Denktaş haberleri yalanladı

Abone ol

KKTC Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş Kıbrıs hava sahası ile ilgili açıklama yaptı.

KKTC Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın Türkiye’nin hava sahasına ilişkin açıklamasının yanlış anlaşıldığı, Türkiye’nin Rumlara hava sahasını açmasının söz konusu olmadığı bildirildi.

Serdar Denktaş’ın, "Türkiye’nin Rumlara hava sahasını açması için mutabakata varıldı" yolundaki açıklamasının yanlış anlaşıldığı belirtiliyor. Denktaş’ın açıklamasında Türkiye’nin 24 Ocak’ta açıkladığı Kıbrıs Eylem Planı’nın ikinci maddesine görderme yaptığı belirtiliyor.

KKTC ile danışılarak Ankara tarafından geliştirilen Eylem Planı’nın "Kıbrıs Rum havayolu taşıyıcılarının üst uçuşlar için Türk hava sahasını kullanmalarına ve Türk havaalanlarını kullanmalarına, ilgili uluslararası kurallar ve usuller çerçevesinde izin verilmesi"ne ilişkin bir maddesi bulunuyor. Ancak bu maddenin uygulanabilmesi için Rum tarafının Ercan Havaalanı’nın Kıbrıs Türk yönetimi altında doğrudan uçuşlara açılmasını kabul etmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Dışişleri kaynakları da, Serdar Denktaş’ın yanlış anlaşıldığını belirtirken Eylem Planı’nın bir paket olduğunu da ifade ettiler. Bu arada, Türkiye ile KKTC arasında görüş ayrılıklarının bulunmadığı da belirtiliyor.

ULUSLARARASI HAVAYOLLARI

Bu arada, uluslararası havayollarının Türk hava sahasını kullanarak Rum Kesimi’ne uçmalarına izin verildiğine ilişkin haberler de tarşılıyor. Aeroflot gibi uluslararası hava yolları şirketlerinin Güney Kıbrıs’a giderken her zaman Türk hava sahasını kullandıkları, bu konuda yeni bir uygulamanın olmadığı vurgulanıyor

Günün Önemli Haberleri