Demirele Danıştay morali

Abone ol

Danıştay Ayşenur Esenler Demirel'e çıkarılan ödeme emri ile ilgili kararı durdurdu.

Danıştay 13. Dairesi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen Egebank'tan doğan zararların tahsili amacıyla Ayşenur Esenler Demirel'e çıkarılan ödemeye çağrı yazısının yürütmesini durdurdu. İstanbul 3. İdare Mahkemesi, TMSF Birinci Tahsilat Dairesi Başkanlığının, 3 Mart 2004'te Egebank'tan doğan zararların tahsili amacıyla Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in eşi Ayşenur Esenler Demirel'e gönderdiği ödemeye çağrı yazısının iptali istemini reddetmişti.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ayşenur Esenler Demirel, bu kararı temyiz ederek, temyiz istemi esastan sonuçlanıncaya kadar işlemin yürütmesinin durdurulmasını istedi. Danıştay 13. Dairesi, dava konusu işlemin yürütmesini oybirliğiyle durdurdu. Daire'nin kararında, 4389 sayılı Bankalar Kanunu'na eklenen düzenlemeye göre, fon alacaklarının Hazine alacağı sayılması için banka kaynaklarının kredi veya başka bir nam altında bankanın hakim ortak ve yöneticileri ile bunların eş ve çocuklarına veya akrabalarına aktarılmış olması gerektiği, ancak bu durumda fon tarafından alacağın takibinin hukuken olanaklı olduğu vurgulandı.

Kararda, ''Fon tarafından davacı adına banka kaynaklarının ne şekilde ve hangi miktarda aktarıldığına ilişkin bir tespit yapılmaksızın, mevduat farkından kaynaklanan kamu alacağının tümünden davacının sorumlu tutularak sadece hakim ortağın eşi olması nedeniyle işlem tesisinde hukuka uygunluk bulunmadığından davanın reddine ilişkin mahkeme kararında hukuki isabet görülmediğine'' işaret edildi. 13. Daire, temyiz istemini daha sonra karara bağlayacak.

Günün Önemli Haberleri