Deprem sonrası siyanür alarmı!
Abone olKütahya Simav'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından gözler geçen hafta hasar gören siyanür havuzlarına çevrildi.
Kütahya'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem,
gözleri geçtiğimiz günlerde hasar meydana gelen siyanür havuzlarına
çevirdi. Yetkililer sızma yok desede, uzmanlar
temkinli.
Aliköy Belde Belediye Başkanı Kemal Tunç, Kütahya'nın Simav ilçesindeki depreminin siyanür barajına etki edip etmediği konusunda, "Burada bir problem olmadığını, korkulacak bir durum olmadığını söyleyebilirim. Şu anda korkulacak bir problemimiz yok" dedi.
Bir süre önce siyanür sızıntısı tehdidiyle gündeme gelen gümüş barajının bulunduğu yerin depremin merkez üssü Simav'a 100-120 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Tunç, şunları kaydetti:
"Burada bir problem olmadığını, korkulacak bir durum olmadığını söyleyebilirim. Barajda önceden de bir risk yoktu. Biraz medyanın abartısı vardı. Şu anda korkulacak bir problemimiz yok. Buralarda deprem fazla hissedilmedi zaten. Artçı gibi geldi. Bizde problem yok. Deprem bu bölgede, fabrika bölgesinde fazla hissedilmedi. Bizde bir problem olmadığını açıkça söyleyebilirim. Bölgemizde deprem fazla hissedilmediği için bizde herhangi bir panik olmadı. Her şey sakin, hayat devam ediyor."
OLUMSUZ BİR DURUM BEKLEMİYORUZ
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, merkez üssü Kütahya'nın Simav ilçesindeki depremin siyanür barajına etki edip etmediğini araştırmak üzere, bölgeye ayrıca bir ekip gönderildiğini bildirdi.
Nurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Simav'daki depremin 24.46 kilometre derinliğinde meydana geldiğine işaret etti. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının bölgeye arama ve kurtarma ekiplerini yola çıkardığını kaydeden Nurlu, depremin siyanür barajına etki edip etmediğini araştırmak üzere de ayrıca bir ekip gönderildiğini söyledi. Nurlu, "Olumsuz bir durum beklemiyoruz, ancak ekibi o bölgeye tedbir amaçlı olarak gönderiyoruz" diye konuştu.
ATIK BARAJLARIMIZDA HERHANGİ BİR SIZMA YOK
Yıldızlar Holding Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Grup Başkanı Sertaç Nuri Gücüyener, Simav ilçesinde meydana gelen deprem sonucunda Kütahya merkeze bağlı Gümüş köyü yakınındaki siyanürlü su bulunan atık barajlarında herhangi bir sızma, çatlak ya da benzeri bir sorun bulunmadığını söyledi.
Gücüyener, Simav'daki depremin şiddetli olduğunu, buna rağmen barajlar üzerinde kılcal çatlaklar bile gerçekleşmediğini, bunu rahatlıkla ve net bir şekilde ifade ettiğini kaydetti.
UZMANLAR TEMKİNLİ
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, "Umarım bu deprem, son günlerde bölgede bir barajla ilgili gündeme gelen siyanür sızıntısını artırmaz, ancak olumsuz etkilemesi kuvvetle ihtimaldir" dedi.
Görür, Simav'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle ilgili yaptığı açıklamada, Simav bölgesinde, kuzeybatı güneydoğu doğrultusunda "Simav Fayı"nın olduğunu belirtti.
Naci Görür, bu fay hattının çok sayıda irili ufaklı faylardan meydana geldiğini ve çok aktif bir kuşak olduğunu dile getirdi.
Bu kuşak üzerinde zaman zaman irili ufaklı depremlerin meydana geldiğini kaydeden Görür, kuşağın Gediz yöresini de kapsadığını ifade etti.
Görür, şunları söyledi:
"Şu an çok net bilgiler daha ulaşmadı, ancak deprem
25-30 kilometre derinlikte meydana gelmiş. 5.7-5.9 büyüklükleri
arasında. Bu tür depremlerde genelde can veya mal kaybı olması
beklenmez, ancak, bizim ülkemizde özellikle kırsal kesimlerde
yapıların depreme dayanıksız olmasından dolayı bu tür kayıpları
yaşayabiliyoruz. Umarım bu deprem, son günlerde bölgede bir barajla
ilgili gündeme gelen siyanür sızıntısını artırmaz, ancak olumsuz
etkilemesi kuvvetle ihtimaldir."
TMMOB'UN MÜHENDİSLERİ DE BÖLGEYE GİDİYOR
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen depremin ardından bölgeye hareket etti.
Odadan yapılan yazılı açıklamada, Kütahya Eti Gümüş A.Ş'ye bağlı fabrikadaki siyanür atık barajından kaynaklı çevresel riskin depremle birlikte önemini daha da artırdığı savunuldu.
SIZINTI ENDİŞESİ VAR
Greenpeace Akdeniz Kampanya Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, 7 Mayıs'ta Kütahya'daki Eti Gümüş AŞ'ye ait gümüş madeni tesisinin siyanür havuzundaki üç kademeli barajın setlerinden birinin çöktüğünü belirterek, dün akşam meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki Simav merkezli depremin yeni bir çökme ve siyanür sızıntısıyla ilgili endişe yarattığını iddia etti.
Dökmecibaşı, yaptığı yazılı açıklamada, ''Tesisten sızan siyanür yüzünden devamlı diken üstünde yaşayan bölge halkı geçtiğimiz hafta yağmur şimdi ise deprem yüzünden tehlike altında. Yaşanan deprem halihazırda çok sağlam olmayan barajda sızıntı ve yeni bir çökme riskini artırıyor'' görüşünü savundu.