Deniz dibinde Atatürk heykeli olur mu?

Abone ol

Edirne'de denize batırılacak bir savaş uçağına Atatürk heykeli konulması kararı çok ciddi bir tartışmaya yol açtı.

Denizin dibine, içinde Atatürk ve ilk Türk kadın pilot Sabiha Gökçen’in heykellerinin bulunduğu bir F-4 savaş uçağı batırılması projesi tartışma yarattı. Bazı sualtıcılar projeye “şaka gibi” diyerek karşı çıktı.

Denizin dibinde Atatürk heykeli olur mu, olmaz mı? Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği’nin (ESTAB) Saros’un dibine, içinde Atatürk ve ilk Türk kadın pilot Sabiha Gökçen’in heykellerinin bulunduğu F-4 savaş uçağı batırmak istemesi, işte bu tartışmanın fitilini ateşledi.

Saros Yapay Resif Projesi Teknik Danışmanı Savaş Yapman, sualtıcıların mail grubundan, Ege Üniversitesi’nin tamamladığı projenin onay için bakanlığa yollandığını duyurdu.

Gökçen pilot koltuğuna

Sualtıcılardan destek isteyen Savaş Yapman’ın verdiği bilgiye göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı projede kullanılmak üzere savaş uçağı F-4 hibe etti.

Yapman, uçağının pilot koltuğuna Sabiha Gökçen’in, diğer koltuğa da Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelinin oturtularak batırılacağını açıkladı. Projeye bazı sualtı uzmanları karşı çıkarken, bazıları destekledi.

Karşı çıkan sualtı uzmanları, batık bir uçak içinde Atatürk heykelinin bulunmasını eleştirirken, “Atatürk’ün ve Sabiha Gökçen’in hayatlarında görmedikleri bir uçağın içinde su altında oturmaları hiçbir biçimde bir saygı ifadesi taşımamakta. Aksine kötü bir şakaya benziyor” dediler.

Destek verenler ise, projenin Saros turizmine de katkı sağlayacağını savunarak, dünyanın başka ülkelerinde de buna benzer projeler olduğunu söylediler.

‘Manevi anlamı’

Savaş Yapman ise eleştirileri şöyle yanıtladı:

“Biz kuru bir batık yapma peşinde değiliz. Amacımız aynı zamanda bir sualtı tarih müzesi oluşturmak ve burada cumhuriyet tarihimizi sergilemek. Bu salt bir uçak batığı projesi değil. Çok daha geniş bir kapsamlı çalışma. Ayrıca burada bizim devlet büyüklerimizin değil, ulusal mücadelemizde öne çıkmış ulusal kahramanlarımızın temsili söz konusu.

Dünyada ilk kez bir ülkenin tarihini sualtına indirmeye çalışıyoruz. Bu amaçla tahmini 1200 metrekarelik kapalı alana sahip deniz yıldızı şeklinde 1 kapalı müze, 2 açık müze ve yeni habitatların geliştirilmesi için 2 bölgeye 1000 bloktan oluşan 2 yapay resif oluşturuyoruz.”

Günün Önemli Haberleri