Devlet o arazilere el koymaya başladı

Abone ol

Yıllar önce devletten 'Yatırım yapacağız' vaadiyle arazi alan ancak yatırım yapılmayan araziler geri alınıyor.

Aralarında Arçelik'in de bulunduğu, yıllardır üzerine yatırım yapılmayan bine yakın firmaya ait 3 bin parsel arazi geri alınacak.

Kriz gerekçesiyle devletten aldıkları arazilere yatırım yapmayan bine yakın firmanın arazileri geri alınıyor. Sabah'ın haberine göre Adapazarı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 60 firma yaklaşık 13 yıldır arazilerine hiçbir yatırım yapmıyor. OSB yönetiminin tüm girişimleri ise firmaların 'kriz var' gerekçesiyle engelleniyor. Türkiye'de 263 adet OSB'de ise 70 binin üzerinde parsel bulunuyor. Bu arazilerin 36 bininde faaliyet varken geri kalanı yalnızca üstünde var.

Bakanlık harekete geçti

Türkiye'de yatırım yapılması için yıllar önce sanayicilere verilen ancak üzerine bir çivi bile çakılmayan 30 binin üzerindeki sanayi parselleri bulunuyor. İşte bu çarpık tabloyu tersine çevirmek isteyen hükümet, şimdi bu arazileri tek tek geri alıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın destek verdiği çalışma OSB yöneticileri tarafından uygulanıyor. OSB yöneticileri 10 yılı aşkın süredir çeşitli bahanelerle yatırım yapmayan firmalarla görüşüp arazileri anlaşarak ya da hukuki süreç başlatarak geri alıyor.

Amaç rantı önlemek

10 yılı aşkın süredir yatırım sözünü yerine getirmeyen bine yakın firmadan 3 bin arazi geri alınarak yeni sahiplerine kazandırılacak. Yeni sahiplerin yatırıma bir ay içinde başlaması ise zorunlu tutulacak. Gebze OSB Başkanı Yücel Güngör de bu yıl yatırım yapmayan 21 firmadan arazilerin geri alınması için karar aldıklarını söyledi. Manisa'da büyük firmalarında yer aldığı 23 firma 10 yıldır yatırım yapmadığı için arazileri geri alınacak. Sürecin uygulandığı sanayi bölgelerinden Adapazarı'nda ise tamamı dolu görünen 90 sanayi parselinin sadece 30'u faaliyete geçmiş durumda. Kalan bölüm ise arazi alan ancak bunu gerçekleştirmeyen firmalara ait.

Yatırım engelleniyor

Adapazarı OSB'den Serol Atakan firmaların bu tavrı nedeni ile gerçek yatırımcının yatırım yeri bulamadığını söyledi. "Yatırım yapmayan firmalardan arazileri geri alıyoruz" diyen Atakan sözlerine şöyle devam etti:

"Bu firmalardan biri de Arçelik. Arazi kendilerine 13 yıl önce tahsis edildi. Yatırım yapacak diye çok umutluyduk. Ancak firma her sene kriz ortamı var diyerek yatırım yapmadı. Biz de araziyi geri aldık. Kendileri itiraz etmedi."

Çöplüğe son vereceğiz

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün "Her gün yeni bir OSB kurulması talebiyle karşılaşıyoruz. Şu anda Anadolu'nun çeşitli illerinde hiç çivi çakılmamış ciddi bir OSB çöplüğü var. Buna daha fazla izin veremeyiz. OSB'lerin 3-5 müteşebbis elinde rant kapısı olarak görülmesini tasvip etmiyoruz. Artık yatırım yapmayanların tahsislerini iptal ediyoruz. OSB'lerde ihtisas alanlarına yöneldik" dedi.

Arazileri geri veren 11 firma ise şöyle:

Arçelik
Orsan
Küçükçalık
Yiğit
Isılsan Mak
Gedik Döküm
Ak-Plast
Kromel Mak
Şahinler Gıda
Akınal Yünlü San
Erdem Çelik

Genelge gönderildi

Bakan Ergün, "OSB'lerdeki arsa tahsisi, arsa satışları ve arsa devirleri başta olmak üzere yatırımcıların karşılaştığı sorunları çözmek amacıyla bir genelge hazırlayarak, valiliklere gönderdik" dedi. Bu genelgeye göre OSB'lerin parsel tahsis, satış ve devir işlemleriyle ruhsat ve izinlerin takip edilmesi için illerde valiliklerin koordinatörlüğünde komisyonlar kurulduğunu söyleyen Ergün "Bakanlık olarak OSB'lerde yapılan bu işlemlerin objektif kriterlere uygun olup olmadığını izliyoruz"diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri