Denizlide fay bilmecesi!

Abone ol

Denizli Belediyesinin 4 yıl arayla hazırlattığı fay hatlarıyla ilgili 2 ayrı raporda, 2 ayrı sonuç çıktı.

Denizli Belediyesinin 4 yıl arayla hazırlattığı fay hatlarıyla ilgili 2 ayrı raporda, 2 ayrı sonuç ortaya çıktı. Pamukkale Üniversitesinin (PAÜ) raporunda 14 fay hattından söz edilirken, özel bir şirketin hazırladığı raporda ise 3 fay hattının olduğu ve bunların ciddi bir risk taşımadığı savunuluyor.

Denizli Belediyesi, 4 yıl önce, PAÜ'ye ”şehir merkezi jeolojik ve jeoteknik etüt” çalışması yaptırdı. Bu çalışmanın bitiminde hazırlanan raporda, kent merkezinden 14 fay hattının geçtiğini belirtildi.
Denizli Belediyesi, bir süre önce de Erdem Yer Bilimleri Şirketine, “Denizli Belediyesi yerleşim alanı içindeki muhtemel fayların jeolojik-paleosismolojik incelemesi” adı altında çalışma yaptırdı.

Çalışmanın ardından sunulan raporda, kent merkezinden 14 değil 3 fay hattının geçtiği, bunların da 5 şiddetinden büyük depremler üretmeyeceği kaydedildi.
Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca da onaylanan ikinci raporla ilgili açıklamasında, PAÜ tarafından hazırlanan jeolojik haritada eksiklik olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Birinci raporda, faylar konusunda net bir açıklama getirilmiyor. Muhtemel faylar olarak bakılıyordu. Bu konudaki araştırma eksikti. İkinci raporla eksiklik giderildi. 4 yıl önce yapılmayan ileri tetkikler, ikinci raporla tamamlandı. PAÜ'nün itirazı varsa 3'üncü bir rapor hazırlanır.”

İkinci raporu inceleyen eski Afet İşleri Genel Müdürlüğü Sismoloji Şube Müdürü Ramazan Demirtaş da PAÜ'nün uzman olmadığı bir alanda imar planlamasına esas olacak saptamalar yaptığını iddia ederek, şunları kaydetti:
“Kafalarına göre fay hattı bulup, bunu kafalarına göre uzatamazlar. Raporlarında, Denizli'nin 55 mahallesinin 50'sinden fay hattı geçiyor. Stadın olduğu yerdeki 4 bin 100 metrelik hattı nasıl çizdiniz? Sismik yaptık deseniz, 500 metre açılmanız gerekiyor. Muammer Aksoy Caddesi'nden boydan boya fay geçiyor. Bu nedir, nasıl oluyor? Bana bunu bilimsel olarak açıklasınlar.”

PAÜ'NÜN SAVUNMASI

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıl önce hazırlanan raporda PAÜ'nün bilimsel gerekler doğrultusunda çalıştığını bildirdi.

Araştırmalarda uzman profesörlerin görev aldığını bildiren Prof. Dr. Kazdağlı, “Jeolojik bulgularla gerçekleştirilen sondaj çalışmaları ve daha önceden yapılan incelemelerle bilim adamlarımız bu sonuçlara ulaşmıştır” dedi.
PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumsar da projeyi bir ekip olarak hazırladıklarını, ekipte Süleyman Demirel Üniversitesinden jeofizik mühendislerinin ve bilim adamlarının bulunduğunu söyledi.

Hazırladıkları raporun doğruluğuna inandıklarını vurgulayan Prof. Dr. Kumsar, “Şehir merkezinin var olan durumunu ortaya koyduk. İlerde bir deprem olursa faturası ne kadar ağır olur, bilemiyorum. Ancak çalışmalarımızda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Müdürlüğü ekipleri de bire bir yer aldı ve raporu onayladı” diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri