Denizbank-KOBİ işbirliği

Abone ol

Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, Türkiye'de 2.5 milyon civarında KOBİ bulunduğunu söyledi.

Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, Türkiye'de 2.5 milyon civarında KOBİ bulunduğunu belirterek, ''Türkiye büyüyecekse KOBİ'lerle büyüyecek'' dedi. Ertürk, Denizbank tarafından Adana'daki KOBİ temsilcilerine yönelik düzenlenen ''Global Ekonomik Gelişmeler, Türkiye'ye Etkileri, Beklentiler'' konulu toplantıdaki konuşmasında, Türkiye'deki işletmelerin çok büyük bölümünü KOBİ'lerin oluşturduğunu söyledi.

KOBİ'lerin bu kadar büyük bir oran oluşturmasına rağmen, yatırımdaki ve kredi kullanımdaki paylarının AB ülkeleri ve ABD'ye göre çok düşük olduğunun altını çizen Ertürk, şöyle konuştu: ''Türkiye'de KOBİ'lerin rakamlarına ilişkin bir kayıt yok. Ancak, yaptığımız araştırmalarda tarım dışı sektördeki KOBİ miktarının 2.5 milyon civarında olduğunu belirledik. KOBİ'ler bankacılık işlemlerinde yeterli düzeyde rol oynamıyor. Yatırımdaki payları yüzde 26, ihracattaki payları ise yüzde 8 seviyesinde.

Bu oran, ABD ve AB ülkelerinde yüzde 40'lar düzeyinde. Türkiye'de KOBİ'lerin finansmanı anlamında daha çok yol almamız gerekiyor. Türkiye büyüyecekse KOBİ'lerle büyüyecek.''

KOBİ'lerin ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla Türkiye çapında araştırma yaptıklarını belirten Ertürk, banka bünyesinde sadece KOBİ'lere hizmet veren ve 400 kişiden oluşan ''Turuncular'' konsepti oluşturduklarını ifade etti. Denizbank tarafından 2.5 yıl önce KOBİ'lere aktarılan kredi desteğinin 310 milyon YTL olduğunu hatırlatan Ertürk, ''Rakam 1 milyar YTL'yi aştı. KOBİ'ler artık bankalardan korkmuyor. Bu rakam daha da artacak. Büyümek artık sadece kendi çabanızla olmuyor, mutlaka destek almanız gerekiyor'' dedi.

Denizbank'ın baş ekonomisti Saruhan Özel de son yıllardaki ekonomik düzen değişikliğine dikkati çekerek, ''Bütün çalışan kesimlerin değişimi düşünmesinin zamanı geldi. Bunu sağlayamazsanız çok üzüleceksiniz'' diye konuştu. AB ülkeleri başta olmak üzere ABD, Japonya gibi gelişmiş ülkelerde, 2001 yılı sonrası faizlerin hızlı bir şekilde düştüğünü ifade eden Özel, buralardan Türkiye gibi gelişme yolundaki ülkelere önemli miktarda para transferleri gerçekleştiğini söyledi.

Türkiye'ye 2005 yılında 46 milyar dolar, 2006'nın 11 ayında ise 39 milyar dolar yabancı para girişi gerçekleştiğini belirten Özel, bunda ise tek partili yönetim ve istikrarın büyük rol oynadığını kaydetti. Hükümetin 4 yılda 90 milyar dolar tasarruf yaptığının altını çizen Özel, ''Ekonomimiz Çin'i bile kıskandıracak şekilde yüzde 7.8 büyüdü. Ancak, bunlar olurken, cari denge dediğimiz döviz gelir-gider dengesini de kontrol etmemiz gerekiyor. Çünkü YTL değer kazandıkça bu denge giderek bozuluyor'' görüşünü dile getirdi.

Günün Önemli Haberleri