Demirelden yeni vecizeler

Abone ol

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, siyasetin zor ve fedakarlık isteyen bir iş olduğunu belirtti!

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, siyasetin zor ve fedakarlık isteyen bir iş olduğunu belirterek, ''Siyaset tek kapısı olan bir binadır. Kapısında sadece 'girilir' yazılıdır. Yani 'in' yazar, 'out' yazan kapısı yoktur'' dedi. Türk-Alman Dostluk Federasyonu tarafından düzenlenen 6. Türk-Alman Dostluk Ödülleri, Gazi Üniversitesi Konser Salonu'ndaki törenle sahiplerini buldu.

Törende konuşan federasyon başkanı Ali Kılıç, Solingen faciasının yıldönümünde her yıl düzenledikleri bu törenin iki ülke arasında kin ve nefret yerine sevgi ve barışın filizlerini yeşerttiğini söyledi. Dostluğun ve sevginin vatanı olmadığını ifade eden Kılıç, Almanya'da iki toplumun barış içinde yaşaması için çaba gösterdiklerini kaydetti. Kılıç, ''Aradaki duvarlar yavaş yavaş yıkılıyor. Ancak, aşırı sağ partilerin Avrupa'da baş gösteren işsizliği bahane etmelerinin faşizmi körüklemesi kaygı vericidir'' dedi.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç da bu organizasyona evsahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Atatürk'ün talimatıyla 80 yıl önce kurulan bir üniversite olduklarını ifade eden Yamaç, Ulu Önder'in ''Yurtta Barış, Dünyada Barış'' sözlerinin Türk-Alman Dostluk Federasyonu tarafından düzenlenen faaliyetleriyle de manasını bulduğunu kaydetti.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz ise Türkiye'nin ekonomik ve siyasal açıdan çok gelişmiş bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) yolunda hızla ilerlediğini kaydeden Cuntz, bu sürece Almanya'nın da büyük destek verdiğini ifade etti.

-''SİYASET ZOR İŞTİR''-

Daha sonra törende çeşitli dallardaki dostluk ödülleri sahiplerini buldu. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e ''politika'' dalındaki ödül federasyon başkanı Ali Kılıç tarafından sunuldu.

Sözlerine ''siyaset zor iştir'' diyerek başlayan Demirel, zaman ve zemindeki değişimlerin de siyasetçinin şartlarını sürekli değiştirdiğini kaydetti. İnsanların unutkan olduğunu belirten Süleyman Demirel, ''Söylenen sözlerin izleri uçar gider, pek iyi olmayanlar kalır. Siyasetçi genellikle övgü ve takdir beklemeden hizmet vermek zorundadır'' dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'ne 50 yıl hizmet verdiğini kaydeden Demirel, siyasette cumhurbaşkanlığı, başbakanlık, parti liderliği yaptığını, bununla birlikte siyasette yasaklılık dönemleri de yaşadığını ifade etti.

Demirel, siyasetin hem engebelerini, hem de en tepe noktasını gördüğünü dile getirerek, ''Gerçekten zor iştir siyaset... Siyaset tek kapısı olan bir binadır. Kapısında sadece 'girilir' yazılıdır. Yani 'in' yazar. 'Out' yazan kapısı yoktur'' diye konuştu. Siyasetin kişinin servetini, vaktini, çoluğuna çocuğuna ayıracağı zamanı ve en önemlisi de sabrını alıp götürdüğünü kaydeden Demirel, herkesin siyasete kendi damgasını vurduğunu, bu nedenle de hiçbir siyasetçinin tam olarak birbirine benzemediğini ifade etti.

-''TÜRKİYE AB'YE ÇOK ŞEY KATAR''-

Konuşmasında Avrupa'daki Türkler'e ilişkin görüşlerini de aktaran Demirel, Türk insanının Almanya'ya zorla gitmediğini, özel davet alarak bu topraklarda çalışmaya başladıklarını kaydetti. AB ülkelerinin ekonomik açıdan çok verimli bir dönem yaşadıklarına da işaret eden Demirel, ''Şimdi 25 AB üyesi var, 3 daha geliyor edecek 28... Bu üyelerden 22'si daha sonra müzakere yoluyla AB'ye girmiştir. AB ile müzakereye başlayıp da başarıyla sonuçlandırmamış, masadan geri çevrilmiş ülke de yoktur.

Peki Türkiye niçin bu müzakerelerden başarıyla çıkmasın?'' dedi. Türkiye'nin AB'ye çok şey katacağına inandığını kaydeden Demirel, ''Türkiye'siz bir AB düşünülemez. Biz Avrupa'yı Türkiye gibi yapmak istemiyoruz. Bizler Türkiye'yi Avrupa gibi yapmak istiyoruz'' diye konuştu.

Törende, ''kültür'' dalında Alman Kültür Merkezi, ''medya'' dalında Deutsche Welle yöneticisi Baha Güngör, ''iş dünyası'' dalında MAN Türkiye Anonim Şirketi, ''dayanışma'' dalında Turabi Yılmaz ödül aldı. ''Spor'' dalında ödüle değer bulunan İstanbul Özürlü Sporcular Kulübü adına özürlü sporcu Berna Demiröz ödülü aldı. Demiröz, federasyon yetkililerine formasını armağan etti. Törende ünlü caz sanatçısı Yıldız İbrahimova da mini bir konser verdi.

Günün Önemli Haberleri