Dayak yedi suçlu çıktı
Abone olDayak yedi kocasından davacı oldu ama suçlu çıktı. Nasıl mı?
İzmir Karşıyaka 1. Aile Mahkemesi, eşinden boşanma talebinde bulunan kocayı, eşine 5 bin YTL manevi ve 2 bin YTL de maddi olmak üzere toplam 7 bin YTL tazminat ödemeye mahkum etti. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma hükmünü onarken tazminat hükmünün bozulmasına karar verdi.
Mahkemenin vermiş olduğu kararı bozan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, “Boşanmaya neden olan olaylarda eşine ağır hakaretlerde bulunan davalı kadının eşit kusurlu olduğu ve Türk Medeni Kanunu’nun 174. maddesi koşullarının gerçekleşmediği nazara alınmadan davalı kadın yararına maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi doğru görülmemiştir” gerekçesini yazdı.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin verdiği bozma kararına direnen yerel mahkeme ise gerekçesinde şu görüşlere yer verdi:
“Dosya içeriği, tanık anlatımları ve doktor raporundan anlaşılacağı gibi olay akşamı evde alkol alarak alkolün etkisiyle evin çerçevesini ve camlarını kıran, eşine şiddet uygulayan davacıya karşı bayanın da tepki olarak hakaret ettiği sabittir. Mahkemenizce verilen kararda her iki taraf da kusurlu bulunmuş, ancak eşinin rızasını almadan zorla annesini eve getirmek isteyen ve buna karşı çıkan eşine şiddet uygulayan davacının daha fazla kusurlu olduğu tespiti yapılarak tarafların boşanmalarına hükmedilmiştir.
Bir defa bay ve bayanın eylemleri eşit ve orantılı değil, olayların oluşumunda birlik görevlerini yerine getirmeyen eşine şiddet uygulayan, alkol alarak evin cam ve çerçevelerini kıran koca daha ağır kusurludur.”
Yerel mahkeme verdiği kararda direndi. Direnme kararının ardından dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu gündemine geldi. Genel Kurul’un vereceği karar sonrası eşlerin eşit kusurlu olup olmadıkları kesinlik kazanacak.
‘Ev kadını’, boşanırken yüzde 31 pay alabilir
Boşanma davalarında malların paylaşımı en tartışmalı konuların başında geliyor. Son olarak Yargıtay, kadının yemek, temizlik yapması ve çocukların bakımını üstlenmesi, mal edinimine katkı sayılamaz kararı verdi. Ama Yargıtay başka aldığı bir kararda ise ev kadının yüzde 31 pay alabileceğini onadı. İşte iki farklı dava ve iki farklı karar.
ÖRNEK DAVA 1
Fatma A. ve Mehmet A. çifti, şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davası açtı. Ankara 5. Aile Mahkemesi, evlilik sürecinde alınan ev ile otomobilden kadına belli bir oranda katkı payı verilmesine karar verdi. Ancak Yargıtay bu kararı bozdu ve kadının Kadının ev kadını olarak evin yemek, temizlik gibi işlerini yapması ve çocukların bakımını üstlenmiş olması, Türk Medeni Kanununun 227. maddesi anlamında katkı sayılamaz “ dedi.
ÖRNEK DAVA 2
1979 yılında evlenen N.A. ve M.A. 2001 yılında boşanma davası açtı. 27. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada koca, ev ve otonun kendi maaşıyla alındığını, çalışmayan ev kadını eşinin bunlarda hakkı olmadığını öne sürdü. Ev kadını eş ise evlendiklerinde hiç malları olmadığını, kendisinin evde yaptığı işler ve parayı idareli kullanması sayesinde bu malların alındığını iddia edip. malın yarısını istedi.
Mahkeme bilirkişi görüşü istedi. Bilirkişiler, kadın çalışmasa bile evde yaptığı işler ve aile içindeki giderlerin kontrolüyle aile bütçesine katkıda bulunduğunu belirtti ve yapılan hesaplar sonucunda kadının ev ekonomisine katkısını yüzde 31 olarak belirledi. Yerel mahkemenin aldığı bu karar Yargıtay’da onandı. Ancak bu sefer koca M.A. itiraz etti. Kararı Yargıtay Hukuk Genel Kurulu verecek.