Depresyon beyninize bunları yapıyor
Abone olEge Üniversitesi'nce yapılan araştırmada, depresyonun beyinde yarattığı hasar 3 boyutlu olarak görüntülendi.
Dikkatini toplayamamak, unutkanlık, uykusuzluk... Türk bilim adamları, bu belirtilerle kendini gösteren depresyonu, suçüstü yakaladı.
Araştırma ile, antidepresan ilaçların hastalığı tedavi ettiği de kanıtlandı. Ege Üniversitesi Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saffet Gönül, "Hayat boyu baktığımızda her 100 erkekten 8'i, her 100 kadından 20'si bir kez depresyon gözlenmiş, geçirmiştir" dedi.
ntvmsnbc'nin haberine göre, Ege Üniversitesi Beyin Araştırma Laboratuvarı, depresyonun beyinde yol açtığı hasarı görüntülemek için araştırma başlattı. Hasta ve sağlıklı 18'er kişinin 5 yıl boyunca beyin MR'ları çekildi ve görüntüler karşılaştırıldı.
Gönül, "Kırmızı alanlar hasara uğramış olanlar. Mavi olanlarsa hasar olmamış. Böyle bir hasar var depresyonda, yani pek de soyut bir kavram değil depresyon, beyni doğrudan etkiliyor" dedi.
ANTİDEPRESANLARIN ETKİNLİĞİ DE İNCELENDİ
Araştırma hasarın boyutunu ortaya koydu. Saffet Gönül, "Biz 3 boyutlu olarak sanal anlamda hipocampusu çıkartıp çok ince araştırma yapınca o ufak hasarları yakaladık. Şu anda 3 boyutlu yapılmış izlem çalışması olarak ilk" diye konuştu.
Bir diğer sonuç, antidepresan ilaçların işe yaradığı. Gönül, "Yineleyen depresyonlarında ilacı erken bırakan ya da daha az kullanan kişilerde bu hasar daha fazla. Dolayısıyla ilacın koruyucu etkisi var. O yüzden eğer doktor aksini söylemiyorsa ilk atak sonrası en az 1 sene antidepresan kullanmak çok önemli" ifadesini kullandı.