Devletten borçlulara jest

Abone ol

Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Yasa ile Devlet 15 YTl'nin altındaki alıcaklarından vazgeçiyor.

Maliye Bakanlığı, Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Yasa kapsamında bulunan 8 YTL’ye kadar olan, yasa kapsamında olmayan Devlet alacaklarının ise 15 YTL’ye kadar olan kısmının muhasebe kayıtlarından çıkarılmasını kararlaştırdı.

Maliye Bakanlığı, Kamu Mali Yönetimi Kontrol Yasası ile diğer mevzuat hükümleri gereğinde uygulanacak parasal sınırları belirledi. Konuyla ilgili tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre Amme Alacaklarının tahsili Usulü Hakkındaki Yasa gereğince tahsil imkansızlığı nedeniyle muhasebe kayıtlarından çıkarılacak tutarlar 8 YTL olarak belirlendi.

Söz konusu yasa kapsamında izlenen alacakların dışındaki Devlet alacaklarından muhasebe kayıtlarından çıkarılacak tutar ise 15 YTL olarak belirlendi.

5018 sayılı Kamu mali Yönetimi ve Kontrol Yasası gereğince, genel bütçe muhasebe birimlerinin hesaplarında kayıtlı bulunan ancak, "zaruri veya mücbir sebeplerle takip ve tahsil imkanı kalmadığı tespit edilen" kamu alacaklarından 15 bin YTL’ye kadar olandan da idareler yetkili merciden alınacak takipten vazgeçme onayına dayanarak kayıtlardan çıkarabilecekler.

PARASAL SINIRLAR
Tebliğle kamu kurum ve kuruluşlarının kasadan yapabilecekleri ödeme miktarı merkez muhasebe birimleri, büyükşehir belediyesi kurulu bulunan illerdeki defterdarlık muhasebe birimleri ile Ziraat Bankası şubesi bulunmayan ilçe malmüdürlükleri bünyesindeki muhasebe birimleri izin 600 YTL, diğer muhasebe birimleri için de 360 YTL olarak belirlendi.

Kamu kuruluşlarında kasada bulundurulacak tutar Ziraat Bankası şubesi bulunmayan ilçe malmüdürlükleri bünyesindeki muhasebe birimlerinde 5 bin YTL, diğer muhasebe birimlerinde ise 3 bin 600 YTL olarak belirlendi.
Muhasebe birimlerinin ödemelerde bankaya önceden haber verilmesi gereken tutar ise 31 bin YTL olarak uygulanacak.

Milli İstihbarat Teşkilatı (KİT) mutemetlerine verilecek avans ise merkezde 25 bin, İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır’da 15 bin, diğer ilerde 10 bin YTL olarak belirlendi.

Dış temsilciliklere verilecek avans tutarı ise Bonn, Brüksel, Budapeşte, Lahey, Londra, Moskova, Paris, Şam, Tahran, Tokyo, Trablus, Washington, Viyana Büyükelçilikleri ile tüm Daimi Temsilcilikler için 165 bin, diğer büyükelçiliklerle Berlin, Düsseldorf, Essen, Hamburg, Hannover, Karlsruhe, Frankfurt, Köln, Leipzig, Mainz, Münih, Münster, Nürnberg, Stutgart, Londra, New York, Paris, Lyon, Zürih, Cidde başkonsoloslukları için, 140 bin, diğer başkonsolosluklar, bakanlıklarla bağlı kuruluşların elçilikleri ve konsolosluklar nezdinde bulunan müşavirlik ve ateşelikleri için 110 bin YTL olarak uygulanacak.

Yabancı ülkelerde NATO emrine verilen Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı birliklerin ihtiyacı için bütçe imkanları ile mahallinden temini gereken alımlarda kullanılmak üzere verilecek avans ise 165 bin YTL olarak belirlendi.

KANUNİ FAİZ TEMERRÜT FAİZİ
Yıllar itibariyle uygulanacak olan yasal ve temerrüt faiz oranları da tebliğle hatırlatıldı. Buna göre yasal faiz oranı ve sözleşmeyle belirlenmemişse temerrüt faiz oranı bu yıl başından itibaren yüzde 9, ticari işlerde temerrüt faizi ise yüzde 25 olarak uygulanacak. Yasal faiz ve temerrüt faizini Bakanlar Kurulu 19 Aralık 2005 tarihli kararıyla yüzde 12’den yüzde 9’a indirmişti

Günün Önemli Haberleri