Demokrasi ayıbını böyle alkışladılar
Abone olFransa Senatosu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifini kabul etti.
Fransa Senatosu genel kurulu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini 127 oyla kabul etti.
İŞTE SOYKIRIM İDDİALARINI KABUL EDEN ÜLKELER... TIKLAYIN
Türkiye'nin karşı duruşu, yaptırım tehditleri işe yaramadı ve beklenen oldu.
348 koltuklu Fransa senatosu, 68 senatörün katılımı ve vekaleten oy kullanımı sonucu, 1915 Ermeni iddialarını suç sayan yasa teklifini onayladı.
Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin de desteklediği yasayla, Fransa'da 'Ermeni soykırımının' varlığını inkar etmek suç haline geldi. Soykırımı inkar edenler 1 yıl hapis ve 45 bin Euro tazminat cezasıyla yargılanacak.
TÜRKLER SENATO BİNASI ÖNÜNÜ EYLEM ALANINA ÇEVİRDİ... FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN...
TSİ 16.00'da başlayan genel kurula, 348 senatörden 68'i katıldı.
İlk olarak, 'yasa teklifi anayasaya aykırıdır' diyen Anayasa Komisyonu'nun verdiği 'teklif düşürülsün' önergesi oylandı ve sonuç 86'ya 166'yla önergenin reddi şeklinde oldu. (Komisyonun önergesi kabul edilseydi yasa teklifi düşmüş olacaktı.)
Grup başkanlarının vekaleten oy kullandığı senatoda, daha sonra diğer önergelere geçildi. Bunlardan ilki teklifin 'anayasaya aykırı' olduğu (81'e 170) , diğeri teklifin yeterince görüşülmediği gerekçesiyle geri çekilmesi (42'ye 196) yönündeki önergelerdi ve iki önerge de reddedildi.
Senato bunun üzerine kanun teklifinin 1. maddesinin görüşülmesine geçti. Bu noktada da maddeyle ilgili değişiklik önergeleri verildi ancak sonuç yine 86'ya karşı 120'yle ret oldu. Yaklaşık 8 saat süren maratonunun sonunda, senato, 2. maddelik paketi 86 redde karşın 123 kabul etti. Yasa, 'soykırım' iddialarına desteği bilinen Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin önüne gidecek.
AYRINTILAR
— 22 Aralık'ta Fransa Meclisi'nden geçen yasa teklifinde, ''Kanunlar tarafından tanınan soykırımların inkarı yasaklanır'' ifadesi yer alıyor. Fransa Parlamentosu, 2001 yılında, ''Fransa, 1915'deki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesi bulunan bir yasayı onaylamıştı.
— Yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin 15 gün içinde imzası ve resmi gazetede yayımlanması gereken yasa, iki maddeden oluşuyor. Yasanın ilk maddesinde, ''soykırımı aşağılayarak ve küçük göstererek karşı çıkmanın'' suç sayılacağı belirtiliyor. Yasa teklifine göre, suçlanan kişiler hakkında 1 yıl hapis cezası ve 45 bin avro para cezası istenebilecek.
— Meclis ve Senatoda 60 senatör ve milletvekilinin yasa teklifine itiraz edip, anayasa mahkemesine gitmesi halinde, yasa teklifinin anayasa mahkemesi tarafından incelenmesi gündeme gelebilecek. Senatoda söz alan Fransız Senatör Nathalie Goulet de, kendisi gibi teklife karşı çıkan senatör ve milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini söylemişti.
— Kanunlar komisyonu başkanı Jean Pierre Sueur, Senato genel kurulunda yaptığı konuşmada, ''Bu yasa ne işe yarayacak, halkların dostluğuna mı yarayacak, diplomatik sorunların çözümüne mi yarayacak? Bu yasa sorunların çözümüne mi yarayacak? Bu yasayla bütün sorunlar çözülecek mi?'' diyerek tepkisini dile getirdi.
— Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, geçen yıla kadar şiddetle karşı çıkmasına rağmen, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Ermeni diasporasının oylarını alabilmek için yasa teklifine yeşil ışık yakmıştı.
ERMENİLER SEVİNÇLİ
Yasa tasarısının kabul edilmesi, Paris'teki senato binası önünde toplanan binlerce Ermeniyi sevince boğdu.
Fransa ve Ermenistan bayraklarıyla kutlama yapılırken, Erivan'dan da bir açıklama geldi. Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, "Sadece Ermeni- Fransız ilişkileri tarihine altın harflerle yazılacak bir gün olarak değil, insan hakları tarihine geçecek bir gün" değerlendirmesinde bulundu.
TÜRKİYE NE YAPACAK?
Yasanın Fransa Meclisi'nden geçmesinin ardından, Fransa'yla askeri ve siyasi ilişkilerini askıya alan Türkiye, sürecin Senato'da devam etmesi veya Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanması durumunda başka önlemler alınacağını ifade etmişti. (İlk tepki Dışişleri'nden)
TÜRKLER VE ERMENİLERDEN EYLEM
Bu arada oylamaya dakikalar kala Fransa Senatosu önünde toplanan Türk dernekleri, gösteriler yaparak yasa teklifinin reddedilmesini talep etti. Senato'nun bir alt sokağında ise, Ermeniler toplanarak karşı gösteri yaptı. İki taraf da oylama öncesi Fransız senatörleri etkilemeye çalıştı.