Devlet o arazileri geri verecek!
Abone olArazilerine devlet tarafından şerh konan arazi sahiplerine müjde
2B kanunu uyarınca şahıs arazisi olup sonradan devlet
tarafından 2-B şerhi konulan, açılan dava sonucu tapuları iptal
edilenlere ait araziler bedel alınmaksızın eski sahiplerine geri
verilecek. Bu kapsama giren araziler 100 bin hektarı
aşıyor.
Orman vasfını kaybetmiş arazilerin sahiplerine satışını öngören yasanın çıkmasının ardından başvurular, 7 Mayıs 2012 günü başlayacak. 2-B arazileri rayiç bedelin yüzde 70'i üzerinden sahiplerinin mülkiyetine geçecek.
Kanuna göre şahıs arazisi olup sonradan yapılan incelemelerde devlet tarafından 2-B şerhi konulan, bu vesileyle dava açılan ve açılan dava sonucunda tapuları iptal edilen araziler, bedel alınmaksızın eski sahiplerine geri verilecek. Bu çerçevede Türkiye genelinde 100 bin hektardan fazla arazinin iade edileceği tahmin ediliyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye genelinde 473 bin 417 hektar büyüklüğünde orman vasfını kaybetmiş arazi bulunuyor. Bunların içinde 2-B olması dolayısıyla şerh konularak dava açılan ve davası devam eden, davası sonuçlanıp tapusu iptal edilerek Hazine adına tescillenen araziler de yer alıyor.
Yasaya göre, geçmiş dönemlerden bu yana, tapulu mülkü olup
devlet tarafından 2-B şerhi konularak tapusu iptal edilen alanlar
ve tarım alanları hak sahiplerine bedelsiz iade edilecek. 2-B şerhi
konulup henüz dava açılmayanların ise şerhleri kaldırılacak. Devam
eden davalar düşecek. Tapusu iptal edilenler eski maliklerine geri
verilecek. Bu şekilde Türkiye genelinde 110 bin hektar, Antalya'da
ise 15 bin hektarlık bir alan bulunduğu belirtiliyor. Kadastro
çalışmaları tamamlanan ve satışa hazır hale gelen 2-B alanları ise
193 bin hektar civarında.
Antalya Defterdarı Hidayet Mat'ın değerlendirmesine göre 2-B sorununun çözülmesinin birçok olumlu etkisi olacak. Kanun sayesinde sosyal barış sağlanacak. Yaklaşık 40 yıldır devam eden vatandaşla devlet arasındaki arazi davaları son bulacak. Sorunun çözülmesiyle bu alanlar artık imara konu olacak.
EKONOMİK KODLARA AYRILACAK
Sanayi ve ticaret alanı gibi ekonomik kodlara ayrılacak. Dolayısıyla şimdiye kadar hiçbir tasarruf yapılamayan ve hiçbir yasal ekonomik faaliyet gösterilemeyen 2-B arazileri ekonomiye kazandırılmış olacak. Bu da yatırım ve istihdamı artıracak. Ayrıca konut sektörü hareketlenecek. Kentsel dönüşüm kolaylaşacak. Çarpık kentleşme önlenecek. Kırsal alanda çiftçiler ölçek büyütecek.
Zaman Gazetesi'nden Şaban Gündüz'ün haberine göre; Türkiye genelinde Antalya, sahip olduğu 2-B arazilerinin toplam büyüklüğü ile başı çekiyor. Antalya'da yaklaşık 45 bin hektar 2-B arazisi bulunuyor. Bunun 26 bin 120 hektarlık kısmı satışa hazır. Yaklaşık 3 bin 700 hektarlık alanın ise işlemleri devam ediyor. Tapu ve kadastro kayıtlarına göre Antalya'da 72 bin 53 adet 2-B parseli mevcut.
En fazla 2-B arazisi 6 bin 140 hektarla Kaş'ta yer alıyor. Antalya'nın 2-B varlıkları Hazine arazilerinin yüzde 10'una denk geliyor. Antalya'yı 39 bin 287 hektarla Mersin, 34 bin 887 hektarla Balıkesir, 31 bin 706 hektarla Ankara, 29 bin 643 hektarla Sakarya, 29 bin 139 hektarla Muğla ve 18 bin 233 hektarla İstanbul izliyor.