Dikkat! Bu binaların yıkılması gerekiyor

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanı, kesinlikle yıkılacak binaları açıkladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bursa merkezde konutların üçte birinin elden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ise binaların yüzde 90'ının deprem riski altında bulunduğunu belirterek, acil yıkılmayı bekleyen bina sayısını 50 bin olarak açıkladı.

Bayraktar, Bursa merkezde konutların üçte birinin elden geçirilmesi gerektiğini belirterek, ''Bursa merkez kadar Gemlik de çok önemli. Gemlik'te ciddi şekilde yoğuşma olan bölgeler var, orada deprem bakımından sağlam olan daha kayalık, sert zeminlere doğru yerler tespit edeceğiz'' dedi.Bakan Bayraktar, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi ziyaretinde, bölgenin aynı zamanda birinci derece deprem bölgesinde bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Bursa, Kocaeli birinci derece deprem bölgesi, İstanbul'un da büyük bir bölümü birinci ve ikinci derecede deprem bölgesi. Aynı şekilde İzmir de önemli. O bakımdan nüfusun yoğun olduğu, sanayimizin, ticaretimizin olduğu, Türkiye'nin zenginliğini barındıran bu şehirler bizim için çok önemli. Bu bakımdan İstanbul'u, Bursa'yı ve İzmir'i önemsiyoruz. Buralarda ofisler kurmak için hazırlıklarımız var, depremle ilgili... Bursa'ya da çok ciddi bir ağırlık vereceğiz.''

CİDDİ BİR ŞEKİLDE ELDEN GEÇİRİLMELERİ LAZIM

Bir gazetecinin, ''Dönüşümü yapılması planlanan bina sayısı hakkında bir rakam verebiliyor musunuz? şeklindeki sorusunu ise Bayraktar, şöyle yanıtladı:

''Buradaki toplam konut sayısı nedir? Bunun üçte birinin elden geçirilmesi lazım. Tabii Bursa merkez kadar Gemlik de çok önemli. İlçelere de bakacağız, Gemlik'te ciddi şekilde yoğuşma olan bölgeler var, orada deprem bakımından sağlam olan daha kayalık, sert zeminlere doğru yerler tespit edeceğiz. Gemlik Belediyesi'nin de bir çalışması var. Yine bizim Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'yle beraber ortak bir çalışmamız var. Valiliğin bir çalışması var. Bursa merkezde de konutların üçte birinin elden geçirilmesi lazım. Bunların 1999'dan önce yapılmış ve o zamanki deprem yönetmeliğine göre dizayn edilmiş, hesapları yapılmış. Enerjiyi savuran binalar, enerji bakımından, iyi yalıtımlı olmayan, modern hayatın gerektirdiği sosyal donatıları içermeyen binalar, bunların ciddi şekilde elden geçirilmesi lazım.''

DEVLET OLARAK HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ

Bayraktar, vatandaşların sorumluluk alması ve binalarını kontrol ettirmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Eğer binası riskliyse vatandaş kendi binasını kendisi dönüştürsün. Orada yüzde 100 çoğunluk olmadan, nitelikli çoğunlukla karar verebiliyorsa biz de ona devlet olarak her türlü desteği vereceğiz'' dedi.

Devlet olarak vatandaşlara imkanlar ölçüsünde kredi, finans, faiz sübvansiyonu desteği vereceklerini de ifade eden Bayraktar, şu bilgileri verdi:

''Bugünden yarına olacak iş değil bu. 2, 5, 8, 10, 15 ve 20 senelik bir projeksiyonumuz var. Bu süre içinde nasıl gelişmiş dünya ülkeleri yaptıysa, Japonya, Güney Kore, Amerika, Almanya, İspanya, Fransa yaptıysa, biz de artık bunu başarma noktasına geldik. Ülke olarak şimdi kişi başına düşen gelirimiz 10 bin doları aşmıştır, ekonomik olarak belli bir seviyeye ulaştık. Türkiye de inşaat sektörü, inşaat malzemesi bakımından ciddi manada gelişmiştir. Teknik eleman bakımından, müteahhitlik bakımından belli bir düzeye geldi. Onun için Türkiye artık bu afet riskinden kurtaracak boyuta gelmiştir. Bundan sonra süratli bir şekilde seferberlik ruhu içinde başlayıp inşallah bitireceğiz.''

BURSA'NIN YÜZDE 90'I RİSK ALTINDA

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise Bursa'da binaların yüzde 90'ının deprem riski altında bulunduğunu belirtti.

Altepe, acil yıkılmayı bekleyen bina sayısını ise 50 bin olarak açıkladı:

''Bursa Büyükşehir sınırları içerisinde 350 bin civarında bina var. Nereden bakarsanız bakın, bunların en az yüzde 15'inin acil yıkılması gerekiyor. Bu da 50 bin bina yapıyor. Bunların acil olarak yenilenmesi gerekiyor.

BU BİNALARIN AYAKTA KALMA ŞANSI YOK

1999 depreminden önceki, özellikle 4 kat ve üzerindeki binalar riskli yapıya giriyor. Bursa merkezli bir deprem olduğu zaman bu binaların ayakta kalma şansı yok. Onun için herkesin bir an önce harekete geçip, binalarını bir an önce yıkıp yenilemesi ve bu konuda sorumluluk duyması, güvenli, huzur içinde yaşayacağı konutlara kavuşması gerekiyor. Burada ne olacak. Bu binaların sahiplerinin harekete geçmesi gerekiyor. 50 bin bina, yüz binlerce mülkiyet... Bunların sahipleriyle tek tek oturup anlaşmak demek.''

GÜNDE ORTALAMA BİR BİNA YIKILIYOR

Altepe, göreve geldiklerinden beri zaten kentsel dönüşüm yaptıklarını belirterek, ''Zaten elimizde mevcut planlar var. Bursa'nın büyük bir bölümü kağıt üzerindeki planlara uymuyor. Bunun için mevcut binaların plana göre yeniden yapılması gerekiyor. 8 yılda 2 bin 300 bina yıktık. Şu anda da günde ortalama bir bina yıkılıyor'' ifadelerini kullandı.

Günün Önemli Haberleri