Devlet memurları kitap yazabilir mi?
Abone ol657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre memurlar kitap yazabilir mi? Memurların kitap yazabilmesi için neler yapılmalı?
Gün geçmiyor ki elektronik posta kutuma “Memurlar ek iş yapabilir mi?”, “Efendim ben bir devlet memuruyum. Bir roman yazdım, bu romanı yayınlarsam memuriyetim ile ilgili bir olumsuzlukla karşılaşabilir miyim?”. gibi sorular gelmesin. Bu ve buna benzer sorular devlet memuru okurlarımız tarafından defaatle tekrarlanıyor. Bu konuya daha önceki yazılarımızda da açıklık getirmeye çalışmıştık. Önemine binaen bu konuyu tekrar ele almaya çalışalım.
Devlet memurlarını ilgilendiren her türlü konu, 23.07.1965 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 657 sayılı kanuna göre belirlenmektedir. Bu nedenle de kanunun ismi o günden beri “657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu” olarak anılagelmiştir. Kanun yayınlandığı tarihten günümüze pek çok kez değişikliklere uğramıştır. Günümüzde de yeni durumlar ortaya çıktığında kanun üzerinde değişikliklere gidilmektedir.
Memurların iş ve işlemlerini düzenleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre, memurların ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmaları yasaklanmıştır. Bu kanunun konuyu düzenleyen 28. Madde’si şöyledir. “(Değişik madde: 30/05/1974 - KHK-12; Değiştirilerek kabul: 15/05/1975-1897/1 md.) Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). (Ek cümle: 08/08/2011-650 s.K.H.K./38. md.) Memurlar, meslekî faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz.