Dersim'in kayıp kızları ABD'de bulundu

Abone ol

TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Dersim Alt Komisyonu, 1938 yılındaki kanlı olaylar sonrasında kaybolan binlerce kız çocuğundan ikisinin izine ABD’de rastladı.

Meclis Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Dersim Alt Komisyonu, 1938 yılındaki kanlı olaylar sonrasında kaybolan binlerce kız çocuğundan ikisinin izine ABD’de rastladı.

Yapılan araştırmada, kızlardan Şemsi ve Sakine’yi himayesi altına alan Yarbay Münip Kemal Yılmaztürk’ün ailesinin ABD’de yaşadığı tespit edildi. Dışişleri Bakanlığı’na yazı yazan komisyon, Yılmaztürk’ün ailesi ve varsa Şemsi ile Sakine hakkında bilgi istedi.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, Dersim olaylarının canlı tanıklarından olan Erdal Karakoç’un başvurusu komisyonun çalışmalarının ABD’ye uzanmasına yol açtı. İlk başvurusunu 26 Nisan 2012 tarihinde yaptığını ve Komisyon’un olayların canlı tanıkları arasında kendisini de dinlediğini belirten Karakoç, Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma sonucunda ablaları Şemsi ve Sakine’nin o dönem yarbay olan Münip Kemal Yılmaztürk’ün himayesinde olduğunun anlaşıldığını belirtti.

Yarbayın 1943’te öldüğü tespit edildi. Oğlu Oğuz Bülent Yılmaztürk’ün nüfus kayıtlarından ABD’de yaşadığı belirlendi.

Komisyon, ilk iş olarak Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçti. Bakanlığa yazılan yazıda, şu ifadelere yer verildi: “Dersim araştırması çalışmalarına esas olmak üzere, bir sureti ekte sunulan dilekçe konusu iddiaların doğruluğunu teyit etmek amacıyla sözü edilen kişilerin bakanlığınızın ilgili birimleri aracılığıyla büyükelçilik veya konsoloslukların (Washington D.C. Chicago vb.) arşivlerinde gerekli araştırma ve inceleme yapmak, adı geçen kişilerin iletişime geçilmesini ve görüşme neticesinin, konuya ilişkin tespit edilecek bilgi ve belgelerin (vatandaşlık durumları, fotoğraflar, adresler, telefonlar ve diğer iletişim bilgileri vb.) birer suretinin Komisyon’umuza ivedilikle gönderilmesi.”

Dilekçe Komisyonu Başkanı Mehmet Daniş, kayıp kızlarla ilgili ABD’den birilerine ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, kayıp kızların akıbetinin öğrenilmesi noktasında umutlu olduklarını söyledi. Daniş, “Dersim konusu ağır bir dosya ama Türkiye’nin bugün yüzleşmesi lazım. Biz sadece kapağını açtık, belgeleri topladık. Toplum vicdanını rahatlatmak gerekir. Türkiye’nin yüzleşmesi gereken yakın tarihteki en önemli olay bu. Araştırılır gerçekler ortaya konursa, bu diğer konular için bir başlangıç, yol olur.” diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri