Deprem felaketinde 5. gün! 90 saat sonra gelen mucizeler, depremden son dakika haberler...
Abone olKAHRAMANMARAŞ merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük depremin 5. gününde enkazların başında can kurtarma yarışı tüm hızıyla sürerken, ölü sayısı da aynı hızla artıyor... Ancak depremin üzerinden 90 saatten fazla geçmesine rağmen her saat yeni canların enkazdan sağ çıkması umutları artırıyor. Depremzedeler ise enkazların başında yakınlarından gelecek sevinçli haberleri bekliyor. İşte Kahramanmara, Hatay, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep başta 10 ilden gelen son dakika haberleri...
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki depremle başta Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep Diyarbakır olmak üzere 10 kent yıkıma uğradı. Son açıklanan bilgilere göre Kahramanmaraş merkezli depremlerde 20 bin 318 kişi ölürken, 80 bin 88 kişi de yaralandı. Depremin üzerinden 90 saatten fazla geçerken enkazın altından sapasağlam çıkarılan her can kurtarma ekiplerinin e tüm Türkiye'nin umutlarını artırıyor. İşte deprem bölgesinden son dakika haberler...
Gece saatlerinde Adana’dan İstanbul’a 47 yaralı taşıyan askeri kargo uçağı Atatürk Havalimanı’na iniş yaptı. Askeri kargo uçağıyla gelen 47 yaralı, asker ve sağlık çalışanları tarafından sedyelerle ambulanslara taşındı. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı kargo uçağında 47 yaralının yanı sıra 20 refakatçi ve aralarında doktorların da bulunduğu 20 sağlık personelinin olduğu öğrenildi. Ambulanslara bindirilen yaralı depremzedeler, İstanbul’da bulunan hastanelere nakil edildi.
Hatay'da Yarseli Barajı'nın patladığı yönündeki iddialar deprem bölgesindeki vatandaşları endişelendirdi. Kısa sürede yayılan iddialar üzerine bazı vatandaşlar kentten uzaklaşmaya çalışırken, polis ve jandarma ekiplerinin yaptığı uyarılarda böyle bir olayın gerçekleşmediği belirtildi. Polis ekipleri kent sokaklarında devriye gezerek yaptığı anonslarla iddiaların asılsız olduğunu vatandaşların panik yapmamasını istedi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, olaya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Hatay'da Yarseli Barajı'nın patladığı yönündeki iddialar asılsızdır. Deprem bölgesindeki baraj ve göletlerimiz anlık olarak takip edilmektedir. Benzer bir dezenformasyon Atatürk Barajı ile ilgili de üretilmiş, yerinde incelemeyle kamuoyunu bilgilendirmiştik. Yarın da Hatay'daki barajlarımızı yerinde inceleyeceğim. Bu süreçte resmi kurumların bilgilendirmeleri dışındaki malumata itibar edilmemesi büyük önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.
AFAD: “20 bin 318 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 80 bin 88 vatandaşımız kurtarılmıştır. 91 bin 511 afetzede bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: Adıyaman'da enkaz kaldırma çalışmalarıma başladık. Önemli bir binada da vatandaşlarımızın kurtarılması için çalışmamız yürütülmektedir. Biz enkaz kaldırma işini normal şartlarda 2 ila 3 gün içinde yapabilirdik ancak vatandaşlarımızın kurtarılması ve vefat eden vatandaşlarımızın daha dikkatli çıkarılması için titiz bir çalışma yürütülmektedir. Bugün itibarıyla enkaz bölgesinde her hangi bir araca ihtiyacımız yoktur. Enkaz kaldırma çalışmalarında yurtdışından gelen ekipler ile saha da çalımalar devam etmektedir. Adıyaman'da günlük yaklaşık 500 bin öğün Yemek çıkarılmaktadır. Bazı sorunlarımı çözememiş olabiliriz ancak ihtiyaç olan kesimlerde büyük bir oranda elektrik ihtiyacı karşılanmaya başlamıştır. Bazı yerlerde verilememiştir. Onun içinde çalışmalar devam etmektedir. Dünyanın en iyi mühendislik çalışmalarını yapan ülke olarak çalışmalarımız devam etmektedir. Burada çok profesyonel çalışılmaktadır. Cumhurbaşkanımızın bugun Adıyaman'a bir ziyareti olmuştur. Bu da çok büyük bir moral vermiştir.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş: Bugün itibarıyla geldiğimiz nokta bugün çok daha iyi. Dün ve bugün sağ vatandaşlarımı çıkardık. Onun için hassasiyetli çalışmalarımı devam ediyor. Şu an kış aylarındayız. Evine girmek isteyen vatandaşlarımız var. Bugün itibarıyla Adıyaman'ın tekrar inşasını konuşmaya başladık. Biz Adıyaman'daki çalışmaları önümüzdeki kısa bir süre içerisinde tamamlamış olacağız. Ardından hafriyatın kaldırılma kısmına geçmiş olacağız. İlgili kurumlar hasar tespit çalışmalarını yapmakladır. Alanın büyüklüğü bizi odak noktasında ilk başlarda yoruyordu. Buradan açık bir şekilde vatandaşlarımıza duyurmalıyız ki ki Doğalgaz temeli tamamen çökmüş ve burada doğalgazın açılmasının nelere sebep olabileceğini bilmiyoruz. Japonya da bir depremde doğalgazın deprem bölgesine verilmesi ile bir çok kişi doğalgazdan kaynaklanan depremlerde hayatını kaybetti. Yine aynı şekilde şehrin su şebekesine su verilmesi enkaz altlarına dolabilir bu da enkaz altında kalan vatandaşlarımıza zarar verir. Hayatlarını riske edebilir. Elektrik bağlantısında da bu şekilde. Bunu özellikle anlatıyorum bu dışarıdan da bakıldığında bir eksiklik olarak görülüyor. Arama kurtarma faaliyetlerinin ardından bunlar hızlıca yapılacaktır. Buradan vatandaşlarımıza da bir uyarı yapmak istiyorum. Adıyaman'da valiliğimizin olduğu bölgeye lütfen vatandaşlarımız özel araçlarıyla gelmesinler. Bu hassaiyete tüm vatandaşlarımızdan riayet etmesini bekliyoruz.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremler hakkında açıklamalarda bulundu.
"Şu ana kadar artçılar devam ediyor. Artçıların sayısı 1666 oldu. Neredeyse yılda alınan artçıların birkaç günde meydana geldiğine şahit oluyoruz. Hasar tespit çalışması yapılana kadar evlerden uzak durulması çağrımız hala geçerli" diyen Oktay, "67 vatandaşımızın sağ olarak kurtarılması bizleri memnun etti. Bu vesileyle sahadaki 31 bin 254 arama kurtarma personelimize teşekkür ediyorum. Saha iş makineleriyle ilgili bir sorunumuz kalmadı. Personel de dahil artmaya devam ediyor. İş makinelerinde şu anda 12 bin 26’ya ulaşmış durumdayız. Kurtarılan ve hastanede olan 80 bin vatandaşımız var. Hepsine acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.
Oktay açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı;
Vatandaşlarımızı geçici barınmaya alıyoruz. Şu an itibarıyla 1 milyon 50 bin vatandaşımızı geçici barınma merkezlerimizde barındırıyoruz. Temel ihtiyaçlarını burada karşılıyoruz. Afet bölgesinin dışına tahliyelerimiz sürüyor. Şu an itibarıyla yaklaşık 187-190 bin vatandaşımız da tahliye operasyonlarıyla bölgenin dışına tahliye edilmiş dışında. Bunların yaklaşık 90 bine yakını bölge dışında oluşturduğumuz geçici barınma merkezlerinde. Geriye kalanlar da yakınlarının yanına gitmiş durumdadır. Tahliye merkezleri oluşturuldu. Afetzedelerin oraya başvurması yeterli. Yönlendirilmeleri yapılacak ve taşıma işlemleri ücretsiz yapılacak. Kalacak yeri yoksa da barınma merkezlerinde biz sağlıyor olacağız.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde açıklamalarda bulundu. Asrın felaketinde son rakamları paylaşan Koca, 10 ili vuran iki büyük depremde can kaybının 20 bin 213'e yükseldiğini ve yaralı sayısının ise 80 bin 52 kişi olduğunu açıkladı.
AFAD: "SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 19.875 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 79.717 vatandaşımız yaralanmıştır. 86.754 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir."
AFAD Risk Azaltma Müdürü Osman Tatar: Arkadaşlarımız sahada araştırma yapıyor. Anadolu coğrafyası son 2 bin yılda çok şiddetli depremler ile karşılaştı. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem 410 bin metrekarelik alanda hissedildi. Bin 600’ün üzerinde artçı deprem oldu. Dört günde yaşadığımız 5 ile 6 büyüklüğündeki depremler bir yılda yaşadığımızı aşmış durumda. Artçıların 37’si 5 ila 6 büyüklüğünde Günlük 60-65 deprem yaşanırken şu günlerde bir buçuk aylık deprem yaşamış bulunmaktayız. 6’nın üzerinde artçılar yaşanması olağan, vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmak çok önemli.
Malatya'daki çatır kentte açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremde can kaybı sayısının 19 bin 388’e, yaralı sayısının 77 bin 711’e yükseldiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Can kaybı 18 bin 991'e yükseldi. Kurtarılanların sayısı 75 bin 523'e ulaştı." dedi.
AFAD'dan yapılan son açıklamada "Afet bölgesinde Jandarma tarafından oluşturulan tahliye noktalarından yürütülen tahliye çalışmalarında, şimdiye kadar 80 bin 863 vatandaşımız tahliye edildi." denildi.
Adalet Bakanlığı, depremden etkilenen illerde yaşanan hırsızlık olaylarıyla ilgili soruşturmaların derhal fiziki ortamda başlatılması için Cumhuriyet Başsavcılıklarına yazı gönderdi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: "Enkaz altından çıkarılmış ve refakatçisi olmayan, hastanede tedavisi devam eden 162 çocuk bulunmaktadır."
AFAD: Saat 09.25 itibarıyla can kaybı 18 bin 342, yaralı sayısı 74 bin 242, yıkılan bina sayısı 6 bin 444, “yıkıldı” ihbarı gelen bina sayısı ise 11 bin 302 olarak açıklandı.
Hatay’da Hikmet Han isimli bir kişi , depremden 101 saat sonra kurtarıldı. Ekipler Han'ı kurtarmak için 9 saatlik bir çalışması gerçekleştirdi. Aynı saatlerde Diyarbakır'da da bir Sebahat Varlı isimli kadın enkaz altından sağ çıkarıldı. Kadının 9 yaşındaki oğlunun da birazdan çıkarılması bekleniyor.
Enkaz çalışmalarının 99. saatinde Adıyaman Barbaros Hayrettin Mahallesi, Karapınar Caddesi, Akgül Apartmanı'ndan Cemile Hasar (36) adlı vatandaş sağ olarak çıkarıldı.
AFAD'ın açıklamasına göre Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Depremin vurduğu Hatay'ın İskenderun ilçesinde yıkılan Arzu Apartmanı enkazında çalışan arama- kurtarma ekipleri, 9 kişinin hayatta olduğunu belirledi. Enkaza yoğunlaşan ekipler, 6 katlı binanın enkazından termal kamera ile birinci katta olduklarını saptadıkları 9 kişiye ulaşabilmek için kuyu sistemi ile çalışma başlattı.
Kahramanmaraş'tan hareket eden askeri kargo uçağı, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 210 depremzedeyi İstanbul'a getirdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 17 bin 674 kişinin hayatını kaybettiğini, 72 bin 879 kişinin yaralandığını açıkladı. 1999 yılındaki 17 Ağustos depreminde 17 bir 480 ölüm, 23 bin 781 yaralanma olmuştu.