Dergilerden darbe girişimine özel sayıyla tepki
Abone olİtibar, Dil ve Edebiyat, Cins, Fayrap ve Temmuz dergileri, ağustos özel sayılarında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki gösterdi.
Edebiyat dergileri, ağustos özel sayılarında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki gösterdi.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, şair, yazar İbrahim Tenekeci'nin Genel Yayın Yönetmeni olduğu İtibar dergisi, ağustos sayısında 15 Temmuz direnişine katılan yazarlarının Boğaziçi Köprüsü'nden Genel Kurmay'a bulundukları bölgelerde yaşadıklarını okuyucuya aktarıyor.
Derginin 15 Temmuz Özel Dosyası'nda Mehmet Şeker, Sibel Eraslan, Samet Doğan, Murat Koparan, Furkan Çalışkan, Ayhan Demir, Mehmet Dinç, Gökhan Ergür, Raşit Ulaş, Kazım Berkay Özkardaş, Orhan Özekinci, Gürcan Sünnetçi, Nadir Aşçı yazılarıyla, Seyyid Ensar, Tuba Kaplan, Emel Özkan, Mustafa Akar şiirleriyle, Güray Süngü ise öyküyle okuyucuyla buluşuyor.
Kapağında Türk bayrağı yer alan derginin arka kapağında ise, şair Mustafa Akar'ın şehid Halil Kantarcı için kaleme aldığı "Halil" şiiri yer alıyor.
ADINI KAHRAMANLARDAN ALAN DERGİ
Şair Ali Emre'nin Genel Yayın Yönetmenliği'nde ilk sayısı okuyucuyla buluşan ve adını darbe girişiminden alan Temmuz edebiyat, sanat ve fikriyat dergisi ise, okurlarını darbe direnişinin sembollerinden "eli sopalı kadın"la selamlıyor.
Açılışı usta sanatçı Hasan Aycın'ın çizgisiyle yapan dergi, "Temmuz Direnişi ve Edebiyat" başlıklı özel dosyasının sunuş yazısında, "15 Temmuz'daki darbe girişimi ve ardından gelen destansı direniş, hesapların üstünde bir hesap olduğunu dosta düşmana gösterdi ve darbeciler dahil herkesi şaşırttı. Tarihte eşine az rastlanır bu mücadele; birçok alanda yeni değerlendirmelere, sorgulamalara, arayışlara da kapı açtı. Meydanlara koşan halk, sadece kendisiyle göz hizasında durmaktan inatla kaçınan kirli ve kibirli aydın tayfasına değil, kötülüğe, zorbalığa, buyurganlığa arka çıkan herkese haddini bildiren temiz ve açık bir rest çekti." tespitlerine yer veriyor.
Dosyada Murat Koç, Güray Süngü, İsmail Kılıçarslan, Peren Birsaygılı, Hale Beyza, Asım Gültekin, Hüseyin Atlansoy, Adem Özköse, Cemal Şakar ve İsmail Isparta 15 Temmuz şahitliğini okuyucuyla paylaşan yazarlar.
"ALLAH TUZAK KURANLARIN EN HAYIRLISIDIR"
Hakan Arslanbenzer'in Genel Yayın Yönetmeni olduğu Fayrap dergisi ise, tankların üstüne çıkan halkı resmettiği ağustos kapağında, Ali İmran suresinden "Onlar tuzak kurdular. Allah da onlara tuzak kurdu. Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır." ayetiyle dikkati çekiyor.
Derginin "15 Temmuz Yazıları" özel dosyasına, Ali Akyurt "Uzun Bir Gece", Elyasa Koytak "Türkiye En Güzel Ülke, Halk En Büyük Kahraman!", Murat Küçükçifci "Yalın, Temiz, Milyonlarla Birlikte", Hamza Bilgü "Geceyi Onaran Mimar: Halk", Mesut Bostan "Türkiye'de Fırınlar Saati" başlıklı metinleriyle katkı sağlıyor.
HÜSEYİN BESLİ'DEN "EROLUM, OĞLUM, KARDEŞİM"
Üzeyir İlbak'ın Genel Yayın Yönetmeni olduğu Dil ve Edebiyat dergisi ise, İlbak'ın "Aklı ve Kalbi Devşirilmişlerin Darbesi" yazı başlığı eşliğinde, darbe girişiminde tankları durduran halkı kapağına taşıyor.
İlbak, sunuş yazısında darbe girişimine "Şahit olduk/Ana babalarının ve yakınlarının vergisi ile eğitim görene/O eğitim öğretim süreçlerine ihanet edene/Ülkesi insanının vergisi ile alınan jeti, tankı, tüfeği ve mermiyi kullanana/Koruması ve kollaması gerekeni hedef gözeterek şehit edene" ifadeleriyle tepki gösteriyor.
İlk sayfalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Gün Olur Asra Bedel" başlıklı yazısının bulunduğu dergide Hüseyin Besli, "Erolum, Oğlum, Kardeşim" yazısı, Zafer Acar "İntikam Unutulmaz Azıcık Ertelenir", Mehmet Baş "Ülkem", Hüseyin Emin Öztürk "Hakimiyet Türküsü" şiirleriyle 15 Temmuz'a şahitlik ediyor.
ŞEHİT MUSTAFA CAMBAZ'IN OĞLUNDAN "BABAMIN DOĞUM GÜNÜ"
İsmail Kılıçarslan'ın Genel Yayın Yönetmeni olduğu Cins dergisi ise, tankların önüne yatan kahramanın yer aldığı çizgiyi taşıyan kapağında okuyucusuna, şair Necip Fazıl Kısakürek'in "Ölsek de sevinin eve dönsek de/Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir" mısralarıyla sesleniyor.
Cins'in "15 Temmuz Darbe Girişimi Özel Dosyası"nda, Eren Safi "Elden Giden, Elde Kalan", Bahadır Yenişehirlioğlu "Direnmek ve Dik Durmak", İbrahim Paşalı "Ajda Pekkan Çengelköy'e Taşındı", Fatma Şengil Süzer "İzzetli, Hürmetli, Devletli Karabudun", İhsan Aktaş "Türk İslamcılığının Karşılaştığı Tehlikeler", Mustafa Çiftçi "Ben Kimim?", Tayyar Tarcan şehit Halil Kantar'ı anlattığı "Kardeşim", şehit Mustafa Cambaz'ın oğlu Alpaslan Cambaz "Babamın Doğum Günü...", Güven Adıgüzel "Ve Meydan Ortaya Çıktığında" gibi yazılarla darbe girişimini anlatıyor.
Dergi okuyucusuna ayrıca, direnişin sembollerinden "eli sopalı kadın" ve şehit Halil Kantarcı posteri hediye ediyor.
Dergiler bugün okuyucuyla buluştu.