DERGİ - Dünyanın en güzel yanardağları nerede?

Abone ol

İster uzun zamandır uyuyor olsun isterse aktif, bu sekiz yanardağ dünyanın her tarafından turist çekiyor.

Yanardağların ağzından başlayıp derinliklerine inen kanallar dünyanın merkezine giden yollar gibidir. Aktif de olsalar uykuda da, içerdikleri enerji sıradan dağlardan daha güzel kılar onları.

En güzellerini tespit etmek için Quora.com adlı anket sitesine başvurup “Dünyanın en güzel yanardağları hangileridir?” sorusunu sorduk. İşte gelen cevaplar…

Santorini - Yunanistan
Rengarenk uçurumlar üzerine kurulu beyaza boyalı evleriyle bu Yunan adası MÖ 1600’lü yıllarda oluşan bir volkanik kalderanın kalıntısı. Bilinen tarihteki en büyük volkanik patlama sonucu oluşan çöküntü adanın büyük kısmını tahrip etmiş.

Bu patlamadan geriye kalanları görmek için dünyanın her tarafından turistler geliyor Santorini’ye. Kaldera’nın ortasında ikamet edilmeyen Nea Kameni adası kahverengi bir toprak yığını gibi duruyor ortada.

Mayon Dağı - Filipinler
Başkent Manila’nın 450 km güneydoğusundaki Luzon adasında bulunan Mayon Dağı ülkenin en aktif yanardağı. Geçen yıl Eylül ayındaki bir patlamada binlerce insan bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Üst üste akan lav tabakalarının oluşturduğu dik koni şeklindeki dağın simetrik şekli büyük ilgi görüyor.

Dağa tırmananları Albay bölgesi ve Pasifik Okyanusu’ndan oluşan muhteşem bir manzara bekliyor. 1814’teki bir patlama sonucu yıkılan 18. yüzyıldan kalma bir Fransiskan kilisesinin yıkıntılarını da görülebiliyor.

Kilimanjaro Dağı ve Ngorongoro Krateri - Tanzanya
Tanzanya ile Kenya sınırında bulunan ve çok sayıda ziyaretçi çeken Klimanjaro Afrika’nın en yüksek dağı. Bu dağın aynı zamanda yanardağ olduğu ise daha az biliniyor. Üç tepesinden ikisi artık aktif değil, fakat Kibo tepesi hala arada bir gaz ve buhar püskürtüyor. 5895 metre yüksekliğindeki dağın eteğindeki ormanlarda sıcaklık 35 dereceyi bulurken en yüksek tepesi Uhuru’da 15 dereceye düşüyor.

Klimanjaro’nun 200 km batısındaki Ngorongoro Krateri de bir zamanlar yüksek bir yanardağmış. Fakat çökerek 22,5 km çapında, 610 metre derinlikte dünyanın en büyük kraterini oluşturmuş.

Kelimutu Dağı - Endonezya
Endonezya’nın Doğu Nusa Tenggara bölgesindeki Flores adasında bulunan Kelimutu Dağı’ndaki üç gizemli krater gölü turistlerin yanı sıra bilim insanlarını da çekiyor. Bu göllerin her biri farklı renkte: zümrüt yeşili, koyu kırmızı ve siyah. Yanardağdan sızan gazların göldeki minerallerle kimyasal tepkimesi sonucu bu farklı renklerin ortaya çıktığı düşünülüyor.

Fakat bölge halkı bu göllerin bedenden ayrılan ruhların konaklama yeri olduğuna ve ruhların akışına göre renk değiştirdiklerine inanıyor.

Kilauea ve Mauna Kea - Hawaii
Hawaii’nin yanardağları sık sık patlamaları ve yarattıkları ilginç manzaralarıyla biliniyor. Adalardaki en genç yanardağ Kilauea 1983’ten bu yana sürekli püskürüyor. Doğrudan denize dökülen lavlar siyah kayalara dönüşüyor ve duman bulutlarıyla muhteşem bir görüntü oluşturuyor.

Mauna Kea ise tersine bir milyon yaşında uyuyan bir yanardağ; ama denizden 4205 metre yükselen ve 10 saatlik tırmanma sonucu ulaşılabilen tepesindeki donmuş gölüyle görülmeye değer bulunuyor.

Fuji Dağı - Japonya
Fuji dünyanın en ünlü katmanlı ve simetrik yanardağı olarak biliniyor ve yüzyıllar boyunca birçok ressamın eserlerine konu olmuş bir dağ. Japonya’nın milli sembolüdür aynı zamanda: tepesi karla kaplı Fuji ve önde çiçek açmış kiraz ağaçları. Japon folklorunda dağın eteklerindeki ormanlarda iblislerin ve cinlerin yaşadığına inanılır. Fuji en son 1707’de lav püskürtmüştü.

Bu makalenin aslını ’da okuyabilirsiniz.

Dergideki diğer makalelere .

Günün Önemli Haberleri