Demokratikleşme paketinde neler olacak?

Demokratikleşme paketinde neler olacak?

Abone ol

Aylardır konuşulan ve içeriği hakkında çok şey yazılıp çizilen Demokratikleşme Paketi'nin ayrıntıları merak konusu oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Yeni Bina'da Demokratikleşme Paketi'ne ilişkin basın açıklaması yapacak.

Paketin içeriği Başbakan Erdoğan'ın son günlerde yaptığı açıklamalarla daha fazla merak konusu olmuştu. Erdoğan'ın "Yapacağımız açıklama belki birçok kesimi de şaşırtabilir" dediği paketin gizemi birazdan basın toplantısıyla son bulacak.

SINIF ATLAYACAĞIZ

Erdoğan hafta sonu Kırşehir ve Denizli'de yaptığı yapığı konuşmalarda paketle ilgili şunları söylemişti:

"Türkiye’yi ağırlıklarından, prangalarından, zincirlerinden kurtaracağız. Bu ilk değil, son da olmayacak. Paket açıklanınca reformlarımız hayata tek tek geçince göreceksiniz Türkiye güç kazanacak, Türkiye ivme kazanacak, ekonomi ve demokrasi sınıf atlayarak yeni bir safhaya geçecek. Barış, huzur içinde, kardeşlik içinde Türkiye daha cesur, daha hızlı, daha emin adımlarla büyüyecek."

PAKETTE YER ALMASI BEKLENEN YENİLİKLER

* SEÇİM YASASI: Türkiye'nin uzun yıllardır tartıştığı yüzde 10'luk seçim barajı ile seçim sisteminde değişiklikler gündemde. Seçim barajının düşürülüp daraltılmış bölge modeline geçilmesi alternatiflerden biri. Önerilen başka bir model ise Türkiye milletvekilliği sistemine geçilmesi ve 100 kontenjan ayrılması. Böylece yüzde 1 oy alan bir partiye bile Meclis'te temsil yolu açılacak.
* KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ: Düzenleme önümüzdeki yerel seçimlerde başörtülü kadınların belediye başkanı ve 2015'te de milletvekili seçilmesinin önündeki fiili engelleri kaldırmış olacak.
* CEMEVİ YAPIMI: Alevilerin sorunlarının çözümü paketin önemli bir ayağı. Öncelikle cemevlerinin yapımı kolaylaştırılacak. Bir öneri cemevlerinin kamu yararına çalışan vakıf statüsüne alınıp, kamudan kaynak aktarılması. Bir diğeri ise cemevlerinin yardım ve bağış toplamasına izin verilmesi, toplanan paralar ile dedeler ve diğer çalışanların ücretlerinin ödenmesi yönünde.
* İBADETHANE KOLAYLIĞI: Gayrimüslimlerin ibadethane olarak yaptığı, daha sonra bu amacın dışında kullandığı ya da devlet tarafından el konular yerler ile ilgili de düzenleme yapılacak. Buraların yeniden ibadethane olarak kullanılması sağlanacak.
* AZINLIKLARA ANT YOK: Azınlık okullarında "Andımız" okutulmayacak. Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması da gündemde. Azınlık vakıflarına mallarının iadesine ilişkin çıkartılan yasalara rağmen mahkemeler "işgalci" diyerek bazı taşınmazların iade edilmesinin önünü kesmişti. Mor Gabriel Manastırı arazisi başta olmak üzere bu tür taşınmazlardaki sorunlar ortadan kaldırılacak.
* DERSİM ADI: Tunceli'nin adının, kentin kültürel ve tarihi dokusuna uygun olarak asli haline dönüştürülmesi ve yeniden Dersim olarak tescili düşünülüyor.
* NEFRET SUÇLARI: Nefret suçlarına yönelik düzenlemeler yer alacak. Ayrımcılığın önlenmesi için Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu oluşturulacak. Komisyon; cinsiyet, ırk, inanç başta olmak üzere her türlü ayrımcılık iddialarına bakacak. Kararları bağlayıcı olacak.
* GÜVENLİK GÜÇLERİNE DENETİM: Kolluğun (Emniyet, Jandarma) bağımsız denetimi için özel bir komisyon kurulacak. Vatandaşlara işkence ve kötü muamele iddialarını soruşturacak.
* KÜRTÇE ÖZEL EĞİTİM: Kürtlerin en önemli taleplerinden biri olan ana dilde eğitimde "şimdilik" ihtiyatlı bir adım atılacak. Açılacak özel okullara gitmeyi tercih eden vatandaşlar Kürtçe eğitim alabilecek.
* X,W,Q AÇILIMI: Kürtçe seçmeli ders ve özel okullarda Kürtçe eğitim verilirken, x,w,q harflerinin kullanılabilmesini için Harf Yasası'nda değişiklik yapılacak.
* ANADİLDE KAMU HİZMETİ: Kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerde ana dilde hizmetin önü açılacak. Kamu hizmetlerinde anadille tercümanlık hizmeti sağlanacak.
* TUTUKSUZ YARGILANMA: Türk Ceza Kanunu ile Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılacak değişiklikler ile "Suça karışmamış olma" yerine "haklarında herhangi bir soruşturma ve kovuşturma bulunmayanların" tutuksuz yargılanmasına olanak tanınacak.

Günün Önemli Haberleri