakam ikiye bölünür. Erkek çocukta da anne ve babanın boy uzunlukları toplanarak, 13 eklenir ve ikiye bölünür. Böylece çocuğun ulaşması gereken boy, doğru bir şekilde tespit edilebilir. Aile çocuğun boy uzamasını takip ederken, akranları kadar gelişmediğini fark ederse doktora başvurulmalıdır.
SÜT AYRI BİR ÖNEME SAHİP
Çocukların beslenmesinde boy uzaması açısından pek
çok yiyecek ve içeceğin tüketilmesi gerekiyor, ancak
süt ve süt ürünleri bu konuda çok daha önemli. Çocukların
günde en az 2 su bardağı süt içmeleri kemik gelişimini
destekliyor, özellikle gece yatmadan hemen önce içilen
süt, büyüme hormonunun salgılanmasına yardımcı
oluyor.
UZAMADAKİ BÜYÜK PAY
Çocuklarda boyun uzamasında en önemli faktörlerden olan beslenme alışkanlığının, çocukların gelişiminde büyük ölçüde söz sahibi olduğuna değinen Dr. Genç konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:
"Sağlıklı ve yeterli bir boy uzaması için; taze sebze, meyve ve proteinli gıdaların aksatılmadan tüketilmesi gerekir. Hamilelik döneminde annenin beslenmesi de bebeğin ileriki yaşlarda boy uzamasını doğrudan etkiler. Çocukların boy uzamalarının yeterli olabilmesi için, sebze ve meyvelerin hem taze hem de mümkünse çiğ tüketilmeleri faydalı olacaktır. Çünkü en yüksek besin değerleri çiğ sebze ve meyvelerde bulunur. Demir, çinko, selenyum ve kalsiyum gibi minerallerin eksikliğinde boy kısalığı sorunu gündeme geleceğinden, bu mineralleri içeren deniz ve süt ürünleri düzenli olarak tüketilmelidir. Ayrıca B, C, D ve E vitaminleri de gelişim açısından büyük önem arz ettiğinden bu ihtiyaç da sebze ve meyveler aracılığıyla giderilmelidir."
BÜYÜME HORMONUNA BAKILMALI
Çocuklarda boy uzama ve vücut gelişimi, büyüme hormonuna bağlı oluşuyor. Büyüme hormonunun yeterince salgılanmaması, çocuklarda boy kısalığı sorununa neden olabilir. Büyüme hormonu eksikliği olan çocuklar; kısa boy, fazla kilo ve ergenliğe geç girme sorunlarını sıklıkla yaşar. Boy uzamasını doğrudan etkileyen büyüme hormonu eksikliğinde, kemik yaşı ölçümü ve çeşitli hormon tahlilleri yapılır. Büyüme hormonu eksikliğinin kesin tespiti durumunda, çocuğa büyüme hormonunun takviye olarak verilmesi sağlanır. Bu tedavi, boy olması gereken ölçüye gelene kadar uygulanır.
SPOR KATKIDA BULUNUYOR
Çocukluk döneminde kas ve kemik gelişimini desteklediği bilinen yüzme, basketbol, voleybol gibi spor dalları çocuklara boy uzaması konusunda avantaj sağlıyor. Ancak çocuklukta vücuda fazladan yük binmesine neden olan halter, güreş ve benzeri spor dallarıyla uğraşılması önerilmiyor. Spora okul öncesi dönemden ziyade ilkokul çağında başlanması gerektiğini de vurgulayan Dr. Genç, boy uzamasına olumlu katkı sağlaması için sporun düzenli, aksatılmadan yapılmasına da dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.