Devlet Bahçeli 8 yılda nasıl değişti?

Abone ol

Demokratik açılımı ‘yıkım ve ihanet projesi’ olarak nitelendiren MHP Lideri Devlet Bahçeli 8 yıl önce farklı düşünüyordu.

Mehmet Şimşek
İNTERNETHABER-
Hükümetin demokratik açılımını ‘yıkım projesi’ olarak nitelendiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bu tutumu,  8 yıl önce aldığı bir kararı gündeme getirdi.

O dönem Rahşan Affı olarak adlandırılan genel af ile Öcalan'ın idamını engelleyen yasayı Meclis'e getiren MHP'yi partinin milletvekillerinden Ali Güngör sert sözlerle eleştirince, Bahçeli'nin gazabına uğramış ve bir çırpıda parti dışına atılmıştı.
 

57. Hükümet’in büyük ortağı olan MHP öncülüğünde ANAP ve DSP’yle

O KONUŞMADAN SONRA NELER OLDU?

Güngör’ün yaptığı bu konuşma koalisyonda büyük bir krize neden olurken dönemin Başbakanı Bülent Ecevit rahatsızlığını dile getirmiş ve bunun üzerine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bazı suçlarda şartla salıverme öngören yasanın Genel Kurul'da görüşülmesinde yaptığı konuşma nedeniyle İçel Milletvekili Ali Güngör’ü 10 Ocak 2000 tarihinde partisinden ihraç etmişti.

kurulan koalisyonda ‘Rahşan Affı’ olarak nitelendirilen ve bir anlamda bugünkü ‘açılım’ın öncüsü kabul edilen yasa tasarısına imza atan Devlet Bahçeli, o günlerde kendisine sert tepki gösteren ‘dava arkadaşı’nı partiden ihraç etmişti. MHP İçel Milletvekili Ali Güngör’ün o günlerde Meclis kürsüsünden yaptığı konuşma, Bahçeli’nin bugünkü söyleminin adeta bir fotokopisi niteliğinde.

İşte MHP’li Güngör’ün o günlerde fırtına yapan konuşmasının tam metni:

APO’YU AFFETMEK BÜYÜK VEBAL!


Görüşmekte olduğumuz yasa tasarısı Meclisimize art niyetli olarak getirilmiştir. Çirkin ve tehlikeli bir hesabın ürünüdür. Amaç Anayasamızın 14. maddesini bölerek Meclis’in yetkisinde bulunmayan vatan hainlerini, PKK’lı canileri ve onun terörist başını affetmek ve bu büyük vebale bu büyük Meclisi alet etmektir.

Değerli milletvekilleri bunları söylerken tasarıyı hazırlayıp, Meclis’e gönderen hükümete haksızlık yaptığımı düşünmüyorum, bir kehanette de bulunmuyorum.

Çünkü bu hükümet kuruluşunun hemen akabinde ilk iş olarak pişman olduğunu söyleyen PKK’lılara af çıkarmıştır. Takiben yine basın suçlarına verilen cezaların ertelenmesi adı altında adı basın olan paçavralarda kalem oynatan PKK’lıları affetmiştir. Şimdi bu tasarıyla 169. madde kapsamında PKK canilerine bilerek yardım ve yataklık edenlere af getirilmektedir. Yine hepinizin malumudur ki, bu hükümet Abdullah Öcalan’a verilen, bağımsız yargının verdiği idam cezasını meclise göndermemiştir.

HAİNLERE AF BİR ECEVİT GELENEĞİ!

Şu hususu tasarıyı hazırlayanlar dahil Türkiye’de herkes biliyor. Tasarı yasallaşırsa Anayasa Mahkemesi’ne gidecek ve PKK’lı canilere de şamil hale dönüşecektir. Şimdi DSP’li sayın üyelere fazla bir şey söylemek istemiyorum. Çünkü sayın Ecevit’in geleneğine vatan hainlerini affetmek fazla yabancı gelen bir husus değildir. (MHP ve DYP sıralarından bravo sesleri ve alkışlar)

Meclis Başkanvekili: Sayın Güngör bakın, konuşma üslubunuzu lütfen daha dikkatli seçin. Türkiye Cumhuriyeti’nin hiçbir başbakanı vatan hainlerini Türkiye’de affetmez. Böyle bir konu için de çalışmaz. Lütfen daha dikkatli dikkatli konuşun, kelimelerinizi daha dikkatli seçin lütfen.

ÜLKÜCÜLER ASLA KABUL EDEMEZ!

Ali Güngör:
Sayın başkan teşekkür ediyorum.  125. madde 146. madde ve bunlarla birlikte anılan maddeler Türkiye’de, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yıkmayı hedef alan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni sınır, etnik farklılıklara dayalı bir devlet haline getirmeyi düşünen kalkışma hareketleridir. 74’de bu maddelerden suçlu bulunan kişiler affedilmiştir. Değerli arkadaşlarım sayın milletvekilleri Milliyetçi Hareket Partili, Doğru Yol partili ve Anavatan partili değerli arkadaşlarıma hatırlatmak istiyorum. Bu derece çirkin ve tehlikeli af yasasını MHP teşkilatı ve ülkücülerin kabul etmesi hiçbir şartta mümkün değildir.

Doğruyol partili ve Anavatan partili teşkilatlarının da rıza göstermeyeceğini biliyorum. Öyleyse bu partilerin meclis grupları şimdi niçin bu af tasarısını kabul edip geçirsinler. Bu ağır vebali Milliyetçi Hareket Partisi, Doğruyol Partisi ve Anavatan Partisi taşıyamaz. Umuyorum ki, Fazilet Partisi de geçmişte Milli Selamet Partisi’nin yaptığı hatanın farkına varmış olsun. Değerli milletvekilleri bu çirkin ve tehlikeli af tasarısını geldiği yere, sayın Başbakana ve onun bakanlarına yakıştığı yere göndermek bu meclisin yapacağı en hayırlı iş olacaktır. Bırakalım bu çirkin tasarı geldiği yerde ve yakıştığı yerde kalsın. Ben bu gerekçelerle bu yasa tasarısına hayır diyorum ve muhterem heyetinize saygılarımı sunuyorum.

O konuşmanın videosu:
 

Günün Önemli Haberleri