Devlet Bahçeli ilk üniversite işgalini yapmış
Abone olÖğrenci hareketlerinin başladığı 1968 yılında sol grupların başlattığı üniversite işgal eylemlerine karşı sağ kesimi örgütleyerek ilk üniversite işgalini yapan kişinin Devlet Bahçeli olduğu ortaya çıktı.
1969 yılında öğrencisi olduğu Ankara
İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi’ni işgal eden Devlet Bahçeli,
8-9 bin öğrencisi bulunan akademinin işgal planını, 1980 öncesinde
Ülkücü Hareket’in tanınmış isimlerinden Oğuzhan Cengiz’in kaleme
aldığı “Türkmen Beyi Devlet Bahçeli” isimli kitapta
anlattı.
Öğrenci olaylarının masum öğrenci hakları talepleriyle doğduğunu ve bütün öğrencilerin ilgisini çektiğini belirten Bahçeli, bir süre sonra birtakım sol düşünceye ait ifadelerin kullanılmaya başlandığını söylüyor. Sol düşüncenin okullarda yaygınlaştığını, basının öğrenci olaylarının üzerinde durduğunu hatırlatan Bahçeli, öğrenci hareketlerinin boykot ve işgaller sürecini şöyle anlatıyor:
“1968 yılından itibaren akademide öğrenci olduğumuz
birinci yılda boykot ve işgaller başladı. Zannediyorum o dönemde
Hukuk, Dil, Tarih-Coğrafya fakültelerinde başlayan öğrenci olayları
hemen Ankara İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi (eski adıyla
İktisadî ve Ticarî İlimler Yüksek Okulu)’ne de sirayet
etti."
BİRKAÇ ARKADAŞIMIZLA ÜLKÜ OCAKLARINI
KURDUK
"Bir grup öğrenci 1968 imtihan döneminde okulda boykota gitmek istedi. Buna karşı çıkan grubun içerisindeydik. Bu Marksist-Leninist düşünceye dayalı, okula alınmama, derslere sokulmama ve fiilî okul işgallerinin gündeme geldiği dönemde okuma arzusu taşıyan, bu tür olaylara karışmayıp derslerine girmek isteyen öğrencilere karşı da bir direnç doğdu. Onlar da kendi aralarında derlenip toparlanma ihtiyacı hissettiler. Bizler de Ankara İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi’nde 1969 yılında bunun öncülüğünü yapan bir kişi olarak ortaya çıktık. Birkaç arkadaşımızla burada Ülkü Ocakları’nı kurduk…”
İŞGAL 2 GÜN SÜRDÜ
Kitapta, 2 gün sürdüğü belirtilen işgal eylemi şöyle anlatılıyor:
“Devlet Bahçeli ile arkadaşları akademiyi solun elinden kurtarmak için plan yaparlar. Okulu geceden işgal ederler ve iki gün içeride kalırlar. Okulu tekrar ele geçirmek isteyen solcu militanlar Devlet Bahçeli ve arkadaşları çıkarken silâh kullanırlar. Devlet Bahçeli okulun ele geçirilişinin uzun mücadelelerden sonra olduğunu belirtir. O dönemde komünist militanlardan da ülkücülerden de vurulanlar oluyordu. Devlet Bahçeli de olaylarda birçok arkadaşını kaybetti.”
ÖĞRENCİLERİN İLK KİTLESEL EYLEMİ; KIBRIS MİTİNGİ
İşgal için “Bizim açımızdan bir dönüm noktasıdır” diyen Bahçeli, kendisinin lise yıllarında böyle bir örgütlü hareketin olmadığını söylüyor. Alparslan Türkeş’in Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP) Genel Başkanı olduğu 1965 yılında okullarla büyük bir alakasının olmadığını belirten Bahçeli, Kıbrıs olayları nedeniyle Türkiye Millî Gençlik Federasyonu ve Millî Türk Talebe Birliği’nin önderliğinde yapılan mitinge lise öğrencilerinin de katılmasına dikkat çekiyor. Bahçeli, öğrencilerin kitlesel olarak iştirak ettiği siyasi olay olarak Kıbrıs mitingini gösteriyor. Bahçeli ayrıca yatılı okudukları için o dönemde üniversite gençliğiyle de bir irtibatlarının olmadığını belirtiyor.