Dersimiz Atatürk’te tarihi hata
Abone olÜst üste Atatürk filmleri çekiliyor. Tarihçiler de bunları izleyip hataları buluyor. İşte Özakman’ın filmi ‘Dersimiz Atatürk’teki hatalar…
Daha önce NTV Tarih için Zülfü Livaneli’nin ‘Veda’ filmini izleyip tarihî hatalara dikkat çeken Ahmet Kuyaş, Necdet Sakaoğlu ve Derya Tulga bu kez ‘Dersimiz Atatürk’ü izledi. Üç tarihçi, ‘Dersimiz Atatürk’ filminde de pek çok tarihi hata buldu
Turgut Özakman gibi iddialı bir ismin yazdığı filmde de pek çok hata bulundu. İşte NTV Tarih Dergisi’nin Nisan sayısında dikkat çekilen hatalardan bazıları:
* TBMM’nin ilk oturumunu açan en yaşlı üye, Sinop mebusu Mehmed Şerif Bey sarıklı değildi. Meşrutiyet dönemi maarif müdürlerindendi. Mülkiye (bürokrat) sınıfından olduğu için ‘bey’ sanını taşıyordu.
* İkinci İnönü Muharebesi’nden sonra müttefikler tarafsızlıklarını ilan ettiklerinden, Sakarya önlerine gelen Yunan ordusu tek başınaydı. “Bütün dünyayı yenmiş olmak” gibi bir durum olmadı, olamazdı.
* Atatürk askerlik mesleğine Sakarya Savaşı sonrası değil, ondan evvel döndü. Ayrıca Mustafa Kemal Paşa, Samsun’a ‘ordu komutanı’ olarak değil, ordu müfettişi olarak yollandı.
* Atatürk’ü bir hocayla ya da bir başkasıyla kucaklaşıp öpüşürken gösteren fotoğraf yoktur.
* 1933’te Onuncu Yıl’ı okul avlusunda kutlayanlar arasında fesli sarıklı hoca da var. Devrim yasaları gereği din görevlileri dinî kıyafeti salt ibadethane içinde giyebilir.
* Atatürk’ün cenaze törenine ilişkin verilen görüntülerin aralarına, parça parça “1953 yılında Etnografya Müzesi’nden Anıtkabir’e nakil” görüntülerinin konmuş olması büyük bir yanlış.