Devlet, akademisyen ve sanayici bir araya geldi
Abone olYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve MÜSİAD tarafından gerçekleştirilen “Yıldız Teknik Üniversitesi 3. Ar-Ge ve Proje Pazarı” ile bu yıl 5’in...
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve MÜSİAD tarafından gerçekleştirilen “Yıldız Teknik Üniversitesi 3. Ar-Ge ve Proje Pazarı” ile bu yıl 5’incisi düzenlenen “MÜSİAD Bilim ve Teknoloji Projeleri Yarışması”nda devlet, akademisyen ve sanayici bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin 2023 hedefinin, üniversitelerin katkılarıyla gerçekleşeceğini söyledi.
Bu yıl 3’üncü kez düzenlenen “Yıldız Teknik Üniversitesi 3. Ar-Ge ve Proje Pazarı” ile 5’incisi düzenlenen “MÜSİAD Bilim ve Teknoloji Projeleri Yarışması”, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla gerçekleşen ödül töreni ve gala yemeğiyle sona erdi. Üniversite-sanayi işbirliğinin bu alandaki ilk örneği olarak YTÜ ve MÜSİAD tarafından birlikte gerçekleştirilen ve 2 gün süren etkinlik, YTÜ Davutpaşa Kampüsü Otağ-ı Hümayun’da gerçekleştirildi. Tarihi mekanda düzenlenen açılış törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. H. Murat Mercan, YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, MÜSİAD Başkanı Nail Opak, YTÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Koordinatörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, açılış konuşmalarında Ünivesite-Sanayi işbirliğinde bugüne dek yaşanan zorluklar ve bunların aşılması yönünde gösterilen çabalarla Türkiye’nin bu çalışmaya olan ihtiyacına değindi.
“2023 HEDEFİ HAYAL DEĞİL”
Rektör İsmail Yüksek konuşmasında, Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisine girme hedefinin hayal olmadığına dikkat çekerken, yaptıkları çalışmalarda Türkiye’de şu an 55 bin AR-GE çalışanı bulunduğunu ve istenilen hedefe ulaşılması için 300 bin AR-GE elemanına ihtiyaç olduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. H. Murat Mercan ise 2023 hedefi için, ülkenin tüm kurumlarının, sanayicinin, özel sektörün ve bireylerin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Enerji alanında yapılan çalıştay ve konferanslarla devam eden etkinlik, 3. AR-GE Proje Pazarı ve 5. Biltronik yarışmasında dereceye girenlerin ödüllerinin verildiği tören ve gala yemeği ile sona erdi. Geceye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek’in yanı sıra akademisyenler ile sanayici ve iş adamları da yoğun ilgi gösterdi.
“AR-GE’YE 60 MİLYAR DOLAR”
Törende Türkiye’nin enerjide önemli bir konuma geldiğine işaret eden Bakan Yıldız, daha önceleri üniversiteler ile sanayinin dilinin uyuşmadığına dikkat çekerken, bu sıkıntının atlatılmaya başladığını, akademisyenler tarafından ortaya koyulan projelerin sanayide uygulandığını ve başarılı olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin 2023’te Ar-Ge alanına ayıracağı payın 60 milyar doları bulacağına temas eden Yıldız, şunları söyledi:
"Biz bu rakamı akıl yürüten, okuyan, uygulayan hocalar ile yakalarız. Bakın geçen Cuma Japonya ile nükleer güç santrali anlaşması yapıldı. Bakın binek otomobil 10 bin 100 parçadan meydana gelirken, nükleer güç santralleri ise 500 bini aşkın parçadan meydana geliyor. Biz, bundan böyle 2023 hedeflerini üniversitelerle ele almalıyız. 8 ünitelik 2 nükleer santralin tamamlanmasının ardından yerli santrali yapacağımız ya da 3. ülkeler ile mühendislerimizin operatörlüğünde yapacağımız seviyeye gelmeliyiz. Güney Kore 2 bin mühendisini eğitip 20 senede hedefini yakaladı, biz de 8 ünitenin ardından bunu başarabiliriz. Türkiye, ekonomisinin yanında beynini, vicdanını, basiretini ve ferasetini de büyüttü. Büyüyen Türkiye’nin küçülen değil büyüyen beyinleri olur."
Bakan Yıldız, konuşmasının sonunda bu gibi etkinliklerinin Türk Ekonomisi ve Sanayisine katkısına da değinerek, Yıldız Teknik Üniversitesi ve MÜSİAD’a teşekkür etti.
“EN İYİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ”
Akademisyen ve sanayicilerin yanı sıra, öğrencileri de şirket temsilcileri ile buluşturan etkinlik ödül töreni ile son buldu. Ödüller, Bakan Taner Yıldız, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek ve MÜSİAD başkanı Nail Olpak tarafından takdim edildi.
“Akademisyenler, öğrenciler” ve “Girişimcilier, işletmeler”şeklinde iki ayrı kategoride yapılan değerlendirme sonunda ilk 3’e giren proje sahipleri şu isimler oldu:
“Seda Köksal, Şahin Çağlayan, Mehmet Uzunoğlu, Selim Sülek, Sertaç Kolukısaoğlu, Hakan Çelik.”
(İHA)