Demirel seçim istedi

Abone ol

Süleyman Demirel Batman gezisi sırasında seçim tartışmalarına katıldı.

9"uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Batman gezisi sırasında gazetecilere ülkenin içinde bulunduğu durumla ilgili geniş değerlendirmeler yaptı.

Demirel, "Ülkede gerginlik var bunu da ancak seçim paklar" dedi ve devam etti: Ülkede zaman zaman meydana gelen patlamalar bu gerginliğin sonucudur. Oysa ülkenin geneline baktığınızda üniversitelerin sakin olduğunu görüyorsunuz. Sendikalar, meslek kuruluşları ise sessiz. Yani sokaklarda kimseler yok. Peki o zaman bu gerginlik neden? Bunu anlayabilmek için siyasi rejime iyi bakmak lazım.

Süleyman Demirel ülkeyi yönetenlere uyarılar yaparken çözüm için önemli öneriler de getirdi. 9. Cumhurbaşkanı ülkede gerginliğe neden olan rahatsızlıkları şöyle sıralıyor:

MECLİS DIŞI SİYASET

Temsilde adalet... Bu, AKP iktidara geldiğinde fazla sorun olmadı ama 3 Kasım 2005"den sonra sıkıntı başladı. Eğer halkın bir kısmını temsil edilmemiş hale getirirseniz siyaset Meclis dışında yapılır. Bu da fırtınalar yaratır.

BÖLÜNME KORKUSU

Halkta Türkiye bölünürse korkusu var. Bu yöndeki söylemler halkı tedirgin ediyor. Bu rahatsızlık yaratıyor. Güneydoğu"da siyasi partiler yok. Halk terör örgütünün baskısı altında. Üretilen söylemlere yanıt verecek kimse yok. Burada devlet yalnız. Benim önerim Güneydoğu"ya devlet adamları daha fazla gelmeli. Halkın arasına girmeli ve bölünmenin en çok onlara zarar vereceğini anlatmalı. Türk toplumunun Cumhuriyetin etrafında birleşmesinden başka çaresi yoktur.

MİLLİ GÖRÜŞ VAR

AKP milli görüş gömleğini çıkardım diyor ama herkes biliyor ki bu partinin arkasında milli görüş var. Bu, halkta kuşku yaratıyor. Bu iktidarın yaptıkları kuşku ile karşılanıyor. Siz yüzde 90 olabilirsiniz. Eğer karşınızdaki yüzde 10 sizin gibi düşünmüyorsa bunu yok sayamazsınız. Demokraside kurumlara rağmen ülkeyi yönetemezsiniz. Ülkede sıkıntı varsa bunu ancak seçimle aşabilirsiniz. "Bizim 5 sene hakkımız var" derseniz bu gerçekçi olmaz. 4 yılda bir seçim yapılması gelenek haline gelmiştir. Bunu zorlamak rahatsızlık yaratır.

HALK SEÇSİN

Cumhurbaşkanlığı seçiminin tedirginlik yarattığı, kuşkular uyandırdığı kesindir. Bugün cumhurbaşkanını halka seçtireceğinizi ilan etseniz tansiyonun birden düştüğünü, toplumun rahatladığını görürsünüz. Halkın infialini, nefretini görmek lazımdır. Bunun için halka gitmek tek çıkar yoldur. Şunu unutmamak lazım siyasi iktidarlar öğrenme yeri değildir. İktidarlar öğrenerek iş yapamazlar.

TÜRBANI ÇÖZEMEZSİNİZ

Türkiye bir hukuk devletidir. Yasalarla, kurumlarla yönetilir. Türban konusunda iç ve dış hukuk kurumları tarafından verilmiş kesin kararlar vardır. Türban, üniversite ve kamu alanlarında yasaklanmıştır. Bu yasağı kaldıramazsınız. Ben türban yasağını kaldıracağım diye ortaya çıkanlar iktidara geldikten sonra başlarını duvara vururlar. Türkiye"de 742 bin kız öğrencimiz var. Bunların içinde türbanlı olanlar 7 bin civarındadır.

Menderes asılmamalıydı

Demokrat Parti"nin 60"ncı kuruluş yıldönümü Demokratlar Kulübü"nce, Ankara Devlet Konukevi"nde düzenlenen panelle kutlandı. Panele 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar konuşmacı olarak katıldı. Demirel, "Osmanlı"nın 209 sadrazamı vardı, 43"ü asılmış. Türkiye tarihinde yeniden o günlere dönülmemeliydi, Başbakan Menderes asılmamalıydı" dedi.

Günün Önemli Haberleri