Demirtaş'tan AK Parti'ye sıcak mesaj
Abone olMeclis Başkanı Çiçek ile görüşen Demirtaş, AK Parti'ye sıcak mesajlar gönderdi!
BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş,
BDP bloku olarak krizin bir an önce çözülmesi gerektiğini
düşündüklerini belirterek, “Herkes şartı, koşulu bir tarafa
bırakıp, şartsız koşulsuz bu meseleyi nasıl konuşup tartışarak
çözebiliriz ve en güçlü demokratik zemini nasıl birlikte
yaratabiliriz bu noktaya gelirse bizler de BDP bloğu olarak katkı
sağlarız” diye konuştu.
BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Siirt Milletvekili Gültan Kışanak’la birlikte TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i ziyaret etti. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Demirtaş, Meclis Başkanı seçilmesi nedeniyle Çiçek’e başarılar dilediklerini ifade etti. TBMM’nin 24’ncü dönem başlar başlamaz yaşanan krizleri aşarak demokratik siyasetin bir örneğini sergileyeceğini ve Türkiye’nin temel sorunlarına çözüm zemini olacağını kaydeden Demirtaş, bu düşüncelerini Meclis Başkanı Çiçek’le de paylaştıklarını söyledi.
“YEMİN KRİZİ DEĞİL DEMOKRATİK SİYASET KRİZİ”
Bir süredir tartışılan ‘yemin krizi’nin özü itibariyle ‘demokratik siyaset krizi’ olduğunu kaydeden Demirtaş, Çiçek’in çözüm zemininin TBMM olduğunu ve yemin etmeye beklediğini söylediğini ifade etti. Demirtaş şöyle konuştu:
“Biz de Türkiye’de demokratik siyaset yapma koşullarıyla ilgili parlamento bir sorumluluk üstlenecek mi tüm gruplar, tüm partiler elini taşın altına koyacak mı koymayacak mı temel mesele budur dedik. Bugüne kadar yaşanan restleşmeler sorunun çözümüne katkıda bulunmamıştır. Şu saatten sonra yaşanacak restleşmenin de çözüme katkı sunmayacağı herkes tarafından bilinmelidir. Tabi ki sorunun çözümünde meclis başkanına misyon düşüyor. Ama asıl görev iktidar partisinde ve hükümettedir. İktidar partisinin şu ana kadar ki meseleye yaklaşımı tatmin edici değildir, sorunu çözmeye katkı sunan bir tarz da değildir. Muhalefetle bu konudaki restleşmeleri karşılıklı restleşmeye dönüşmüş ve şu anda sorunun nasıl çözüleceği değil kriz nasıl derinleşir tartışmaları yürüyor.”
“HERKES ŞARTI BİR KENARA BIRAKMALI”
Krizin bir an önce çözülmesi gerektiğini düşündüklerini belirten Demirtaş, siyasi partilerin kendi aralarında bir mutabakata varması gerektiğini kaydetti. Demirtaş, “Her şeyden önce Türkiye’de yeni bir anayasanın ortaklaşa bir uzlaşma zemininde yapılacağı, demokratik siyasetin kesinlikle önünün açılacağı, anayasal ve yasal düzenlemelerin hep birlikte yapılacağı, siyasi partilerin parlamentoyu bir demokrasi mabedi gibi görüp, demokratik işleyişin merkezi haline getireceklerine dair bir mutabakat çok önemlidir. Dolayısıyla böyle bir mutabakat arayışında biz de katkı sunarız. Hangi zeminde olursa olsun bunun katkısını veririz. Ama diğer partiler özellikle de iktidar partisinin böyle bir yaklaşımı göstermesi gerekir. Bu bir şart değildir. Mutabakat zemininin ve arayışının oluşması için gerekli bir durumdur. Dolayısıyla herkes şartı, koşulu bir tarafa bırakıp, ‘şartsız koşulsuz bu meseleyi nasıl konuşup tartışarak çözebiliriz ve en güçlü demokratik zemini nasıl birlikte yaratabiliriz’ noktasına gelirse bizler de BDP bloku olarak katkı sağlarız” diye konuştu.
“DİZ ÇÖKSÜN VE TÜKÜRDÜĞÜNÜ YALAMA ANLAYIŞLARINI KABUL ETMİYORUZ”
Başından beri kimse ‘diz çöksün’ diye uğraşmadıklarını ve bu yaklaşımı da doğru bulmadıklarını kaydeden Demirtaş, “Ama birinin birine tükürdüğünü yalatması anlayışını da asla kabul etmeyiz. Bu mesele kişisel bir çekişmenin çok ötesinde Türkiye’nin şu anda sorunlarının çözümünü bekleyen parlamentonun tıkanmasına yol açmıştır” dedi. Hem krizin çözülmesine katkı sunmak istediklerini, bunun için de partiler arası mutabakatın önemli olduğunu düşündüklerini bir kez daha vurgulayan Demirtaş, “Sayın başkana da özetle bu görüşlerimizi ifade ettik. Umut ediyorum ki bu krizleri en kısa sürede aşarız. Fakat hükümetten şu ana kadar tatmin edici, sorunu çözmeye meyilli tek bir açıklama yaklaşım görebilmiş değiliz. Umut ediyorum ki bu ortaya çıkacaktır” diye konuştu. Demirtaş, Meclis Başkanı Çiçek’in grup başkanvekilleriyle yapacağı görüşmenin hatırlatılarak “Grubunuza çağrı geldi mi?” sorusuna ise “Hayır bize bir çağrı gelmedi” yanıtını verdi.